Hörppyi ja herkkui

Baarimikko ja esiintyvä taiteilija eli Timo Siitonen ja A21 Cocktail Lounge

siitonen_duunissa

Ravintola-alan julkkiksia ovat pitkään olleet kokit, jotka ovat ansiokkaasti tehneet ruuasta ja ruokailuhetkistä trendikästä ja joiden tähdittämiä kokkausohjelmia sekä kokkikisoja saa seurata lähes jokaiselta tv-kanavalta.

Keittiön valtiaista kuitenkin toisella kertaa, sillä tämä tarina kertoo ravintola-alan todellisista rokkitähdistä eli baarimestareista. Ja vielä tarkemmin yhdestä starasta eli Timo Siitosesta ja kansainvälisestikin palkitusta baarista, A21 Cocktail Loungesta.

Helsingissä, Annankadulla sijaitsevan A21 Cocktail Loungen ovi on lukossa, joten soitan ovikelloa. Oven tulee avaamaan ravintoloitsija ja baarimestari Timo Siitonen, joka kertoo ovikellon tarkoituksen olevan saman kuin kotonakin – isäntä avaa oven ja vastaanottaa vieraat toivottaen heidät näin henkilökohtaisesti tervetulleeksi.

A21-Cocktail-Lounge

Olen tullut A21 Cocktail Loungeen haastattelemaan Siitosta ja seuratakseni tämän pitämää koulutusta. Tällä kertaa koulutuksen teemana on baarityön perusteet sekä työtekniikat ja kohderyhmänä tulevat ravintola-alan tähdet. A 21 Cocktail Loungen henkilökunta perehdyttää cocktailien saloihin ravintola-alan vasta-alkajien sekä alan ammattilaisten lisäksi myös yrityksiä ja ihan tavallisia kuluttajia.

-Suurin osa koulutettavistamme on peruskuluttajia, jotka ovat kiinnostuneita cocktailkulttuurista, kertoo Siitonen. – Näistä koulutuksiin osallistuneista asiakkaista aika moni tulee myös uudelleen vieraaksemme saamaan lisäoppia cocktailien kiehtovaan maailmaan tai ihan vain maistelemaan eri vuoden aikojen mukaan tekemiämme drinkkejä.

shampanja_a21

Ennen tämänkertaisten vieraiden tuloa juttelemme Siitosen kanssa hänen tarinastaan eli miten StepUp-showtanssiryhmän tanssijasta tuli baarimikko, kuten Siitonen itseään kutsuu, sekä maineikkaaan baarin omistaja ja kysytty kouluttaja. Siitonen on myös palkittu ravintola-alan Oscarilla eli Pro Baarimestarin tittelillä vuonna 2010.

-Olen tosiaan akateemiselta ammatiltani tanssija. Lähdin vuonna -99 Lontooseen opiskelemaan musiikkiteatteria. Jollain piti opintojen ohella saada elanto, joten löysin klubi- ja baarimaailman, joissa työskentely tapahtui iltaisin. Tämä mahdollisti opiskelun päivisin, Siitonen toteaa.

-Aloitin Member Clubilla plokkarina (lasien kerääjä) ja etenin siitä ensin tarjoilijaksi, sitten päätarjoilijaksi ja lopulta maineikkaan Atlantic Bar and Grill, Dick’s Barin pääbaarimestariksi.

Lontoossa kämppiksenäni oli Niko Autti. Kun sitten valmistuin ja palasimme Nikon kanssa Suomeen, halusimme jakaa Lontoossa huippubaarimestareilta oppimaamme tietotaitoa eteenpäin ja tuoda palan Lontoota myös tänne. Vuonna 2007 yhteinen unelmamme toteutui avatessamme A21 Cocktail Loungen, Siitonen jatkaa.

A21-Cocktail-Lounge-worlds-best-bars-HD

Palaan vielä Siitosen taustoihin. Tanssija ja baarimikko?
-Kyllä, sillä kuten tanssija, myös baarimikko on esiintyvä artisti.
Baarimikkokin on lavalla koko serviisinsä ajan yleisönään ravintolansa asiakkaat. Tanssija tanssii, laulaja laulaa – me teemme ja tarjoilemme juomia sekä kerromme niiden tarinan, Siitonen kuvailee.

Ja näitä tarinoita Siitonen mielellään kertookin. Tarinallisuus tekee juomasta mielenkiintoisen, asiakkaat tarttuvat tarinoihin ja haluavat kuulla lisää vaikkapa cocktailin synnystä.

-Mitä teille tulee mieleen sanasta cocktail, kysyy Siitonen tämänkertaisilta koulutettaviltaan ja on iloinen saadessaan vastaukseksi makujen sinfonian. ”Kivasti sanottu”, kommentoi Siitonen hymyillen.

-”Professori” Jerry Thomas julkaisi ja kirjoitti vuonna 1862 cocktailkirjan ja mahdollisti tiettyjen cocktailien synnyn sekä leviämisen reseptiikallaan. Thomas määritteli cocktailin olevan juomasekoituksen, jossa on alkoholia, sokeria, vettä ja bittereitä. Mutta nykyään cocktail-termiä käytetään enemmän yleiskategoriana juomasekoituksille, luonnehtii Siitonen.

-Cocktailien tekemisessä vain taivas on rajana, mutta muistakaa puhtaat, tuoreet maut ja käyttäkää hyväksenne sesonkia, muistuttaa Siitonen.

A21-Cocktail-Lounge-Black-Forest2

-A21 Cocktail Loungessa me käytämme tuoreita raaka-aineita. Tuoreus maistuu myös valmiissa juomassa. Syksyn maut ovat hieman tummempia. Puolukka, mustikka, tyrni, katajanmarja, juurekset sekä kurpitsa löytyvät cocktaileistamme tällä hetkellä. Kohta sesonki vaihtuu talveen, jolloin vallan saavat maanläheisemmät ja mausteisemmat maut. Kevään koittaessa cocktailiemme makumaailmasta löytyy raikkautta ja kukkaisuutta kun luontokin puhkeaa kukkaan, Siitonen jatkaa.

Siitonen opettaa ja opastaa sekä jutustelee hauskasti ja mukaansatempaavasti. Huomaan itsekin hymyileväni. Alan mielessäni suunnittelemaan uutta retkeä Helsinkiin ja A21 Cocktail Loungeen, sillä haluan tietää miltä maistuu cocktail, jossa on käytetty villiyrttejä kuten siankärsämöä, kanervaa sekä tyrniä ja kurpitsaa.

A21-Cocktail-Lounge-Signature-Cocktail-Rhuba-Martini2

-Hämmentämällä tehdyt cocktailit tuntuvat suussa samettisilta ja paksuilta kun taas ravistetut juomat ovat suutuntumaltaan kepeämpiä. Tunnette tietynlaisen tekstuurin suussa, kun juoma laskeutuu kielelle, kuuluu Siitonen taustoittavan työtapojen vaikutusta juoman makuun.

Itse jään miettimään cocktailia, jonka nimi on Metsäpolku ja jonka lasissa on pikkelöity mini kanttarelli. Tälläistä sadonkorjuun kuuluisi olla, ajattelen ja havahdun kun Siitonen lopuksi kiittää yleisöään ja painottaa

-”Tehkää cocktaileja, juokaa cocktaileja ja ennen kaikkea, pitäkää pilke silmäkulmassanne!”

-Tanja

P.S. Kaikki tämän tarinan kuvat ovat A21 Cocktail Loungen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *