Hörppyi ja herkkui

Kuva: Kaisa Leiwo

Jekaterinburg – Makuja maailman pisimmän junaradan varrelta, osa 3

iipadin kuvat_venäjä 332

Matkattuamme junalla Siperian rataa Moskovasta 27 tuntia saavumme Uralvuoriston itäpuolelle, Euroopan ja Aasian rajalle Jekaterinburgiin. Jekaterinburg eli venäjäksi ??????????´?? on itänaapurimme neljänneksi suurin kaupunki 1,35 miljoonalla asukkaallaan.

Romanovit eli Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II perheineen murhattiin täällä.
Boris Jeltsinin poliittinen ura alkoi täältä ja Vladimir Vysotski eli Mistä tunnet sä ystävän -laulun säveltäjä oli täkäläisiä.

iipadin kuvat_venäjä 334

Kaupungin nimi oli vuosina 1924-1991 Sverdlovsk. Sverdlovsk nimeä käytetään edelleen esimerkiksi joissakin Venäjän rautateiden aikatauluissa, mikä aiheutti meille matkaa suunnitellessa hieman hämmennystä.

iipadin kuvat_venäjä 325

Jekaterinburg on sekoitus kaikkea – kauniisti koristeltuja puutaloja, johdinautoja, pilvenpiirtäjiä, ränsistyneitä rakennuksia, kansainvälisten yritysten pääkonttoreita, liike- ja kauppakeskuksia sekä jokirannan viehättäviä kävelyreittejä, kirkkoja, muistomerkkejä, museoita ja mukavia pieniä baareja.

iipadin kuvat_venäjä 328

iipadin kuvat_venäjä 280

Kuten Moskovastakin, löytyy Jekaterinburgistakin rikasta ruokakulttuuria. Ensimmäisenä iltana syömme kuitenkin hotellimme, Hotel Novotel Yekaterinburg Centren välimeren ruokiin erikoistuneessa Olive Brasserie Restaurantissa. Välillä on vaan saatava italialaista ruokaa, venäläisiin herkkuihin ehdimme paneutua taas huomenna, ajattelen syödessäni ihanan fressiä Capresea eli tomaatti-mozzarellasalaattia. Matkakumppanini Mika herkuttelee jättikatkaravuilla ja risotolla.

iipadin kuvat_venäjä 228

iipadin kuvat_venäjä 232

Jälkiruuaksi suuntaamme cocktaileille. Sisäänkäynti Speakeasy-tyyliseen eli salakapakkamaiseen Old Fashioned Bar & Cocktailsiin tapahtuu kääntämällä kirjahyllyä. Jos eivät kaikki ympärillä puhuisi venäjää, voisi tämä pieni tunnelmallinen baari sijaita myös Berliinissä tai New Yorkissa.

10359915_10152187787712476_9079843955450211578_n

Tilaamme talon nimikkococktailit eli Old Fashionedit. Toisia cocktaileja valitessamme ehdottaa henkilökunta tilattavaksi myös jotakin pientä syötävää, sillä venäläiseen tapaan kuuluu syödä, kun nautitaan alkoholia. Otamme siis pienen juustolautasen drinkkiemme kaveriksi.

IMG_5724

Seuraavana päivänä pääsemme tutustumaan myös Jekaterinburgin baarimestareihin. Hollantilaisen De Kuyper-liköörisarjan paikallinen edustaja, Dmitriy Shirokih hakee meidät hotellilta esitelläkseen kaupunkia ja kaupungin baareja.

Shirokih on entinen flairtending-baarimestari eli baarimestari, joka hallitsee vaativan ja näyttävän ”pullojonglöörauksen.” Dmitriytä ja minua yhdistää vuoden 2013 Venäjän flairtendingin mestari Vitaly Kolpin. Vitaly, kuultuaan minun olevan tulossa Venäjälle, on ottanut yhteyttä eri puolella maata asuviin ystäviinsä ja pyytänyt näitä pitämään minusta huolta.

Venäläiseen tapaan menemme autolla joka paikkaan, vaikka matkaa olisi vain parisen sataa metriä. Auto myös jätetään melkeinpä mihin vaan. Tosin myöhemmin selviää, että jätän-autoni-vaikka-keskelle-tietä -parkkeerauksessa on jokin logiikkaakin.

IMG_5733

Muutaman sata metriä hotelliltamme sijaitseva Berry Bar on ensimmäinen etappimme. Oppaamme juo vain kahvia, koska hänellä on vielä työpäivää jäljellä. Kahvi osoittautuu Suomen suurimman kahvitalon, Gustav Pauligin paahtamaksi. Minun ja Mikan drinkeissä maistuu mansikka ja minttu sekä häivähdys vodkaa.

Seuraavan tutustumiskohteemme, Brut Barin laadukkaat cocktailit maksavat 290 ruplaa kappale eli viime kesäisen kurssin mukaan noin kuusi euroa. Vertailemme maidemme hintatasoa. Dmitriy kysyy meiltä onko Suomessa viina kovin kallista, kun kaupungissa vierailevat suomalaiset turistit juovat yleensä paljon ja ovat melko humalassa.

iipadin kuvat_venäjä 238

iipadin kuvat_venäjä 239

Suuntaamme viimeiseksi Old Fashioned Studioon, jonne sisäänkäynti tapahtuu puhelinkopin kautta. Tämän baarin, kuten myös edellisenä iltana löytämämme Old Fashioned Bar & Cocktailisin omistaa Jekaterinburgin baarimestareiden puheenjohtaja Slava Zatsepilov, jonka hoiviin Dmitriy jättää meidät jouduttuaan itse palaamaan vielä töihin.

