Hörppyi ja herkkui

Katuruokaa mopoautosta

 

IMG_0711
Rami Väisänen

Rami Väisänen täyttää Rotia eli intialaisesta, rieskamaisesta leipätaikinasta kehittämäänsä muurinpohjalettua kinuskikastikkeella sekä puolukkahillolla ja kertoo puolukkahillon olevan Verkahovissa asuvan Paula-mummin käsialaa. Todellinen lähituote siis.

Väisänen on parkkeerannut katukeittiö-mopoautonsa Tuomiokirkkopuiston edustalle. Miehen perheyritys, Ran Pan Tilkkuletut on ilahduttanut turkulaisia viime kesästä lähtien.

-Kiersimme vaimoni Lauran kanssa testaamassa tilkkulettuja ja mopoauton toimivuutta noin kymmenessä eri tapahtumassa kesällä 2014. Kokemustemme perusteella pistimme mopon keittiön uusiksi, paremmin toimivaksi. Tänä kesänä aloitimme sitten varsinaisen toimintamme.

IMG_0713
Pepperoni- ja pestotäytteiset tilkkuletut

Myös tilkkuletut ovat vaatineet pitkän tuotekehityksen, sanoo Väisänen ja jatkaa testanneensa paria sataa eri versiota taikinasta sekä täytteistä, kunnes oli tyytyväinen.

– Aasiassa viettämämme vuorotteluvapaan aikana tutustuin ja ihastuin paikalliseen keittiöön sekä katuruokaan. Siellähän näitä skootterin kärryyn rakennettuja TukTuk-kojuja on joka kadunkulmassa, toteaa Väisänen.

Ran Pan ja Rami Väisänen ovat uran uurtajia mopokeittiönsä kanssa, sillä vastaavaa ei tiettävästi löydy koko Suomesta. Viranomaisetkin olivat aluksi ihmeissään.

-Alkuhämmästyksestä toivuttuaan viranomaiset ovat kyllä olleet avuliaita. Esimerkiksi ruuanvalmistuksessa tärkeistä kylmä- sekä kuumaketjujen varmistamisesta olen saanut konsulttiapua terveystarkastaja Sanna Starkilta, kiittelee Väisänen.

Mopokeittiö herättää ohilkulkijoiden huomion. Ravintola Kerttuun matkalla olevat Oona Pääkkönen ja Otto Raila pysähtyvät glögille ja bongaavat Paula-mummin puolukkahillolla täytetyn tilkkuletun.

IMG_0721
Oona Pääkkönen ja Otto Raila

– Olemme matkalla syömään, mutta tämähän käy alkupalasta, Raila tuumaa ja Pääkkönen täydentää jo vähän haaveilleensakin glögistä, jota pariskunta nauttii odotellessaan annoksensa valmistumista.

– Erinomaista, ei liian makeaa eikä kuitenkaan hapanta, analysoi Raila.
Täydellinen kombo – ei karkkimaista eli ei liian makeaa. Tämä hillo on kyllä nappivalinta, Pääkkönen kehuu.

Railaa kiinnostaa katuruoka ja mopokeittiön liikeidea.
Väisänen kertoo Elintarvikevirasto Eviran sivuilta löytyvän hyvin infoa ja lupaa itsekin auttaa tarvittaessa.
Mitä enemmän katuruokakojut lisääntyvät, sen parempi, toteavat molemmat miehet.

IMG_0712

IMG_0722

– Kun meillä ei ole erillistä keittiötä, pääsevät asiakkaat läheltä seuraamaan ruuanvalmistusta. Missään aiemmassa työssäni en ole saanut näin paljon palautetta, näyttelijänä, trubaduurina, kansimiehenä ja hotellin respanakin työskennellyt mies sanoo hymyillen.

Tilkkuletut ovat Väisäsen rakas luomus ja aluksi tätä jännitti luovuttaa kokkaaminen toisen vastuulle.

– Uskalsin jättää nuoren kokkimme, Mikko Armas Kopran yksin vain pieneksi hetkeksi kerrallaan, mutta hyvinhän Mikko pärjäsi. Enemmän se olin minä, joka stressasi, jatkaa Väisänen ja kehuu Kopran kehittyneen paljon syksyn aikana.

Tilkkulettuja puolestaan kehuu kymmenvuotias Julia Mäkilä, jonka täytteessä on vaahtokarkkeja. Myös Julian äiti Heli pitää omasta Pesto-täytteisestä tilkkuletustaan. Pestokastikkeen lisäksi Helin letussa on vapaan kanan munaa ja Parrano-juustoa.

IMG_0720
Julia Mäkilä
IMG_0714
Vaahtokarkkitäytteinen tilkkulettu

– Ruoka on erittäin hyvää, mutta pieni pöytä, johon voisi laskea ruokansa hetkeksi, ei olisi pahitteeksi, omaa ja tyttärensä juomaa annoksensa lisäksi käsissään pitävä nainen tuumailee.

Kohta tähänkin saadaan parannus, sillä huonekalusuunnittelija-opiskelijat ovat tekemässä mopokärryyn asiakaspöytää ja JP Designin Jussi Bergring suunnittelee huppua kärryn päälle, jotta voimme toimia sateessakin, Väisänen iloitsee.

Eri puolilla Turkua kiertänyt Ran Pan Tilkkulettu -kärry siirtyy joulukuun alusta Kauppatorille kolmen viikon ajaksi. Kannattaa siis käydä tutustumassa.

-Tanja

P.S. Ran Pan Tilkkulettujen facebook -sivuilta löytyy tietoa mopoauton liikkeistä marraskuun osalta.

www.facebook.com/tilkkuletut

IMG_0717

2 kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *