Hörppyi ja herkkui

Baikal – Makuja maailman pisimmän junaradan varrelta, osa 5

iipadin kuvat_venäjä 475

Baikaljärvi, venäjäksi ?´???? ?????´?, Itä-Siperiassa lähellä Mongolian rajaa on maailman syvin. Noin viidennes maapallon sulasta makeasta vedestä on tässä järvessä. Baikalin vesi on uskomattoman kirkasta sekä erittäin kylmää. Baikalilla voisi kuvitella olevansa Suomen Lapissa. Ilma on kirpeää ja kylmähköä, vaikka ollaan jo kesäkuussa.

Listvyankan kylässä käy kuulemma paljon turisteja. Sesonki ei taida vielä olla kuitenkaan alkanut, sillä olemme siperian männystä rakennetun Krestovaya Padin ainoat asiakkaat. Tämä pieni lomakylä voisi tuntua hieman aavemaiselta, mikäli täällä yöpyisi jonakin synkkänä ja myrskyisenä syksyisenä yönä.

iipadin kuvat_venäjä 554

Olemme saapuneet Baikalin eteläpuolella sijaitsevaan Listvyankaan Irkutskista, jonne junamatka Krasnojarskista kesti 18 tuntia. Siperianradalla tämä pätkä tuntui vain pieneltä pyrähdykseltä. Irkutskista taasen on Listvyankaan matkaa noin kuutisenkymmentä kilometriä.

Visiitti Baikalille on kuulunut reittivalintaamme jo alkaessamme suunnittelemaan junamatkaa Venäjän halki. Ajatus uimisesta Baikalissa taasen kariutuu kastettuani varpaani lähes jäiseen veteen.

iipadin kuvat_venäjä 489

Vaikka uiminen ei houkuttele, on Baikalilla tottakai päästävä saunaan. Tai itseasiassa banjaan kuten venäläiset sitä kutsuvat. Hotellimme yhteydessä olisi turistibanja, mutta haluamme aidomman elämyksen.

Kävellessämme Listvyankan rantabulevardia bongaamme tienposkesta mökin, jonka seinässä on kyltti ???? ja puhelinnumero. Huudahdamme trastuitset mökin vieressä kasvimaata kitkevälle pariskunnalle. Noin neljällä venäjänkielisellä sanalla sekä erittäin suurella määrällä elekieltä saamme varattua illaksi aidon banjan.

iipadin kuvat_venäjä 535

iipadin kuvat_venäjä 532

iipadin kuvat_venäjä 526

Ruoka kaikissa vierailemissamme venäläisissä kaupungeissa on ollut erittäin hyvää eivätkä pienen Listvyankan kylän ravintolat tee tähän poikkeusta. Tosin, ensimmäisenä iltana vierailemassamme ravintolassa on onnistuttu hävittämään annoksesta kaikki väri. Vitsailemmekin näiden käyttävän ”värin poistajaa”, sillä edes punajuurista valmistetussa borsch-keitossa ei ole väriä.

Ruokaa tilatessa täytyy olla nopea. Mikäli pidät pienenkin miettimistauon, on tarjoilija jo ehtinyt jatkaa matkaa seuraavaan pöytään tai keittiöön. Toisaalta, tarjoilija saattaa tulla kertomaan annoksen kestävän vielä 4 minuuttia ja saapuvan minuutin päästä korjaamaan tarkoittaneensa sittenkin viittä minuuttia.

iipadin kuvat_venäjä 494

iipadin kuvat_venäjä 497

Baikalilla on Saimaan tavoin oma norppansa, jota ei esiinny muualla. Baikalin norppaan pääsisi tutustumaan lähemmin Listvyankan norppanaariossa, mutta jätämme tämän vierailun väliin ja tähyilemme järvelle, josko näkisimme luonnonvaraisen norpan. Lähtöpäivänä tässä onnistummekin. Kylässä on myös pienet markkinat, joissa on pehmonorppalelujen lisäksi tarjolla savustettua Omulia. Omul on siiansukuinen kala, joka norpan tavoin elää vain Baikalissa.

iipadin kuvat_venäjä 483

Toisena ja viimeisenä iltanamme Baikalilla kokeilemme majapaikkamme vieressä olevaa ravintolaa. Tilaamme pihvit. Hieman erilaiset, jotta voimme maistella myös toistemme annoksia. Pieni erilaisuus pihveissämme osoittautuu erilaisiksi lisäkeperunoiksi. Jälkiruuaksi tilaamme täytettyjä lättyjä. Venäjällä nimenomaan lättyjä kutsutaan blineiksi ja toisin kuin suomessa, niitä tarjoillaan sekä makealla että suolaisella täytteellä.

iipadin kuvat_venäjä 468

iipadin kuvat_venäjä 567

Lähtöpäivämme aamuna on sumu hälvetynyt kirkkaana hohtavan Baikalin rannoilta.
Myös sesonki on alkanut nukkuessamme, sillä yht’ äkkiä koko kylä on täynnä elämää ja turisteja. Viimeisellä kävelylenkillämme ihastelemme uskomattoman kaunista Baikalia. Tänne olisi upeaa tulla uudestaan alkukeväästä, kun tämä maailman syvin järvi on vielä jäässä, mutta lunta ei enää jään pinnalla juurikaan ole. Jää, kuten vesikin, on kuulemma erittäin kirkasta ja sen läpi kuultava järvi on vielä huikeamman näköinen kuin vapaana lainehtiessaan.

iipadin kuvat_venäjä 581

iipadin kuvat_venäjä 575

-Tanja

 

P.S. Makuja maailman pisimmän junaradan varrelta eli jatkokertomus Siperianradalta käsittää vielä kaksi osaa, tarinat Irkutskista ja Vladivostokista. Pysykää siis kanavalla 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *