Hörppyi ja herkkui

Irkutsk, makuja maailman pisimmän junaradan varrelta, osa 6.

irkutsk_symbooli.jpg

Venäläinen ihminen on erittäin sydämellinen. Jos ystävystyt yhden venäläisen kanssa, myös hänen ystävänsä ovat sinun ystäviäsi. Ja se vieraanvaraisuus – A Vot!

Minun ja matkakumppanini Mikan reissu Siperian radalla, junalla Venäjän halki, on edennyt jo maailman syvimmän järven rannalta Baikalilta Irkutskiin. Olemme viettäneet kaksi vuorokautta Baikalilla, Listvyankan kylässä.

Irkutskin baarimestareiden puheenjohtaja Anastasia Saidurova hakee meidät autolla lomakylästämme. Anastasian kyydissä olemme turistien suosimalle Baikalille myös tulleet. Matkaa Etelä-Siperian keskuksesta, Irkutskista Linstvyankaan on noin kuutisenkymmentä kilometriä.

Baikalille taasen olemme matkanneet junalla Moskovasta hieman päälle viisi tuhatta kilometriä. Maantieteellisesti vajaan 600.000 asukkaan Irkutsk, venäjäksi ????´???, sijaitsee jossakin Malesian Kuala Lumpurista erittäin paljon pohjoiseen.

anastasija_alina.jpg
Kuvassa vas. Anastasia Saidurova, Veronika Saidurova, Alina Materikina

Olemme tavanneet Anastasian kanssa ensimmäistä kertaa vasta kaksi päivää aiemmin. Yhteinen ystävämme, Venäjän flairtendingin eli showbaarimestareiden aatelin kuuluva Vitaly Kolpin on pyytänyt Anastasiaa huolehtimaan minusta Irkutskissa olomme ajan. Ja koska olen Vitalyn ystävä, olen myös Anastasian ystävä ja hänelle on kunnia-asia huolehtia vierailuni onnistumisesta.

Anastasia vie meidät aluksi Mike Grigoryevin omistamaan Design Bariin. Sisustusliikkeistä koostuva kauppakeskus, jonka yläkerrassa Design Bar sijaitsee, voisi tyyliltään olla myös Tukholman Södermalmilla. Baarin lisäksi Mikelläkin on sisustusliike kauppakeskuksessa.

desingbar.jpg

Nautimme Design Barissa drinkit ja juttelemme maidemme ravintolakulttuureista. Irkutskissa on paljon hyviä olutravintoloita, mutta Miken baari on kaupungin ainoa puhtaasti cocktaileihin keskittynyt. Koska ollaan Venäjällä, on baarissa tarjolla tottakai ruokaa ja asiaan kuuluu myös syödä eikä pelkästään juoda. Siispä tilaan kanasalaattia ja punajuuririsottoa. Risotto on parasta mitä olen koskaan syönyt! Tekisi mieli nuolla lautanenkin puhtaaksi. Tyydyn kuitenkin nauttimaan appelsiinista sekä katkeroista ja vodkasta sekoitetusta drinkistä, joka ei ole lainkaan huonoa sekään.

risotto_desingnbar

cocktail_desingbar.jpg

Baarissa käyntimme jälkeen Anastasian ystävä Alina Materikina lähtee kaupunki-oppaaksemme. Anastasia kun ei ole etukäteen ollut varma, riittääkö englannin kielen taitonsa turisteille. Alina taasen opiskelee kieltä kaupungin yliopistossa.

Alina perehdyttää meitä Irkutskin patsaisiin (joita on aika paljon), historiaan sekä mitä shoppailla ja mitä tulisi kaupungissa tehdä -vinkkeihin.
Molemmat naiset kyselevät myös paljon Suomesta, sillä kumpikaan heistä ei ole koskaan aikaisemmin tavannut ketään suomalaista.

iipadin kuvat_venäjä 638

Alina on välillä hieman huolissaan ymmärrämmekö varmasti Venäjän historiaa, vuosilukuja sekä Romanovien, Venäjän viimeisen tsaarin suvun vaiheita. Vuotta aiemmin on maassa Romanovin valtaannousun 400-vuotisjuhlan kunniaksi kunnostettu useita tsaarin sukuun liittyviä muistomerkkejä.

angarajoki.jpg

irkutsk_vanhakaupunki.jpg

Kävelemme historian tuntimme lomassa myös upeassa jokirannassa sekä vanhassa kaupungissa, joka on käsittääksemme kunnostettu kokonaan uusiksi. Kauniissa kesäillassa vastaantulevat ihmiset hymyilevät ja ovat iloisen oloisia. Käytämmekin loppumatkamme ajan Mikan kanssa Irkutskista slogania Irkutsk – City of the Happy people.

mike.irkutsk.jpg
Kuvassa keskellä Design Barin omistaja Mike Grigoryev

iipadin kuvat_venäjä 668

Illan päätteeksi käymme vielä Design Barissa maistamassa kurkusta tehdyt cocktailit. Baarin henkilökunta käy juttelemassa kanssamme ja kyselevät, mitä pidämme Irkutskista. Myöskään Design Barin henkilökunta ei ole koskaan tavannnut ketään, joka olisi kotoisin Suomesta.
Anastasian heittäessä meidät hotellille kiittelemme tätä ystävällisyydestä, oppaana olosta ja kyyditsemisestämme. Haluaisimme maksaa edes bensat Baikalille ja takaisin ajosta. Njet, njet, vastaa tämä ja kertoo Vitalyn ystävien olevan myös hänen ystäviään ja ystäviäänhän tulee aina auttaa.

Spasiba bolsoi, Anastasia. Toivottavasti saamme joskus toimia oppaanasi Suomessa!

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *