Höperöt pöperöt

Teksti & kuvat © Virve Nyyssönen

Bratwurst-mustatorvisieni -pasta

Teksti & kuvat © Virve Nyyssönen
Teksti & kuvat © Virve Nyyssönen

Kehittelin tämän reseptin, kun jääkaapista ei sattunut löytymään juuri muuta kuin bratwurstia ja kuiva-ainekaapista peruselintarvikettani, valkosipulia. Bratwurst-paketin olin ostanut vuoden ainoaa makkaransyöntitilaisuuttani, eli juhannusta ja grillausta silmälläpitäen, mutta tuolloin ajattelin tehdä siitä jotain muuta.

Mitä makkarasta oikein voi tehdä, mietin. Keittoa, kastiketta, pyttäriä..? Mikä sopisi yhteen bratwurstin mausteisen maun kanssa? Silloin muistin mustatorvisienet. Ja isäni. Eräänä syksyisenä päivänä hän kertoi puhelimessa ylpeänä kuinka oli naapurin avustuksella tehnyt tien metsämaidemme halki. Järkytyin. Näin mielessäni myllättyjä, soralla peitettyjä, muhkeita mustikkamättäitä ja koko joukon kaadettuja, naavakuorrutteisia puuvanhuksia.

Muistan millaista tuskaa marjaretket lapsena olivat. Ja sen kuinka potkiskelimme kotiin palatessamme omituisia, ryppyisiä ja hyvin synkän näköisiä sieniä. Niiden esiintymä oli valtava. Niillä olisi peittänyt ainakin puolet jalkapallokentän pinta-alasta. ”Mitähän hittoja nuo oikein ovat”, ihmettelimme vuosi toisensa perään, syksy syksyn jälkeen. Kunnes vihdoin otin selvää. Ne olivat mustatorvisieniä. Viiden tähden ruokasieniä! Kokeiltuani niitä ruuanlaitossa olin kerralla koukussa. Ne olivat myrkyttömiä, hienostuneen makuisia ja niiden säilöminenkin onnistui helposti kuivaamalla. Ja mikä parasta, niitä löytyi runsain mitoin, vain 50 m:n päästä kotiovelta.

Suurin pelkoni isän uutisen kuultuani oli siis se, oliko tie hävittänyt alleen suurenmoisen sieniesiintymäni. Ei ollut. Saisin sieniä talteen siis edelleen.

Kunnes.

Olin viime syksynä piipahtamassa kotikonnuillani ja kävimme isäni kanssa marjastamassa. Miten ihanaa se olikaan! (Kummallista, kuinka ihmisen mielipiteet voivat muuttua niin radikaalisti..) Auvoa ei kuitenkaan kestänyt ihan kotitalolle saakka. Isä esitteli nimittäin perustamansa korvasieniviljelmän. Arvatkaapa mihin hän oli sen laittanut? Mustatorvisieniesiintymäni päälle, tietenkin. Vaikka vieressä olisi ollut noin miljoona neliökilometriä ihan yhtä muhevaa maata!

Onneksi olin vuosien saatossa ehtinyt hamstraamaan melkoisen varaston kuivattuja mustatorvisieniä. Niistä kokkaan yhä edelleen tätä kehittämääni, nerokkaan helppoa, mutta maukasta arkiruokaa johon mustatorvisieni antaa oman hienostuneen makuvivahteensa. Siis arkigourmeeta parhaimmillaan!

Ja joka kerran vietän hiljaisen hetken rakkaalle mustatorvisieniesiintymälleni..

 

Bratwursti-pyörylät ruskistetaan pannulla.
Bratwurst-pyörylät ruskistumassa pannulla.

[resepti]

Bratwurst-mustatorvisieni -pasta

(4 hlön annos)

Paketti bratwurstia (n. 500g.)
5 (vähintään) valkosipulinkynttä
6-8 dl ruokakermaa
1 dl kuivattuja mustatorvisieniä
mustapippuria
suolaa

Lisäksi:
Pastaa
Patonkia
Juustolastuja
Punaviiniä (juotavaksi)

Paloittele makkarat pyörylöiksi. Kuori ja pilko valkosipulit.

Paista makkaranpalat kauniin ruskeiksi. Lisää valkosipuli ja kuullota niitä hetki.

Lisää kerma, murskaa joukkoon kuivatut mustatorvisienet ja mustapippuri. Mausta suolalla.

Tarjoa pastan ja patongin kanssa, viimeistele annos juustolastuilla. Älä unohda punaviiniä. [/resepti]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *