Hörppyi ja herkkui

Herkuttelua ja nautinnon kulttuuria radioaalloilla

Myytti suomalaisten huonosta viinapäästä juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin suomalaisuusaate oli heräämässä ja maalaiset nähtiin sivistymättöminä, mongoliverta omaavina joiden rodullinen piirre kesti huonosti alkoholia. Tätä kansaa tuli suojella ja varjella viinankiroilta, kertoo viinikirjailija ja sosiologi Arto Koskelo.

– Tosiasiassa tänä päivänä suurin osa suomalaisista käyttää alkoholia maltillisesti ja varsinkin nuorison humalanhakuinen juominen vähenee koko ajan.
Mutta vieläkin meillä on vallalla ajattelu, jonka mukaan viikolla tehdään töitä ja viikonloppuna vedetään kahdella kädellä viinaa, Koskelo jatkaa.

Facebookin Viinipiru Arto Koskelo -sivusto tavoittaa viikosta ja aiheesta riippuen noin 50.000 – 150.000 lukijaa. Koskelo tunnetaan myös niin YLE Puheen keskusteluohjelmastaan kuin Iltalehden viinikriitikkonakin. Uusimpana aluevaltauksena Koskelo aloittaa yhdessä helsinkiläisen ravintoloitsija ja PRO -yrittäjäpalkinnon tänä vuonna voittaneen Ilja Björsin kanssa uudenlaisen radio-ohjelman yhteistyössä American Expressin ja Radio Helsingin kanssa.

Herkuttelijat Björs & Koskelo -nimeä kantava, joka toinen torstai-ilta esitettävä ohjelma on perinteistä radio-ohjelmaa laajempi, sillä ohjelman sivuilta voi katsoa myös videoklippejä sekä lukea tarinaa juttujen taustalta. Lisäksi Herkuttelijat on kuunneltavissa podcastina netissä eli Björsin & Koskelon kertomuksia voi kuunnella vaikka lenkkeillessä.

Arto Koskelo haluaa arkipäiväistää nautinnon ja herkuttelun.
Arto Koskelo haluaa arkipäiväistää nautinnon ja herkuttelun.

Koskelo sanoo haluavansa himmentää rajoja arjen ja juhlan sekä raittiuden ja kännäilyn välillä.

– Arkena tehdään paljon töitä ja kärvistellään. Arki on jo sanana ladattu moraalisuuden palvontaa. ”Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat” -tavataan sanoa. Arkena ei saisi olla kivaa, tai ei ainakaan mitenkään nautinnollista.

Viikonloppuun sisältyy taasen juhlaa. Kulttuurimme pyrkii varaamaan kaiken nautinnon vapaapäiviin ja viikonloppuun. Miksi arkena ei saisi nauttia hyvästä viinistä ja herkullisesta ruuasta ja miksi taasen vastavuoroisesti viikonloppuna pitäisi vetää kannat kattoon? Koskelo kysyy.

Herkuttelun ja nautinnon arkipäiväistäminen on punaisena lankana Koskelon ja Björsin uudessa radio-ohjelmassa.

– Nautinto nähdään jotenkin syntisenä ja lihallisena, henkevän ja sivistyksen vastakohtana. Eivät nämä kuitenkaan sulje pois toisiaan. Herkuttelu tulisi ehkä karnevalisoida, jotta se voisi vapautua kielteisistä mielikuvista, Koskelo tuumii.

– Jos suomalaisia pyydetään kertomaan minkälainen hyvä korvapuusti on,
kuvailevat nämä tätä klassikkopullaa sanalla tuore ja kertovan sen
sisältävän paljon voita, kanelia sekä raesokeria. Jos taasen korvapuustin
tilalle laitetaan alkoholi, vaihtuu kuvaileviksi sanoiksi että se ei kuormita kansanterveyttä ja tuo riittävästi verotuloja.

– Korvapuustihan sisältää rasvaa ja sokeria, mutta kukaan ei ala pohtimaan kansanterveydellisiä vaikutuksia pullasta, toisin
kuin alkoholista puhuttaessa, toteaa Koskelo ja jatkaa haluavansa maahamme
normaalin, eurooppalaisen alkoholikulttuurin, jota vanhat myytit sekä
turmiolan tommit eivät leimaa.

– Jos arki-iltana nauttii lasin tai kaksi hyvää, laadukasta viiniä ei se vielä tarkoita että vetäisit viinaa koko loppuillan ja päätyisit laulamaan karaokea sekä jättämään seuraavana päivänä menemättä töihin, Koskelo tiivistää.

Herkuttelijat Björs & Koskelo – 21.4. alkaen joka toinen torstai klo 18
http://radiohelsinki.fi/herkuttelijat

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *