Hörppyi ja herkkui

Calvados-cocktailkilpailu

calvados_plakaatti

Ranskan Normandia tunnetaan paitsi Toisen maailmansodan aikaisesta liittoutuneiden maihinnoususta, myös omenabrandy Calvadoksesta.

Kuten kaksi muuta kuuluisaa ranskalaista tuotetta, sampanja ja konjakki, on myös calvadoksen tuotanto rajattu tiettyyn paikkaan. Ainoastaan siis Normandiassa voidaan valmistaa tätä omeabrandyjen aatelia.

Normandialaiset calvadoksen tuottajat ovat jo parinkymmenen vuoden ajan järjestäneet kansainvälisen calvados-cocktailkilpailun, johon kilpailijat valikoituvat kunkin osallistujamaan kansallisten karsintojen kautta.

Euroviisujen tapaan heikommin menestyneet maat eivät saa edustusoikeutta seuraavan vuoden kilpailuihin, vaan kansainvälisen baarimestariyhdistyksen IBA:n (International Bartender Association) jäsenmaista joku muu saa mahdollisuuden lähettää edustajansa Ranskaan.

Suomelle on kilpailijoidensa menestyksen kautta ollut paikka tässä baarimestareiden kermaa edustavien kilpailjoiden mittelössä kymmenisen vuotta. Maiden joukkueet koostuvat sekä ammattilais- että opiskelijakilpailijasta.

markuksen_presis

Ensi vuonna Suomesta lähtee taas kilpailijat tavoittelemaan mainetta ja kunniaa Ranskaan, sillä
maaliskuun lopulla Calvados Nouvelle International Trophy 2015-kilpailussa maatamme edustanut turkulaisen ravintola E.Ekblomin Markus Sillanpää voitti koko kisan drinkillään Mixed Feelings.

Sillanpäälle omenabrandy calvados drinkkien raaka-aineena on tuttu, sillä miehen viime syksynä suomenmestaruuden voittanut long drink-juoma sisälsi myös calvadosta.
Sillanpää kertoo pitävänsä aromaattisesta calvadoksesta, sillä juomassa on ”poweria sekä fressiä omenaa ja runsasta makumaailmaa, joka sopii hyvin cocktaileihin”.

Sillanpää saa ideoita drinkkeihinsä keittiöstä.
-Haluan tuoda keittiön ja ruuan makuja myös juomapuolelle. Minulla on onni työskennellä yhdessä E.Ekblomin sekä Smörin kokkien kanssa. Molempien ravintoloiden keittiössä kaikilla on hyvät makuhermot. Mietimme yhdessä mitkä maut ja raaka-aineet voisivat toimia keskenään ja mietin sitä kautta saman makumaailman omaavien alkoholien toimivuuta yhdessä, Sillanpää taustoittaa.

Esimerkiksi voittodrinkissä käyttämäni rosmariini on alunperin tullut makunystyröihini jäniksen ja possun kautta, jotka tarjoiltiin rosmariinilla maustetussa siiderikastikkeessa. Eihän tälläinen makuyhdistelmä voi olla huono, joten miksei se toimisi cocktailissakin, Sillanpää jatkaa.

Keittiön lisäksi Sillanpää saa apua uusien juomien luomiseen myös baarimestarikollega Matti Nummelta, jonka kanssa he kehittelevät yhdessä cocktaileja, joista moni päätyykin E.Ekblomin drinkkilistalle, kiittelee Sillanpää työkaveriaan.

jenni_tekeehörppya

Suomen toinen kilpailija Normandiassa, Turun Ammatti-instituutin opiskelija Jenni Poretie hurmasi tuomaristoa presentaatiollaan, jonka hän oli opetellut ranskaksi. Poretie oli myös opiskelijasarjan teknisesti taitavin kilpailija.

Calvados Nouvelle International Trophy 2015 oli opiskelijamme uran toinen kilpailu, ensimmäiset kisansa parikymppinen Poretie mitteli voittoisasti, kun helmikuussa etsittiin Suomen edustajaa Normandiaan.

-Tosi kiva kokemus, oppi ja näki kaikenlaista uutta. Rento sekä hyvä meininki, oli myös hienoa nähdä upeaa ammattimaista osaamista, summasi nuori kilpailja tuntemuksiaan kisan jälkeen.

Keväällä vastaanottovirkailijaksi valmistuva Poretie saatetaan jatkossakin nähdä drinkkien parissa, sillä calvados-cocktailkilpailusta jäi pieni kipinä.
-Olisi kiva pistää vielä paremmaksi, Poretie kertoo hymyillen.

-Tanja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *