Hörppyi ja herkkui

Baarit aukeavat maanantaina – ravintoloitsijat odottavat jo asiakkaitaan

Baarit, kahvilat ja ravintolat saavat avata ovensa parin kuukauden tauon jälkeen maanantaina. Kortteliravintola Arvon, BAR4:n ja Seurusteluravintola Uuden Apteekin ravintoloitsijat kertovat ikävöineensä asiakkaitaan ja kaivanneensa sosiaalisia kontakteja. Kaikissa kolmessa ravintolassa on varauduttu tulevaan muun muassa järjestämällä pöydät ja tuolit sopivan etäisyyden päähän toisistaan ja tehostamalla hygieniaa.

– Avaamme maanantaina jo aamulla yhdeksältä. Haluamme, että ohikulkijat näkevät meidän olevan täällä, että olemme taas auki, BAR4:n eli Nelosen yrittäjä Niclas Lundgren kertoo.

– Alkoholin myynti ei varmaankaan kovin suurta tule heti aamun tunneilla olemaan, mutta meille voi tulla myös kahville kertomaan kuulumisiaan. Olemme varautuneet kaffetteluun piispanmunkein, jotka Mbakery on varta vasten meille leiponut. Täytteenä piispiksissä on pieni italialainen vivahde eli omaa vermouth-hilloamme.

Lundgrenin mukaan Nelonen toimii monelle kanta-asiakkaalle turvasatamana ja olohuoneena, johon on helppo tulla tapaamaan tuttuja. Pääpaino ei ole ollut niinkään oluenjuonnissa vaan pikemminkin sosiaalisessa kanssakäymisessä.

– Kymmenen aukiolovuoden aikana monista asiakkaistamme on tullut ystäviä, melkein kuin omaa perhettä. On kyllä ollut asiakkaita ja työntekoa ikävä, onneksi maanantaina nähdään taas, Lundgren sanoo.

Niclas Lundgren odottaa jo töihin pääsyä.

Kortteliravintola Arvon ravintoloitsija Tommi Avola kertoo baarinsa ikkunoita pestessä ja terassia rakentaessaan lähes joka toisen ohikulkijan pysähtyneen vaihtamaan kuulumisia ja kyselemään koska avataan.

– Maanantaina kolmelta ovet aukenevat. Vihdoinkin! Kaikkein vaikeinta on ollut olla viikonloput kotona tekemättä mitään. Olen parikymppisestä asti viettänyt ne viikonloput tiskin takana työskennellen. Nyt vihdoin päästään taas töihin asiakkaiden pariin, Avola sanoo.

– Olemme tilanneet paikalliselta toimijalta pleksin suojaamaan baaritiskin työpistettä, jotta drinkkien teko onnistuu ilman pelkoa pärskeistä. Huolehdimme totta kai normaalistikin hygieniasta, mutta nyt on kaikki mietitty vielä kolmeen kertaan uusiksi. Käsidesiä on enemmän kuin riittävästi ja kalusteita on kannettu varastoon, jotta ohjeistus turvaväleistä täyttyy.

Tommi Avola pesi Kortteliravintola Arvon ikkunat perjantaina.

Monen muun yrittäjän lailla Avolaa mietityttää ravintola-alan pärjääminen, sillä vieläkään ei ole tullut tietoa, miten alaa tuetaan ja millaisilla summilla.

– Onhan tämä julma tilanne. Olemme joutuneet lomauttamaan henkilökuntamme ja saamme toimia alkuun vain puolella teholla. Toivottavasti kesäkuussa pystyisi maksamaan itselleen edes jotain palkkaa, Avola miettii.

Seurusteluravintola Uuden Apteekin sekä samalle omistajalle kuuluvan Panimoravintola Koulun oli muiden tavoin pakko lomauttaa koko henkilöstänsä.

– Laitoimme Apteekin kiinni torstaina 26.3. ja Koulun perjantaina 27.3. kun hallitus oli vedonnut ravintoloihin, että nämä sulkisivat ovensa. Nyt pikkuhiljaa pääsemme ottamaan väkeämme takaisin töihin, ravintoloitsija Pekka Hentunen toteaa.

Kahdelta avataan ja yhdeltätoista suljetaan. Puoli kymmeneltä illalla alkaa tulla kylmä, terasseilta siirrytään sisätiloihin. Siinä ehdimme puoli tuntia tehokkaasti myymään, kun anniskelu tulee lopettaa kymmeneltä. Myynnin suhteen meillä ei ole suuria odotuksia, ihme on jos plussalle päästään. Toisaalta kanta-asiakkaat käyvät varmasti sisätiloissa meitä moikkaamassa lämmöstä ja auringosta huolimatta. Mukavaa, että taas tavataan.

Pekka Hentunen kertoo kantaneensa osan Apteekin kalusteista varastoon.

Hentunen luottaa suomalaisten osaavan käyttäytyä ja pitävän turvavälin.

– Tässä on nyt kaksi kuukautta harjoiteltu. Kyllä ihmiset osaavat ottaa tämän vaikean tilanteen huomioon ja pitää etäisyyttä toisiinsa. Totta kai valvomme vielä omalta osaltamme tilannetta.

Turha hötkyillä, parempi näin varovaisella alulla, jottei tule viruslinkoja ja uusia aaltoja pandemian suhteen. Mennään mielummin pikkuhiljaa, jottemme joutuisi uudelleen sulkemaan, Hentunen summaa.

Teksti ja kuvat: Tanja Raunio