Hörppyi ja herkkui

Citybreikkailua Turussa

Matkustaminen uusine elämyksineen, makuineen ja kokemuksineen on elämän suola. On kivaa lähteä viikonlopuksi kaupunkilomalle johonkin itselle uuteen paikkaan. Kulttuuria, idyllisiä pieniä ravintoloita ja kahviloita. Cocktaileja sekä lasillisia kuohuvaa ja uusia tuttavuuksia. Ehkä jopa teatteriin tai konserttiin.

Mutta aina lomalle lähtö ei vain onnistu. Milloin esteenä on rahapula, milloin taas aikatauluongelmat. Toisinaan reissaaminen kariutuu sopivan matkaseuran puutteeseen.

Entäpä jos viettäisikin miniloman omassa kotikaupungissa, upeassa Turussa?

Kun asuu jo valmiiksi kohteessa, säästyy niin hotellihuoneiden kuin lentojenkin hinnat eikä tarvitse pakata saati raahata itseään aamuyöstä lentokentälle.

Mutta mennäkö hemmotteluviikonloppuna teatteriin vai illalliselle tai pystyisikö teatterin yhdistämään illalliseen?

Aboa Vetus & Ars Nova -museoon viime syksynä avattu M Kitchen & Cafe ja turkulainen Hansa Lovers -teatteriryhmä tarjoilivat loppuvuodesta harvinaista herkkua eli ohjelmallista illallista Hansa Loversin luoman murhamysteerin, Dienerin kohdatessa M Kitchen & Cafen keittiön loihtiman dinnerin.

Tälläistä mahdollisuutta ei voi heittää hukkaan, tuumimme ystäväni Minnan kanssa ja suuntasimme Rettigin Palatsissa sijaitsevaan museoon. Kaupanpäälle saimme istua samaan pöytään kuusikymppisiään viettävien veljesten Maurin ja Markun seurueen kanssa rikoksia ratkomaan ja herkuttelemaan.

Veljekset Mauri ja Markku kohottivat maljan kuusikymppistensä kunniaksi.

Suussa sulavien ruokien lomassa jännittävää mysteeriä ratkoessamme harmittelin Minnalle, ettei pääruuan kanssa ollut leipää, jolla olisin kaapinut kastikkeen rippeet suuhuni, sillä en olisi halunnut missata siitä yhtään pisaraa.

Mutta vaikka ruoka vei kielen mennessään ja murhamysteeri oli kiehtova, oli parasta antia ehkä illan kokemusten jakaminen tuntemattomien ihmisten kanssa. Näinhän lomallakin toimitaan.

Lomafiiliksen saa helposti aikaan myös kuohuvalla juomalla, cocktaililla tai pienpanimon käsityöoluella. Perille päästyä on juhlavaa aloittaa loma skoolaten, joten miksei näin tekisi kotikaupungissa lomaillessakin.

Jokiranta viehättävine ravintoloineen, keskustan ihanat cocktailbaarit sekä nähtävyyksiä jo itsessään olevat olutravintolat, Turussa on mistä valita. Drinkki siellä ja toinen täällä, siitä on loma tehty.


– Tälläistä kaupunkilomailua kutsutaan citybreikkailuksi, kertoo Visit Turun myynti- ja markkinointipäällikkö Satu Hirvenoja ja jatkaa matkailijoiden tulevan Turkuun erityisesti syömään.

– Muutamia vuosia sitten puhuttiin, että kyllä Helsingin kelpaa kun siellä on niin paljon ravintoloita, mutta nykyään se ravintolakaupunki on Turku. Ravintolakulttuurimme on muuttunut ja Turku sen mukana, vai olisiko se toisin päin, Hirvenoja naurahtaa.

– Menet mihin tahansa, varmasti syöt. Mikä onkaan sen mukavampaa kuin rakentaa päivän ohjelma ruuan ympärille. Pelaamme aisteilla. Ennen paheksuttiin ravintolassa istumista, mutta eurooppalainen kaupunkikulttuuri on saavuttanut meidätkin ja nautinnon kulttuurista on tullut hyväksyttyä.

Satu Hirvenojan syleilyssä Kiss my Turku -leivoksen kehittäjä Mikko Hietala.

– Pienet kahvilat ovat tulleet Turkuun takaisin. Niin ja meillähän on oma leivoskin, Hirvenoja huudahtaa. Rinta rottingilla paukutan meidän Kiss my Turku -leivosta muualla Suomessa. Miten ihana asia! Eikä leivos taikka lasillinen ole mitään syntiä vaan herkullinen nautinto, Hirvenoja summaa.

Mitenkä se erään hampurilaisketjun kuuluisa slogan menikään – Nälkä, mikä ihana tekosyy, totean puolestani minä ja alan suunnittelemaan seuraavaa herkuttelulomaa eli citybreikkailua Turussa, Suomen ruokapääkaupungissa.

-Tanja

  1. Kiva idea ja kiva juttu! Seuraavan kerran meidän perhe lomaileekin täällä kotikaupungissa Turussa.