Hörppyi ja herkkui

Islanti – Satujen saari

Islanti – geysirejä, jäätiköitä, putouksia, maahisia ja upeaa ruokakulttuuria.

Reilut 300.000 asukasta, joista kolmasosa asuu pääkaupunki Reykjavikissa ja joidenka kaikkien sukunimi päättyy joko -son tai -dottir. Ja joilta ei ole soveliasta kysyä, oletteko oikeasti kaikki toisillenne sukua, naurahtaa ystäväni Minna lentokoneessa lukiessaan viikonloppukohteemme matkaopasta.

Islanti on osannut brändätä maansa hyvin. Jo Icelandairin koneen istuimien niskatuissa lukee ”Eg tala ekki islensku – I don’t speak icelandic”. Tämä sama teksti toistuu turistikauppojen muovikasseissa, t-paidoissa sekä jääkaappimagneeteissa. Käsittämätön kieli on täällä nostettu vahvuudeksi. Mietimme miksei Finnairin koneissa ole sloganeita suomesta englanniksi ja Turkuun liikennöivien Onnibussin ja Åbussienkin penkkien niskatuissa lue ”Kyl määki Turuus” ja ”Onk nakei”.

 

eg_tala_ekki

Reykjavikissa ilma on raikasta ja ainakin tuntuu todella puhtaalta. Ja sitä ilmaa islantilaiset myös myyvät. Ja turistit ostavat. Hectorin Mandoliinimiehen sanat ”minä vuori-ilmaa pulloon laittaa voin tietenkin” alkavat soimaan päässäni ottaessamme kuvia Fresh Icelandic Mountain Air -tölkeistä.

 

IMG_0039

Islanti on kiehtonut minua ja ystäviäni jo pitkään ja Reykjavikista lähtöisin olevan Food & Fun -ruokafestivaalin rantautuminen Suomen Turkuun sai meidät uteliaaksi ja kiinnostuneeksi myös Islannin ruokakulttuurista. Lammasta, joita maassa on muuten enemmän kuin ihmisiä, skyriä, mereneläviä sekä puffinia eli lunnia täytyy ainakin syödä, niin ja ehdottomasti myös Brenniviniä eli paikallista aquavitia, listaamme.

Visiittimme Satujen saarelle osuu ajankohtaan juuri ennen Turun toista Food & Funia, johon on tulossa vierailevia keittiö- sekä baarimestareita Islannista. Niinpä menemme tapaamaan kahta baarimestaria eli Reykjavikissa sijaitsevien Apotekin, Public Housen ja Sushisamban ravintoloitsijoihin kuuluvaa Gunnsteinn Helgiä sekä Icelandair Hotel Marina Reykjavik Slippbarinnin Asgeir Mar Björnssonia. Helgiin ja Björnssoniin minut on yhdistänyt Turun Food & Funin markkinointipäällikkö Jouni Kuru.

Helgin ravintoloista Public House on erikoistunut oluisiin. Treffaamme iltapäiväoluiden parissa ja juttelemme maidemme alkoholikulttuurista. Helgi kertoo yllättyneensä Suomen alkoholiannos -rajoituksista.

Turkuun vieraisille The Cow:hon eli Lehmään tulossa ollut mies oli saanut Lehmän ravintoloitsija Antti Suhoselta postia, jossa Suhonen kehoitti Helgiä tekemään cocktailmenunsa drinkit uudelleen, aavistuksen miedoimmiksi. Suomen alkoholilainsäädäntö kun ei salli yli neljää senttiä väkevää alkoholia samassa juomassa. Islannissa taasen ei rajoiteta alkoholin määrää. Saamme siis olla luovia, mutta eihän kukaan joisi eikä drinkki maistuisi hyvälle, jos lasi olisi vain täynnä viinaa, toteaa Helgi.

 

IMG_0142

Apotek sijaitsee nimensä mukaisesti entisessä apteekissa. Tässä tyylikkäässä ravintolassa käymme alkudrinkeillä. Juomamme maistuvat raikkaille ja herkullisille. Omaa Bartenders choice -drinkkiäni hallitsee iso, lähes koko lasin täyttävä jääpallo. Juomassa maistuvat vihreä Chartreuse -likööri sekä aquavit ja minttu. Ei yhtään huonoa, tuumin.

Björnssonin tapaamme tämän työpaikalla Hotel Marina Slippbarinnissa. Slippbarinnissa uutetaan alkoholeja, kypsytetään drinkkejä tammitynnyrissä ja kehitellään koko ajan uusia juttuja. Baarissa tuoksuu rosmariini, jota Björnssonin kollega savustaa viereisen asiakkaan juomaan.

 

Asgeir Mar Björnsson

-Ei ole rajoja, haluamme kokeilla kaikenlaista, sanoo Björnsson baarinsa cocktaileista ja jatkaa maun kyllä kertovan onko kokeilu onnistunut vai ei. Norjassa sekä Tanskassakin työskennellyt mies innostuu kertomaan reissuistaan ja cocktailkulttuurista. Tämä innostuminen näkyy myös Slippbarinnin cocktaillistalla. Minulle Bjönsson tarjoilee olutcocktailin, jonka päälle raastetaan humalaa.

Täällä viihtyisi koko illan ja palaammekin seuraavana iltana uudelleen maistelemaan ankan rasvalla pestystä konjakista tehtyä drinkkiä ja muita herkkuja.

Islantiin matkaavan kannattaa ehdottomasti vuokrata auto. Niinpä mekin starttaamme Golden Circlelle eli Kultaiselle kierrokselle nähdäksemme Geysirin ja Gullforssin putouksen. Päät ikkunoissa ihastelemme maisemia.

Islannin aktiivisin geysir Strokkul on upeaa nähtävää. Tämä kuuma lähde purkautuu suihkuttaen vettä ilmaan noin kymmenen minuutin välein. Vesisuihkua seuraa nopeasti aina toinen. Ilmassa haisee voimakkaasti rikki eli mädäntynyt kananmuna.

geysir_alku

geysir

Gullfossin vesiputous ei pääse valokuvissa oikeuksiinsa. Myöskään adjektiivi upea ei kerro riittävästi. Viimeistään nyt olemme myytyjä. Tänne on pakko päästä uudestaan ja pidemmäksi aikaa, toteamme.

putous

Kultaisen kierroksen iltana käymme syömässä keittiömestari Ylfa Helgadottirin omistamassa Kopar -ravintolassa. Ylfa vieraili Turun ensimmäisen Food & Funin aikana Ravintola Mamissa. Nautittuamme Ylfan erittäin maistuvan keittiön antimista juttelemme tämän kanssa. Ylfa kertoo tykästyneensä Turun toriin, josta he Mamin poikien eli Markon ja Mikon kanssa aamuisin hakivat illan raaka-aineet. Myös Ravintola Mami sekä Turku kauniine jokirantoineen teki Ylfaan vaikutuksen, mutta suurimman vaikutuksen taisivat tehdä kuitenkin Mamin pojat, sillä Ylfa lähettää heille kauttani terveisiä kahdesti.

Ylfa Helgadottir

Islannin reissulla on tottakai mentävä kylpemään Blue Lagooniin.
Turistien kansoittama geoterminen kylpylä on rakennettu laavakentän päälle. Blue Lagoon sijaitsee Keflavikin lentokentän ja Reykjavikin välissä, joten tänne voisi tulla rentoutumaan joko heti maahan saavuttuaan taikka sitten fiilistelemään vielä ennen paluulentoa. Vesi on +35 asteista, mineraalipitoista ja turkoosia. Vaikka kylpylä on suht kallis turistikohde, kuuluu tämä ehdottomasti kerran elämässä -osastoon.

IMG_0119

Kiitos Reykjavik ja Islanti – tänne tulemme aivan varmasti uudestaan!

Food and Fun Reykjavikissa 2.3. – 6.3. 2016.

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *