
Myöhäissyksy on kotimaisten maa-artisokkien sesonkiaikaa. Vaikka kyseinen kasvis on kotoisin kaukaa Perusta saakka, Turussa tätä mukula-artisokaksikin tituleerattua herkkua on viljelty jo 1600-luvulta saakka!
Mieto, mutta mehevän mehukas maa-artisokka sopii täydellisesti tähän taivaallisen pehmeään ja hienostuneen makuiseen keittoon. Kylmäsavupororouhe tuo keittoon mukavasti lisämakua ja sopivasti rouheaa ruokaisuutta.
Ja mikä vallankumouksellisinta, vihuliaisenmuotoisia maa-artisokan mukuloita ei tarvitse kuoria, pelkkä reipas harjaaminen riittää!
[resepti]
Taivaallinen maa-artisokkakeitto
(alkukeitoksi 4:lle, pääruuaksi 2:lle)
500 g (luomu) maa-artisokkaa
1 peruna
1 sipuli
1 rkl voita
1 kasvis(tai kana)liemikuutio
5dl vettä
2 dl ruokakermaa
valkoviiniä
1/2 tl valkopippuria myllystä
valkoviiniä, mainitsinko jo valkoviinin?
tarjoiluun:
3/4 dl cashewpähkinöitä
3 rkl saksanpähkinä- tai tryffeliöljyä
1dl kylmäsavupororouhetta (tai n. 6 siivua ilmakuivattua kinkkua)
Kuori peruna ja sipuli. Paloittele. Paloittele myös maa-artisokat ja laita ne kulhoon kylmään veteen (estää artisokkien tummumista).
Viipaloi sipuli ja kuullota hetki voissa kattilassa.
Lisää artisokat, peruna, kasvisliemitiivistekuutio ja vesi kattilaan. Anna liemen kiehahtaa ja jätä ainekset kypsymään kannen alle n. 20 minuutiksi, tai kunnes artisokat ovat pehmeitä.
Kasvisten kypsyessä voit paahtaa pähkinät 225 asteisessa uunissa pellillä n. 3-5 min. Siirrä pähkinät lautaselle jäähtymään ja rouhi. Jos käytät tarjoilussa ilmakuivattua kinkkua, voit paahtaa siivut yhdessä pähkinöiden kanssa.
Soseuta keitto sauvasekoittimella sileän samettiseksi.
Sekoita kerma keiton joukkoon. Mausta valkopippurilla.
Lämmitä keitto, mutta älä enää kiehauta. Tarkista maku.
Jaa keitto annoskulhoihin tai tarjoile suuresta keittokulhosta. Ripottele pinnalle paahdettu pähkinärouhe, kylmäsavupororouhe tai kinkkusuikaleet ja loraus öljyä. Voila!
Herkullisia hetkiä,
Virve
[/resepti]
Vinkki! Leivo keiton kaveriksi vaikkapa tätä fantastista focacciaa.
Kommentointi on suljettu.