Hörppyi ja herkkui

Akvaviitti – tuo skandinaavien ruokaryyppy

Aquavit, akevitt, akvavit eli suomalaisittain akvaviitti kuuluu olennaisena osana skandinaaviseen ruokakulttuuriin. Akvaviitin suurkuluttajat, ruotsalaiset eivät todennäköisesti edes osaisi juhlia joulua, juhannusta taikka rapukestejä ilman ruuan kera nautittavaa kyytipoikaansa.

Akvaviitin, kuten monen muunkin alkoholijuoman valmistuksen takana on tarinoita.
Yksi ehkä mielenkiintoisimmista on norjalaisen Linie Aquavitin tarina – jokainen pisara tätä kuminasta ja perunasta tislattua jaloa juomaa reissaa nimittäin vanhassa sherrytynnyrissä päiväntasaajan yli Australiaan ja takaisin.

Linien historiaa juontaa juurensa parin sadan vuoden takaa, kun trondheimilainen Jorgen B. Lysholm rahtasi alkoholiaan tynnyreissä myytäväksi Indonesiaan. Perillä juoma ei kuitenkaan mennyt kaupaksi – juoman maku ei miellyttänyt rommiin tottuneita paikallisia.

Lysholm ei halunnut heittää tuotettaan hukkaan vaan seilasi takaisin Norjaan samat tynnyrit mukanaan. Kotona Lysholm maisteli akvaviittiaan ja huomasi maun muuttuneen. Pitkä merimatka oli keinuttanut tammitynnyreitä, jotka puolestaan olivat kypsyttäneet juomaa yhdessä lämpötilan vaihteluiden kera ja niin juomasta löytyikin täyteläisyyttä, pehmeyttä ja runsasta makumaailmaa.
Legenda oli syntynyt.

Tänä päivänä Linie Aquavit reissaa siis edelleen sherrytynnyrissä maailman merillä, mutta purjelaivojen sijasta konttilaivoissa. Pullon takaetiketissä on nähtävissä reitti, jota juoma on seilannut.

aquavit tynnyrit

Pitkän merimatkan ja lämpötilojen vaihteluiden tuomat makumaailmat ja sitten tämä paristakymmenestä eri aineosasta, kuten kuminan lisäksi aniksesta, fenkolista pomeranssinkuoresta ja inkivääristä valmistettu akvaviitti tarjoillaan pakkaskylmänä. Tuntuu hieman tuhlaukselta, ikään kuin osa juoman nautintoa jäisi kokematta.

-Juuri näin, toteaa Linie Aquavitia Suomeen tuovan Arcus Finland Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Hanne Lindroos-Koski ja jatkaa kylmyyden sulkevan makuja.

-Kaikki alkoholit, joita on kypsytetty tynnyrissä, kuten rommit, viskit ja konjakit pääsevät oikeuksiinsa, kun lasissa oleva juoma ei ole liian kylmää.
Eihän hienoja skotlantilaisia single malt -viskejäkään tarjoilla kylmänä.
Tarjoilulämpötilan pienoinen nosto avaa tynnyrikypsytyksestä tulevia makuja ja juomien ominaispiirteet korostuvat, Lindroos-Koski kertoo.

-Jääkaapin lämpötila on ideaali – pienoinen viileys tuo juomalle raikkaan tuulahduksen. Tosin, nämähän ovat makuasioita, itse säilytän punaviinejäkin jääkaapissa, lasissahan juoma lämpenee kuitenkin melko nopeasti.

Huikopalaksi tälle elämän veden latinankielisestä termistä aque vitae -nimensä saaneelle juomalle Lindroos-Koski suosittelee maustesilliä ja tummaa leipää voilla voideltuna tai sitten graavilohta.

Minä taasen kala-allergikkona ajattelin kokeilla joulupöydässäni kylmäsavuporon, sipulin, suolakurkun, smetanan ja saaristolaisleivän yhdistelmää. Ja nautin tällä kertaa Hannen ohjeiden mukaan snapsini vain hieman viilennettynä.

Hörppyi ja herkkui -blogi toivottaa kaikille lukijoilleen oikein maukasta ja rentouttavaa joulua!

-Tanja

P.S. Tapaninpäivänä blogissani luvassa vinkki, miten hyödyntää joulupöydästä jäänyttä rosollia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *