Hörppyi ja herkkui

Helan går!

Loppukesän ja alkusyksyn lämpimät, lempeät ja pimenevät illat.
Ystäviä, rapuja ja – tottakai snapseja! Sillä, kuten Svenska Kulturfondenin hallituksen puheenjohtaja ja entinen kulttuuriministeri Stefan Wallin toteaa
-Rapujuhlat ilman snapsia ja laulua ovat kuin juhannus ilman naurua tai joulu ilman kinkkua.

steffi

Juttelemme Wallinin kanssa snapseista, snapsilauluista ja snapsietiketistä.
-Teoriassa sen snapsin voisi jättää pois, mutta vaikuttaisi vähän teeskentelyltä.
Snapsilaulut tuovat sitäpaitsi sopivan luovan tauon rapujen kuorimisen ja paahtoleivän rakentamisen lomaan. Lauluista syntyy tunnelma ja ruokaryyppy eli snapsi on oleellinen osa nautintokulttuuria, Wallin jatkaa.

sinisetsnapsukat

Miten sitten snapsataan? – Ensimmäisen snapsin kanssa lauletaan Helan går. Aina.
Helan ja toinen snapsi Halvan ovat snapsietiketin mukaisia traditioita ja nämä lauletaan Wallinin omissakin rapujuhlissa aina. Tämän jälkeen vieraista riippuen seuraa kolmesta kuuteen muuta laulua. Ylioppilaskuntien vuosijuhlaillallisilla taasen mennään pitkän kaavan mukaan ja saatetaan ottaa kymmenkuntakin snapsia lauluineen, blogivieraani Wallin kertoo.

snapsukoi

Kysymykseeni, voisitko kuvitella laulavasi Helania ihan muuten vaan, taikka jossain muussa vaiheessa iltaa, tiedustelee Stefan miksi, ja naurahtaa, ettei taida ymmärtää kysymystä.
-Toisaalta, juhlissa joissa kaikki tehdään päinvastoin eli aloitetaan kahvilla ja konjakilla päätyen alkuruokaan, olisi Helan går luonnollisessti illan päättävä laulu, hän jatkaa.

Rapujuhlissa tunnelman saa kattoon kahdella, kolmella aika nopealla snapsilla ja snapsilaululla. Hyvät partyt saavat lentävän lähdön ja tunnelma nousee, valoittaa Wallin.
Liian tiheällä snapsaamisella saattaa ilta kuitenkin loppua lyhyeen.
-Mikäli mennään pitkän kaavan mukaan ja lauletaan monia lauluja, on erittäin suotavaa Helanin jälkeen snapsata maltillisemmin eikä vetää kaikkia snapseja huikalla huiviin. Näin ilta kantaa pitkään ja laulujen sanatkin muistaa paremmin, huomauttaa Stefan.

snapsukat_kaatuu

Wallinin oma suosikkisnapsi on mausteinen ruotsalainen akvavit, vuodesta 1891 valmistettu O.P. Anderson Aquavit. Ruotsista löytyy pieniä, paikallisia ja vanhoja tislaamoja, joiden akvavitit kantavat maakunnan nimeä, Stefan kertoo.
-Perinteet tuovat tietynlaista nöyrää kunnioitusta juomaa kohtaan, hän toteaa

-Suomalaisista snapseista Marskin Ryyppy yltää lähelle. Perinteinen Koskenkorvakin pärjää hyvin, muttei Eppu Normaalia lainaten ole kovinkaan intresantti, sillä jo Alkokin määrittelee Kossun värittömäksi, viljaiseksi ja neutraaliksi, Stefan luonnehtii.

vaaleenvihreetsnapsukat

Kysyn, miten määrittellään hyvä snapsilaulu. – Iskevä, naseva ja helposti muistettava sekä hieman runollinen, vastaa vieraani ja kertoo monesta ruotsinkielisestä laulusta löytyvän myös suomenkielisen version. Nykyään yhä useammin kuuleekin saman laulun laulettavan molemmilla kotimaisilla peräkkäin.

Mitenkäs sitten, jos vain snapsataan, eikä lauleta saati syödä mitään?
No sehän olisi puhdasta ryypiskelyä, kiteyttää Wallin.

iipadi_blogikuvei 517

Kippis ja Skål ravuille, rapujuhlille ja elokuun pimeneville illoille!

-Tanja

helan

Helan Går!

Helan går!
Sjunghoppfaderallanrallanlej!
Helan går!
Sjunghoppfaderallanrallanlej!
Och det som inte Helan tar,
Han ej heller Halvan får.
Helan går!

Sjunghoppfaderallanrallanlej!

Kokonaan!

Kokonaan,
me kerralla kaikki kipataan,
kokonaan,
me kerralla kipataan.
Se ken ei kippaaa kokonaan,
hän ei saa puoliskastakaan
Kokonaan!
Me kerralla kipataan!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.