Höperöt pöperöt

Hapankaali

Herkullinen hapankaali hellii vatsaa

Teksti & kuvat © Virve Kulmala

 

Kotiuduin joku vuosi sitten torilta heräteostoksena hankkimani kaalinpää kainalossani. En yhtään tiennyt mitä sen kanssa tekisin, joten päätin kokeilla hapankaalin valmistamista. Tutkittuani asiaa huomasin, että ei se ainakaan vaikeaa olisi. Kaalin lisäksi hommaan tarvittaisiin vain hieman suolaa. Hapattamisen aikana muodostuvat maitohappobakteerit huolehtisivat lopusta. Ne estävät tehokkaasti homehtumista, eikä energiaa – saati minkäänlaisia lisä- tai säilöntäaineita tarvita. Varsinaista luomusäilömistä, hienoa!

Ruualla on suuri vaikutus hyvinvointiin ja monet ovatkin aloittaneet uuden vuoden tavoitellen entistä terveellisempiä elämäntapoja. Hapankaali kannattaakin sisällyttää ruokavalioon viimeistään nyt. Fermentoimisen myötä syntyvät maitohappobakteerit tekevät nimittäin tuiki tavallisesta kaalista suolistoa hellivää superfoodia. Hapankaalissa on vain vähän kaloreita, mutta runsaasti kuituja ja kaikki kaalin ravintoarvot tallella.

Porkkanan tilalla voi kokeilla esimerkiksi palsternakkaa, sipulia tai punakaalia. Hapankaalia voi halutessaan maustaa chilillä tai erilaisilla yrteillä. Variaatiomahdollisuuksissa siis löytyy!

Hapankaali sopii loistavasti monien ruokien lisukkeeksi, mutta kukapa estää nauttimasta sitä ihan sellaisenaankin..

 

Herkullinen hapankaali
1 keräkaali (n. 1,5 kg)
3 porkkanaa
1,5 rkl suolaa

 

Hapattamisessa kannattaa muistaa ehdoton puhtaus. Käsien, työvälineiden ja säilöntäpurkkien puhtaudesta on pidettävä hyvä huoli. Purkit on hyvä steriloida.

Poista kaalin kanta. Kuori porkkanat. Leikkaa kaali ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja kaada korkeareunaiseen kulhoon. Lisää suola ja hienonna suikaleita käsin (tai vaihtoehtoisesti vaikkapa nuijimalla) niin että niistä irtoaa runsaasti nestettä.

Säilö pehmennyt massa lasipurkkeihin, tiivistä. Jätä purkkeihin n. 1cm tyhjää tilaa. Tarkista että kasvikset peittyvät kokonaan nesteeseen.

Älä sulje purkkien kansia, vaan peitä ne vain liinalla. Jätä kaali happanemaan huoneen lämpöön. Sekoittele hapankaalia muutaman kerran päivässä, jotta mehu sekoittuu tasaisesti. Parin vuorokauden jälkeen hapankaali on valmista. (Maista tässä vaiheessa – jos haluat happamampaa, anna hapankaalin tekeytyä vielä.)
Sulje purkit tiiviisti ja säilytä jääkaapissa. Valmis hapankaali säilyy kuukausia.

 

Aurinkoisia talvipäiviä,

Virve

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *