Hörppyi ja herkkui

Kari Kanalan kirkkokaljoilla keskustellaan ajankohtaisista asioista.

Kirkkokaljoilla Kari Kanalan kanssa

Kirkonmenot ja kirkkokahvit kuuluvat vahvasti luterilaiseen perinteeseen, mutta entäpä kirkkokaljat?

Hörppyi ja herkkui -blogi tutustui tällä kertaa hieman erilaiseen tapaan viettää aikaa baarissa.

Niin Turussa, Hampurissa kuin Lontoossa vaikuttanut, julkkispapiksikin tituleerattu Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala lanseerasi alkusyksystä käsitteen kirkkokaljat. Kirkonmenojen jälkeen on siis luvassa keskustelua ajankohtaisista asioista ja hieman Jumalastakin, seurakunnan tilojen sijasta baarissa.

Saavumme Sture Jazz Baariin aavistuksen jännittyneinä. Olemme ystäväni Helin kanssa tulleet paikalle uteliaisuudesta. Viereisen pöydän jo muutaman oluen nauttinut asiakas käy kysymässä, olemmeko saaneet herätyksen.

Kirkkokaljojemme ajankohta sattuu New Yorkin kaksoistornien terrori-iskujen vuosipäiväksi eli syyskuun 9. päivään. Niinpä Kanalan vieraana on pitkään New Yorkissa asunut sekä työskennellyt teatteriohjaaja ja kuvataiteilija Petri Lehtinen.

Niin Lehtinen kuin Kanalakin puhuvat muukalaisvihasta, viholliskuvien luomisesta sekä suvaitsevaisuudesta. Lehtisen mukaan ennen päivää ja käsitettä 9/11 New York oli ”muukalaisten pääkaupunki”, johon mentiin joko pakoon jotain tai etsimään jotakin.

Kirkkokaljoja kanssamme viettämään tulleet vähän yli parikymmentä ihmistä kuuntelevat tarkasti ja kommentoivat välillä Lehtisen mielenkiintoista kuvausta New Yorkista ja nyökyttelevät tämän Oscar Wild lainaukselle;
”Me kaikki olemme katuojassa, mutta jotkut meistä katsovat tähtiin.”

Kanalan puheissa vilahtelevat lainaukset niin raamatusta kuin Jope Ruonansuultakin. Raamatusta tuttu ohjenuora ”rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi” sisältää Kanalan mukaan saman ajatuksen kuin Ruonansuun ”ajattelepa omalle kohdallesi”.

Molempien miesten mukaan mokat ovat lahja. Mokien kautta voidaan katsoa peiliin ja niiden kautta oppii arvioimaan itseään. Sielunravintoa, nämä toteavat. Tunnelma on leppoisaa ja kotoisaa.

Idean kirkkokaljoista Kanala sai Saksan vuosinaan Hampurin Merimieskirkossa työskennellessään.

– Yhdessä Kimmo Reinikaisen, joka oli Münchenissä pappina, järjestimme Lutherin kotikaupungissa Wittenbergissä miesten viikonlopun. Kävimme hylätyssä louhoksessa ja harrastimme kaupunkiseikkailua, mutta kaikkein suosituimmaksi nousi pubi-ilta, kun syötiin makkaraa, juotiin olutta, keskusteltiin perheistä, avioliitosta sekä ystävyydestä ja tutkija Juhani Forsberg kertoi Lutherista. Silloin ajattelin, että tämän haluaisin joskus toteuttaa Suomessa, Kanala taustoittaa.

Sture Jazz Baarin tiskin takana työvuorossa oleva Samuli Sidensnöre näkee kirkkokaljoissa pelkkää positiivista.

– Hienoja juttuja, Kari on ajan hermoilla. Kirkko jalkautuu kansan pariin. Nuoret ymmärtävät jo, että ravintolat ovat sosiaalisia paikkoja. Baariin voi tulla ihan vaan juttelemaan, Sidensnöre toteaa.

– Kanta-asiakkaiden kesken tämä jakaa ehkä hieman mielipiteitä, mutta jokaisellahan on oikeus olla omaa mieltänsä. Ei tämä ole keneltäkään pois. Ja niinhän kirkkokin jakaa tänä päivänä mielipiteitä, Sidensnöre jatkaa.

– Tämä on nyt toinen kerta. Ekat asiakkaat tulivat jo yhdeltätoista kyselemään tästä. Herättää fiiliksiä ja pelkästään positiivisia ja tähän aikaanhan meillä olisi normaalisti melko tyhjää, summaa mies lopuksi.

Samuli Sidensnöre toivottaa kirkkokalja -väen tervetulleeksi Sture Jazz Baariin.
Samuli Sidensnöre toivottaa kirkkokaljaväen tervetulleeksi Sture Jazz Baariin.

Sidensnören lisäksi vaikuttaa myös kirkkokaljojen yleisö tyytyväiseltä. Keskustelua käydään vilkkaasti niin päivän vieraan, Petri Lehtisen kuin Kari Kanalan ja asiakkaidenkin taholta.

– Ei tarvitse tietää karikoita, kunhan tietää väylän. Ja väylän oppii tuntemaan tekemällä virheitä, Kanala toteaa lopuksi.

Itse mietin ystäväni kanssa, että voisi sunnuntaita huonomminkin viettää kuin mielenkiintoisen keskustelun ja huurteisen oluen merkeissä.

Kirkkokaljat seuraavaksi Sture Jazz Barissa sunnuntaina 27.11. klo 12 alkaen.
Kirkolliskokous Turussa 8. – 10.11.

– Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *