
Myöhäissyksy on kotimaisten maa-artisokkien sesonkiaikaa. Vaikka kyseinen kasvis on kotoisin kaukaa Perusta saakka, Turussa tätä mukula-artisokaksikin tituleerattua herkkua on viljelty jo 1600-luvulta saakka!
Mieto, mutta mehevän mehukas maa-artisokka sopii täydellisesti tähän taivaallisen pehmeään ja hienostuneen makuiseen keittoon. Kylmäsavupororouhe tuo keittoon mukavasti lisämakua ja sopivasti rouheaa ruokaisuutta.
Ja mikä vallankumouksellisinta, vihuliaisenmuotoisia maa-artisokan mukuloita ei tarvitse kuoria, pelkkä reipas harjaaminen riittää!
[resepti]
Taivaallinen maa-artisokkakeitto
(alkukeitoksi 4:lle, pääruuaksi 2:lle)
500 g (luomu) maa-artisokkaa
1 peruna
1 sipuli
1 rkl voita
1 kasvis(tai kana)liemikuutio
5dl vettä
2 dl ruokakermaa
valkoviiniä
1/2 tl valkopippuria myllystä
valkoviiniä, mainitsinko jo valkoviinin?
tarjoiluun:
3/4 dl cashewpähkinöitä
3 rkl saksanpähkinä- tai tryffeliöljyä
1dl kylmäsavupororouhetta (tai n. 6 siivua ilmakuivattua kinkkua)
Kuori peruna ja sipuli. Paloittele. Paloittele myös maa-artisokat ja laita ne kulhoon kylmään veteen (estää artisokkien tummumista).
Viipaloi sipuli ja kuullota hetki voissa kattilassa.
Lisää artisokat, peruna, kasvisliemitiivistekuutio ja vesi kattilaan. Anna liemen kiehahtaa ja jätä ainekset kypsymään kannen alle n. 20 minuutiksi, tai kunnes artisokat ovat pehmeitä.
Kasvisten kypsyessä voit paahtaa pähkinät 225 asteisessa uunissa pellillä n. 3-5 min. Siirrä pähkinät lautaselle jäähtymään ja rouhi. Jos käytät tarjoilussa ilmakuivattua kinkkua, voit paahtaa siivut yhdessä pähkinöiden kanssa.
Soseuta keitto sauvasekoittimella sileän samettiseksi.
Sekoita kerma keiton joukkoon. Mausta valkopippurilla.
Lämmitä keitto, mutta älä enää kiehauta. Tarkista maku.
Jaa keitto annoskulhoihin tai tarjoile suuresta keittokulhosta. Ripottele pinnalle paahdettu pähkinärouhe, kylmäsavupororouhe tai kinkkusuikaleet ja loraus öljyä. Voila!
Herkullisia hetkiä,
Virve
[/resepti]
Vinkki! Leivo keiton kaveriksi vaikkapa tätä fantastista focacciaa.
Niin on todella hyvää, ilman mitään lisukkeitakin. Mutta varoituksen sananen: takapäällä voi olla sanottavaa tuon herkun kanssa.
Mitä tarkoittaa ”vihulaisen muotoisia mukuloita”?
vihuliaisen (ei siis vihulaisen; vihulaiset ovat muurahaisia) = viheliäisen
Ken on joskus maa-artisokkia kuorinut, tietää kyllä, miksi ovat viheliäisiä…
Kiitos Marjo, olitkin jo vastannut tähän Liisan kysymykseen! 🙂 Viheliäinen on hyvä synonyymi vihuliaiselle, samoin esim. pirullinen. Tuota en muuten tiennytkään, että muurahaisia sanotaan vihulaisiksi. Äitini kutsui nokkosia samalla nimikkeellä. No, kyseessähän on varsin yleispätevä ja leikkimielinen ilmaus joka sopii viholliselle kuin viholliselle.
Joo, vaikeita ovat kuoria, vaikeampi kuin esim. tuore inkivääri. Kuin monta Mikki-hiiren päätä toisiinsa kiinnittyneinä!
Erittäin helppo kuoria kun keität niitä vain vähän aikaa ja kuorit sitten. Kuori irtoaa itsestään. Senjälkeen voit keittää lisää.
Miten paljon valkoviiniä lisätään? Muissa ohjeissa maa-artisokat kuoritaan, miksi tässä ei?
Hei Minna! Valkoviiniä kannattaa lisätä pikku hiljaa, niin että saa keitosta juuri sopivan sutjakkaa. Vajaa pari desiä, ehkä? Itse tykkään, että keitto saa olla melko paksuhkoa. Tässä ohjeessa artisokkia ei kuorita, koska ”mitä helpommin, sitä helpommin”. Kuoriminen ei siis suinkaan ole välttämätöntä (etenkin jos kuoret ovat ohuet), mutta pahimmat kovettumat yms. kannattaa tietysti poistaa.