Zatsepilov työllistää kahden yhtiökumppaninsa kanssa viitisenkymmentä henkeä. Kahden Old Fashioned -baarin lisäksi on heillä myös catering-palvelu.

Kuvassa oik. Baarimestari Ivan Vlasov ja ravintoloitsija Slava Zatsepilov
Kuvassa vas. Baarimestari Ivan Vlasov ja ravintoloitsija Slava Zatsepilov

Molempien Old Fashioned -baarien juttu on uutetusta alkoholeista tehdyt drinkit. Slava esittelee meille vitriinikaappia, jossa vaniljatangot ja paahdetut ananakset uuttuvat rommiin, kuivatut omenat bourboniin ja granaattiomenat vodkaan sekä kaakaopavut tequilaan.

10398066_10152189714502476_7763973299314370798_n

Kun ensimmäinen Old Fashioned avattiin kolmisen vuotta sitten, oli se Jekaterinburgin ainoa cocktailbaari. Nyt kaupungissa on kuudesta seitsemään muuta cocktaileihin erikoistunutta baaria. Cocktailbaarien lisäksi Jekaterinburgissa on paljon erilaisia ravintoloita ja kahviloita.

–?Kaikissa baareissa tulee olla myös ruokaa, valaisee Slava Venäjän lainsäädäntöä ja jatkaa tämän olevan hyvä asia, sillä kun asiakkaat syövät välillä, eivät he humallu niin paljoa.

iipadin kuvat_venäjä 252

Slava pitää yllä ammattitaitoaan matkustamalla paljon. Suomessa hän on käynyt Finlandia Vodkan vieraana juhlistamassa keskiyön aurinkoa. Slava kuvailee Finlandia Vodkan kansainväisen kilpailun olevan Venäjällä erittäin arvostetun sekä tunnetun ja kertoo ylpeänä työntekijänsä Viktor Novikovin voittaneen Finlandia Vodka Cupin Venäjän mestaruuden vuonna 2012.

Ennen iltarientojamme tutustumme kaupungin nähtävyyksiin. Tsaariperheen murhapaikalle, Ipatjevin talon paikalle kymmenisen vuotta sitten rakennettua Kirkkoa Veren päällä ei uskoisi uudeksi.

iipadin kuvat_venäjä 323

Venäjällä hääparit kuvauttavat itsensä nähtävyyksien edessä hääpäivänään. Ilmeisesti myös kyyhkysten päästäminen vapauteen kuuluu tähän rituaaliin. Onnistumme ikuistamaan yhden hääparin. Näemme myös häkin, josta kyyhkysiä hääpareille myydään.

iipadin kuvat_venäjä 322

Afganistanin sodassa kuolleiden venäläisten kunniaksi rakennettu muistomerkki on erittäin vaikuttava. Monumentin keskellä on pronssinen sotilasta esittävä patsas. Patsasta kiertävät betoniset pylväät, joihin on kaiverrettu sodassa kaatuneiden sotilaiden nimet vuosiluvuttain.

iipadin kuvat_venäjä 269

iipadin kuvat_venäjä 267

Käymme myös katsastamassa jättikokoisen näppäimistön eli QWERTY-monumentin sekä Vysotskin patsaan.

iipadin kuvat_venäjä 313

iipadin kuvat_venäjä 277

Illalla suuntaamme syömään Berry Bariin, jossa kävimme päivemmällä nauttimassa cocktailit.
Ruoka on uskomattoman hyvää ja sitä on paljon. Tosin vierastan Mikan tilaamia pieniä laardilla päällystettyjä leipiä, enkä suostu edes maistamaan niitä.

iipadin kuvat_venäjä 289

iipadin kuvat_venäjä 286

iipadin kuvat_venäjä 293

Oma grillattu kanani on oikein mehevää eikä ole nähnytkään suomalaista sukulaistaan, tehokasvatettua broileria.

iipadin kuvat_venäjä 291

Yömyssylle menemme vielä ensimmäisenä iltana löytämäämme Old Fashioned Bar & Cocktailisiin. Baarin nuori, iloinen ja myyntihenkinen henkilökunta on innoissaan, kun tulemme uudelle vierailulle. He kertovat miettineensä olemmeko ”italialaisia vai vaan jostain muulta Euroopasta.” Suomi ei ole käynyt edes heidän mielessään. Skålaamme henkilökunnan kanssa molemmille maille, Suomelle ja Venäjälle ja nautimme taidolla valmistetut savustetut Bloody Maryt.

iipadin kuvat_venäjä 310

iipadin kuvat_venäjä 312

Spasiba ja Dasvidanja Jekaterinburg – tänne tulemme vielä joskus uudelleen!

-Tanja

 

P.S. Siperian radan eli maailman pisimmän junamatkan ensimmäiset kaksi osaa löytyvät tästä:

Makuja maailman pisimmän junaradan varrelta, osa 1

Moskova, makuja maailman pisimmän junaradan varrelta, osa 2

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.