Hörppyi ja herkkui

Juovatko papit ehtoollisviiniä töiden jälkeen?

iipadi_blogikuvei 503

Ehtoollisella tarjottava kirkkoviini on siunattua, pyhää viiniä, jota ei saisi kaataa viemäriin.
Mutta mitä sitten, jos ehtoollismaljaan jääkin vähän viiniä?
Kaadetaanko se ohjeiden mukaan kirkon kivijalkaan vai nauttivatko papit ehtoolliselta yli jääneen viinin töiden jälkeen? Mitä ehtoollisviini itse asiassa on? Ja käyvätkö papit ostamassa kirkkoviininsä Alkosta?

iipadi_blogikuvei 469

Alkon Lounais-Suomesta vastaava aluepäällikkö Erkki Pakola kertoo kirkkoviini-kysymyksen tulevan vastaan muutaman vuoden välein ja jatkaa tällä hetkellä noin kolmanneksen ehtoollisella käytettävistä viineistä tulevan Valamon Luostarista. Pakola ohjaa minut tarkempaa tietoa saadakseni Alkon asiakasneuvontaan ja taustoittaa asiakasneuvontaan tulevan kysymyksiä maan ja taivaan väliltä. Niihin taivaallisiin asioihinhan minunkin kysymykseni viittaa.

Asiakasneuvonnan ystävällinen työntekijä opastaa espanjalaisen väkevän viinin,”ainiaan” Alkossa olleen Sol de Malagan, käyvän hyvin kirkkoviiniksi. Asiakasneuvoja kertoo myös tämän Sol de Malagan sekoitettavan neljästä eri tyyppisestä viinistä ja tuotteen tulevan Bodegas Malaga Virgenin viinitalolta, joka on perustettu jo vuonna 1885. Saan viinin tiedot myös sähköpostiini.
Palvelu tosiaan asuu Alkossa, kuten heidän sloganissaankin sanotaan.

iipadi_blogikuvei 513

Perehtyäkseni kuitenkin kunnolla ehtoollisviiniin, täytyy tottakai mennä kirkkoon.
Turun Mikaelinseurakunnan Kirkkoherra Jouni Lehikoinen ottaa minut ystävällisesti hymyillen vastaan upeassa, Lars Sonckin suunnittelemassa ja vuonna 1905 valmistuneessa Mikaelinkirkossa – eikä häkelly ”juodaanko kirkon henksubileissä ehtoollisviiniä”-kysymyksestäni.

-Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymä tilaa ehtoollisviininsä Merimieskirkon kautta, Lehikoinen kertoo ja jatkaa Mikaelinkirkossa kuluvan 60 – 80 litraa viiniä vuodessa, yhden ehtoollisannoksen ollessa noin 1 cl eli vajaan ruokalusikallisen.

Pyydettäessä ehtoollisella tarjoillaan myös alkoholitonta, rypäleistä tehtyä mehua ja kerran vuodessa Mikaelinseurakunnassa pidetään messu, jossa tarjoillaan pelkästään alkoholitonta vaihtoehtoa, Lehikoinen kuvailee.

iipadi_blogikuvei 499

Kirkkoviini-pullon takaetiketissä lukee:”Merimieskirkon Kirkkoviini on makeaa ja aromikasta, syvän kullanruskean väristä Malaga-viiniä, jonka alkoholiprosentti on riittävä (15%) säilyäkseen hyvin. Viiniä voi laimentaa korkeintaan 50%, mutta laimennettu viini ei säily.”
Mikaelinseurakunnassa viiniä ei laimenneta, toteaa Lehikoinen.

Omassa muistikuvassani ehtoollisella tarjottava, happamattomasta vehnätaikinasta tehty öylätti on melko kuivaa eikä välttämättä tulisi ensimmäiseksi mieleen tarjoiltavaksi makeahkon jälkiruokaviinin kanssa, joksi ehtoollisviini luokitellaan.

iipadi_blogikuvei 501

Kysynkin Lehikoiselta onko Mikaelinseurakunnassa mietitty joskus upgreidata eli päivittää öylättiä hieman paremmaksi.
Lehikoinen nauraa ja kertoo kerran kuukaudessa järjestettävässä Tuomasmessussa öylätin sijasta tarjottavan itseleivottua vehnäleipää, joka murretaan.

Ehtoollismalja eli kalkki sekä ehtoollispikari ja öylättien tarjoiluastia, jota kutsutaan pateeniksi ovat hopeaa ja niitä säilytetään kirkon kassakaapissa. Mikaelinkirkon pateeniin on kaiverrettu vuosiluku 1966, kalkki ja pikari taitavat olla vielä vanhempia. Ehtoollisen ja kirkon perinteet huokuvat myös tarjoiluastioista. Kalkille ja pateenille on omat tarkat paikkansa ehtoolisella. Mutta niinhän ravintolatkin kattavat esimerkiksi leipälautasen ruokailijasta katsoen vasemmalle eli samalle puolelle haarukan kanssa.

iipadi_blogikuvei 491

Palaan vielä ehtoolliskäytäntöihin ja kysyn Lehikoiselta, onko tämä joskus joutunut kieltäytymään ehtoollisviinin tarjoilusta.
-Kerran erään rippilapsen isä lähes konttasi alttarille. Luin hänelle vain Herran Siunauksen, sillä tämä seurakuntalainen ei tainnut olla täysissä sielun ja ruumiin voimissa, joita jo kirkkolaissakin edellytetään ehtoolliselle osallistujilta, muistelee Lehikoinen.
Vastuullista anniskelua siis, totean.

iipadi_blogikuvei 477

Mitenkäs sen mahdollisesti ylijäävän viinin kanssa sitten toimitaan, juovatko papit töiden jälkeen ehtoollisviiniä tai nautitaanko kirkon henksubileissä messuista jäänyttä viiniä?

-Ehtoollisella tarjoiltava kirkkoviini on siis siunattua ja pyhää eikä sitä saa kaataa viemäriin.
Viini tulee joko kaataa kirkon kivijalkaan tai nauttia Jumalanpalveluksen jälkeen, taustoittaa Lehikoinen ja jatkaa:
-Mutta tämä nauttiminen taitaa olla enemmän katolisen kirkon tapa. Me säästämme mahdollisen ylijääneen viinin ja tarjoilemme sen seuraavalla ehtoollisella.

iipadi_blogikuvei 480

Miltä se ehtoollisviini sitten maistuu?
Kannattaa käydä itse testaamassa. Mikaelinkirkossa ehtoollinen tarjoillaan joka sunnuntai Jumalanpalveluksen yhteydessä. Samalla saa kaupanpäälle Herran Siunauksen.

-Tanja

iipadi_blogikuvei 516

2 kommenttia

  1. Hassua että viinistään pedantti kirkko käyttää ehtoollisviininä väkevöitys malagaa. Väkevöintiin kun tarvitaan väkevää, malagan tapauksessa brandyä. Eikä näitä väkeviä vielä Jeesuksen aikaan osattu tislata. Alkemistit vähän harjoittelivat, mutta Euroopassa opetteluun meni vielä tuhannen vuoden verran.
    Markku Haapio

  2. Mistä oli löydettu tuollainen ehtoollisleipälaatikko, jossa on nurkassa jotain mustaa purua ja leivätkin ovat reunasta osin rikki? Nuo eivät ole käyttökelpoista tavaraa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *