Hörppyi ja herkkui

Kaupunginjohtaja Minna Arve: kulttuuripääkaupunkivuosi toi Turulle ravintolaidentiteetin

Suomen vanhinta kaupunkia ja maamme entistä pääkaupunkia Turkua voi hyvällä syyllä tänä päivänä kutsua Suomen ruokapääkaupungiksi. Kaupunki on pullollaan upeita ja uniikkeja ravintoloita, paikallinen ruoka- ja juomakulttuuri voi hyvin ja koko maakunnalla on vankka asema Suomen vilja-aittana. Mutta miten tähän on tultu, mikä sai Turun ruokakulttuurin nousemaan nykyiselle tasolle?

Vielä viisitoista vuotta sitten turkulainen ravintolatarjonta tarkoitti lähinnä ketjujen ravintoloita sekä perinteisesti pihviä tarjoilevia ruokapaikkoja. Turun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 oli monella tapaa merkittävä ja mieleenpainuva, mutta turkulaiselle ravintolakulttuurille kyseinen vuosi toi identiteetin ja tien kukoistukseen.

– Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta voi tosiaan pitää lähtölaukauksena Turun upealle ravintolaidentiteetille, toteaa kaupunginjohtaja Minna Arve ja jatkaa yhdeksi muutoksen avaimista uuden sukupolven yrittäjät.

Uuden toimijat ovat tottuneet tekemään yhdessä ja verkostoitumaan, olemaan avoimia uusille tuulille. Uusien toimijoiden myötä Turkuun on avattu paljon pieniä ravintoloita ja turkulaiset ovat oppineet käyttämään palveluja. Kulttuuripääkaupungin jälkeen tuli ruokatapahtuma Food & Fun ja upean kauppahallimme remontti uusine ravintolamaailmoineen, Arve taustoittaa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve ja Herkkunuotan Johan Hellsten tutkivat kalatistkin tarjontaa

Jotta ravintolakokemus on mieleenpainuva, tarvitaan hyvän ruuan lisäksi myös hyvää palvelua ja näihin liittyvää tarinaa. Huonon kokemuksen muistaa kyllä.

– Hyvää ruokaa saa monesta paikasta, mutta palvelun ja tarinan kera tarjoiltuna ruokaan ja ravintolaan syntyy tunneside. Aidot ja puhtaat maut sekä pieni yllätyksellisyys, kun ravintola-annos onnistuu yllättämään, kun lautasella on jotain perinteistä, mutta uudella tavalla tehtynä tai tarjoiltuna, Arve summaa onnistumisen kokemuksiaan.

Helsingistä löytyy Michelinravintoloita, mutta Turussa on paljon tasokkaita oman rahan ravintoloita, joilla on oma äänensä, oma uniikki juttunsa. Ruuan hinta, laatu ja määrä kohtaavat täällä toisensa.

– Tykkään esimerkiksi Kakolanruusun ruokafilosofiasta – jaettavia annoksia, pääsee kokeilemaan erilaisia makuja. Kaupungin vieraita emännöin usein Turun kaupungintalolla ja tottakai viemme arvovieraitamme myös upeaan Turun linnaan sekä Suomen Joutsenelle. Kun Ruotsin kruununprinsessa Victoria oli Turussa, söimme Piispankadulla Hus Lindmanissa, Arve kertoo.

Jos Arven pitäisi jotain lisätä turkulaiseen ravintolatarjontaan, olisi se sunnuntaibrunssi, jolle voisi mennä lasten kanssa. Kaupunginjohtaja haluaisi myös Suomeen kulttuurin, jossa perheet söisivät pyhäpäivisin ulkona.

– Toisaalta helppohan tässä on huudella, kun ei itsekään tule aina käytyä, täytyy siis katsoa peiliin ja lähteä useammin sunnuntaisin ulos syömään, Arve kiteyttää hymyillen.

 

Food & Art Festival Turku 5. – 8.9. 2019

Ruokatapahtuma Voillà 4. – 6.10. 2019

Turun ruoka- ja viinimessut 4. – 6.10. 2019

 

Teksti ja kuvat: Tanja Raunio