Höperöt pöperöt

Kaalipata

Tomaattinen chorizo-kaalipata

Kuva & teksti © Virve Kulmala

 

Kun ulkona on pimeää ja ankeaa, maistuvat pitkään haudutetut padat erityisen ihanilta! Kotimaisesta valkokaalista saa aikaan monenlaista herkullista ja terveellistä ruokaa. Pataan saa mukavasti etelämaalaista tulisuutta käyttämällä mausteista chorizo-makkaraa, mutta yhtä hyvin siihen voi pilkkoa myös miedompaa bratwurstia. Makkaran ja kaalin herkullinen liitto viimeistellään tomaattisella soosilla ja maustetaan meiramilla ja chilillä.

Kokonaiset ohrasuurimot ovat terveellisempi vaihtoehto valkoiselle riisille, ja ne tuovat tähän pataan mukavaa rouheutta ja rustiikkista makua.

Padan kasvisversion saa helposti jättämällä lihatuotteet kokonaan pois. Tällöin pata sopii joko lisukkeeksi tai sellaisenaan syötäväksi.

Pata vain paranee lämmitettäessä, joten siitä saa vaikkapa helpon ja maistuvan lounaan otettavaksi töihin mukaan. Voit myös pakastaa osan myöhempää käyttöä varten.

 

Tomaattinen chorizo-kaalipata

(iso kattilallinen)

 

3 dl kokonaisia ohrasuurimoita

1 kg kaalia

2-3 sipulia

2 valkosipulinkynttä

4 porkkanaa

2 tlk paseerattua tomaattia

1 tlk tomaattimurskaa

1 pkt chorizoa

5 dl – 1 L vettä

mustapippuria

valkopippuria

meiramia

chiliä

suolaa

 

Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori sillä aikaa porkkanat ja sipulit. Suikaloi kaali, porkkanat ja sipulit ohuiksi suikaleiksi. Lisää suuren kattilan/padan pohjalle öljyä ja kuullota suikaloituja kasviksia hetki. Lisää sitten paseeratut tomaatit ja jätä pata hautumaan miedolle lämmölle. Paloittele chorizot ja lisää padan sekaan, lisää myös tomaattimurska. Anna padan porista vähintään puolentoista tunnin ajan. Säätele nesteen määrää ja lisää vettä tarvittaessa. Lisää suola ja mausteet. Lisää pataan lopuksi keitetyt ja huuhdellut ohrasuurimot. Nautitaan hyvän leivän kanssa.

 

Aurinkoa marraskuuhun,

 

-Virve-

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *