Hörppyi ja herkkui

”Kiinassa me emme syö kukkia” – eli makumatkalla kansainvälisten toimittajien kanssa

Tänä vuonna Turussa on vieraillut runsaasti kansainvälisiä toimittajia sekä kirjoittajia. Maailma on tullut meille kylään. Mutta mikä maailmaa on kiinnostanut, mikä on ollut uutta ja ihmeellistä?

Parisenkymmentä vuotta sitten Turulla oli Linnan ja Katedraalin sekä Käsityöläismuseon lisäksi kolme spesiaalia nähtävyyttä; Apteekki, Pankki ja Koulu – vanhoihin upeisiin ja historiallisiin rakennuksiin perustetut baarit. Niitä kelpasi (ja kelpaa toki edelleen) näyttää vieraille ja ihastella vähän itsekin.

Tänä päivänä ruoka- ja juomakulttuurimme kukoistaa ja tunnelmallisiin, uniikkeihin joen läheisyydessä sijaitseviin ravintoloihin kannattaa tehdä varaus, jotta varmasti saa pöydän haluamalleen illalle. Syömme puhdasta, lähellä tuotettua ruokaa ja käytämme kauden raaka-aineita. Meillä on herkullisia helmiä ja tekijämme, niin kokit, baarimestarit kuin kondiittorit ovat alansa huippuja ja maailmalla palkittuja.

Mutta onko tämä kaikki myös kansainvälisten kävijöiden mielestä siistiä, mitähän ne oikein meistä ajattelevat ja mikä niitä täällä kiinnostaa?

Turun kaupungin ja Visit Turun toisena ruoka- ja juomakulttuurilähettiläänä eli Food Ambassadorina minulla on ollut ilo sekä kunnia päästä mukaan kansainvälisten toimittajien vierailuille ja levittää omalta osaltani ruoka- ja juomakulttuurimme ilosanomaa. Toisinaan kulttuurierot ovat tuoneet mukanaan mieleenpainuvia ja hieman huvittaviakin hetkiä. Puolin ja toisin.

-Uitteko te kesäisin tuossa Aurajoessa, kysyi Turussa kuvaamassa olleen kiinalaisen tv-ryhmän tuottaja kävellessämme jokirantaa pitkin.

Tämä tuottaja oli yksi lokakuussa Turusta matkailuohjelmaa tekemässä olleen Chongqing Broadcasting Groupin jäsenistä. Mukanaan ryhmällä oli huippukokki eli Zhao Yingbing, Kiinan Seafood Cuisine -kilpailun sekä ”Kiinan kultainen kokki” -palkinnon voittanut keittiömestari.

Zhao Yingbingin mukaan suomalaisen ja kiinalaisen keittiön suurimmat erot tulevat tavassa valmistaa ruokaa – Kiinassa käytetään erittäin paljon avotulta ja lähes kaikki ruoka kypsennetään öljyssä. Maustamista ei pelätä, varsinkaan Hot Pot -keittiöön erikoistuneessa Chongqingissa. Yingbing on erikoistunut Hot Pot -tyyleistä vielä tuliseen. Ja siis kun chongqingiläiset puhuvat tulisesta, tarkoittaa se suomalaisittain erittäin tulista. Meidän maustamisemme on sen rinnalla suorastaan ujoa.

Itse ihmettelin Yingbingille, syödäänkö Kiinassa lainkaan perunaa, sillä kesällä aiemmin tapaamalleni, Turussa Hong Kongista vierailulla olleelle matkakirjailijapariskunnalle uusi peruna ja peruna sellaisenaan oli ihan uusi juttu. Uuniperuna ja ranskalaiset toki tulivat kirjailijoiden mieleen, mutta että uutta perunaa ja vain voilla sekä suolalla?

Epäilyni perunan puuttumisesta kiinalaisten ruokapöydässä vei minut lounaalle kuvausryhmän kanssa Visit Turun puolesta ryhmän tulkkina toimineen Li Liin vanhempien Jasmine Ravintolaan Tuureporinkadulle.

Seuratessamme keittiössä Yingbingin kokkailua mietin olevani erittäin etuoikeutettu, kun saan itselleni räätälöidyn peruna-annoksen Kiinan hansvälimäen tai erikmansikan kokkaamana. Iloni hieman himmeni, kun näin kaiken sen chilin, joka perunan kanssa öljyssä kypsyi. Syödessämme ja jutellessamme maidemme ruokakulttuureista, unelmoin matkaavani suoraan ruokapöydästä ostamaan paketin jäätelöä ja pitäväni sitä suussa, kunnes polte joskus lakkaisi.

Jälkeenpäin kokemus hymyilyttää ja on rakas ruokamuisto. Pääsin kotikaupungissani hieman ulkomaille ja sain tulisen elämyksen

Chongqing Brodcastin group

-In China we dot not eat flowers, Kiinassa emme syö kukkia, tokaisi puolestaan Kiinan Vogue -lehden toimittaja tarjotessani hänelle cocktailia, jonka koristeena oli syötäviä kukkia.

Kovasti epäileväisenä tämä suostui kuitenkin kukkaa maistamaan, kun kerroin että meillä fine dining ravintolat ovat jo muutaman vuoden käyttäneet alku- sekä jälkiruuissaan syötäviä kukkia ja cocktailbaareissa saattaa saada juomansa koristeeksi niin ikään kukan.

Seuraavana päivänä vieraillessaan Kotipellon Puutarhalla, josta cocktaileissani olevat kukat olivat peräisin, olivat nämä ihmetelleet lisää – kaikkea voi vain noukkia ja syödä!

– Miten pitkä matka sinne metsään on, kysyivät hongkongilaiset matkakirjailijat Erica ja Jackman The Cow:n eli Lehmän baarimestari Janette Bertenyi-Hynyseltä, kun Janette loihti pariskunnalle cocktaileja luonnonantimia hyödyntäen.

Aamulla mustikassa ollut baarimestari oli todennut mustikoiden tulevan lähimetsästään. Jokamiehen oikeudet saivat hongkongilaiset pyörittelemään päätään. Ja siis oikeastiko sitä metsää on täällä joka puolella ja sieltä voi noin vain poimia kaikenlaista?

Mutta se peruna. Kun Erica ja Jackman tarpeeksi useaan otteeseen ääneen pohtivat miltä se peruna uutena maistuu, soitin Ravintola E.Ekblomiin, josko nämä keittäisivät meille vähän perunaa.

E.Ekblomin viinimestari Veera Vahteraa hymyilytti ajatus, että he tarjoavat vieraillemme pelkkää perunaa ja Tuomas Hyrsky olikin keittiössä lisännyt pottujen kylkeen hieman katajanmarjasilakkaa sekä graavattua lohta. Niin ja tottakai voita, jonka kerroin vierailellemme olevan oleellinen osa uuden perunan nautintoa.

Pienen epäileväisen hetken jälkeen uusi peruna maistui mainiosti ja sai kymmenkunta matkakirjaa kirjoittaneen ja usean maan ruokakulttuuriin tutustuneen pariskunnan hymyilemään.

Meille itsellemme arkipäivää olevat herkut ovat siis helposti toiselta puolelta maailmaa tulleille eksoottisia.

-Tanja

 

1 kommentti

  1. Hienoa ruokalähettiläs, Turun kaupunki ja Turun Sanomat! Näin saadaan matkailijoita Turkuun!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *