Hörppyi ja herkkui

Kierrätystä ja cocktaileja – The Cow -baarissa kahvinpurut ja sitruunankuoret käytetään kekseliäästi

Tämän päivän baarimestarit ovat vieneet kekseliäisyyden ja kierrätyksen ihan uudelle tasolle. Kun joskus baareissa käsitys kierrätyksestä oli kiikuttaa vanhenemassa oleva kerma keittiöön ruuanlaitto varten, käyttää nykypäivän tiedostava baarimestari kahvinpurutkin.

– Kuivatamme käytetyt kahvinpurut ja uutamme ne bourbonissa eli amerikkalaisessa whiskyssä. Vaikka kahvinpuruista ei kannata keittää kahdesti kahvia, säilyy niissä aromi ja maku. Kolmisen viikkoa uuttumista, suodatus, sokeria ja a vot – kylmäuutetun kahvijuoman ainekset ovat koossa, kertoo turkulaisen cocktailbaari The Cow:n eli Lehmän vuoropäällikkö ja baarimestari Janette Bertenyi-Hynynen.

Lehmän henkilökunta pitää kierrätystä kunnia-asianaan ja haluaa omalta osaltaan tuottaa niin vähän hävikkiä kuin mahdollista.

Janette Bertenyi-Hynynen

Lehmän baaritiskin takana, ylimmällä hyllyllä näkyy purkkeja, joissa sitruunankuoret saavat uuden elämän. Baarissa tuoksuu sitrus.

– Puristan sitruunoista mehun, mutta sitä ennen otan kuoret talteen. Sitruunankuoret menevät koristeiksi cocktaileihin ja niistä saadaan eteerisiä öljyjä juomien pinnalle. Mutta nyt teen niistä limoncelloa, baarimestari Ossi Lemmetty kertoo.

– Limoncellomme sopii muuten erilaisiin juomasekoituksiin ja tuo myös tuulahduksen ja lupauksen tulevasta kesästä, mutta parastahan tässä on ettei tämän takia ole tarvinnut heittää mitään hukkaan vaan pystymme hyödyntämään sitruunasta kaiken, Lemmetty jatkaa.

Ossi Lemmetty

– Vähän ennen kuin limeille on koittamassa parasta ennen päivä, siivutamme ja kuivatamme ne koristeiksi juomasekoituksiin. Näitä saisi muuten ostaa valmiiksi kuivatettuinakin, mutta tuntuisi hassulta heittää omia hedelmiämme pois vain siksi, että niitä ei voisi enää käyttää mihinkään ja ostaa kaupasta kuivattuja hedelmiä tilalle, totevat Lehmän baarimestarit yhteen ääneen.
-Tanja

 

1 kommentti

Kommentointi on suljettu.