Eat & Go

Yhden kattilan kanarisotto

Alkuperäinen ajatukseni oli valmistaa proteiini- ja kuitupitoista risottoa trendikkäästä härkäpavusta. Jostain syystä tuoreen härkäpavun saatavuus osoittautui näin talvella erityisen haastavaksi, enkä onnistunut harmikseni löytämään sitä myöskään pakasteena. Lopulta ymmärsin – aikani nettiä selailtuani – suurimman osan kotimaisesta härkäpapusadosta päätyvän meillä Suomessa eläinten rehuksi.

Onnistuin lopulta löytämään kaupan luontaistuotehyllystä kuivatuista härkäpavusta ja herneproteiinista valmistettua rouheseosta. Pakkauksessa olevan tekstin mukaan sitä suositellaan käytettäväksi muun muassa jauhelihan tai soijarouheen asemasta tai osittain niitä korvaten. Tällaisen paketin sitten minäkin ostin. Tässä kohtaa olisi kuitenkin mieluummin pitänyt luottaa omaan intuitioon ja vaihtaa ajoissa blogin aihetta.

Ruoanlaitto prosessina on vähän kuin taidetta, johon tarvitaan onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi vahvaa visiota. Vision puute tai sen muuttuminen oleellisesti matkan varrella voi johtaa pahimmassa tapauksessa katastrofiin.

Joskus vain yksinkertaisesti ruoan eri komponentit eivät yksinkertaisesti vain sovi yhteen maultaan, ulkonäöltä tai väriltään. Näin kävi tällä kertaa härkäpapurouheseos-palkoherne-kanarisottoni kanssa. Annos oli yksinkertaisesti kamalan näköinen ja tunkkaisen makuinen – omasta mielestäni täydellisen hylätty suoritus.

Päättelin härkäpapurouheen sopivan paremmin korvaamaan jauhelihan tai soijan kaltaista  toista raaka-ainetta, kuin korvaamaan  itseään – tuoretta härkäpapua:)

Myös blogikeittiössä koetaan epäonnistumisia. Härkäpapu kannattaa lisätä risottoon tuoreena rouheen sijaan.
Myös blogikeittiössä koetaan epäonnistumisia. Härkäpapu kannattaa lisätä risottoon tuoreena rouheen sijaan.

Epäonnistumisesta lannistumatta ja reseptiä hieman muuttamalla onnistuin loihtimaan oikein herkullisen ja juhlavan risottoaterian. Jätin suosiolla härkäpapurouheen käytettäväksi päivittäisen smoothie-välipalani yhdeksi ainesosaksi. Papuja en kuitenkaan hylännyt kokonaan, vaan halusin risoton pysyvän mahdollisimman proteiinipitoisena. Tämän risoton makumaailmaa voisi kuvailla moniulotteiseksi ja tasapainoiseksi. Lime-hedelmän tarkoituksena on korostaa vielä ruoan hapokkuutta ja raikkautta.

Risotto on oikea kotipatatiskaajan toiveruokalaji, sillä valmistukseen riittää ainoastaan yksi kattila tai wok-pannu. Sen sijaan ruoanlaittajalta vaaditaan valppautta. Risotto saa hautua hiljalleen. Nestettä lisätään useassa osassa risottoa jatkuvasti hämmentäen, jotta ruoan eri maut ehtisivät pyöristyä täyteläisen makuiseksi risotoksi. Varo keittämästä risottoa ylikypsäksi.

Minua jäi sen verran vielä kaivertamaan risoton valmistaminen tuoreesta härkäpavusta, että kirjoitin sen ylös omaan myöhempien aikojen To Do! -listaani:)

-Mikko
pata

annos2

[resepti]

Yhden kattilan taktiikan risotto

neljälle

Kanaliemi

2 kanaliemikuutiota
5 dl vettä

Liota liemikuutiot kiehuvaan veteen. Laita liemi syrjään myöhempää käyttöä varten.

Risotto

350 g kanan rintafilettä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 lime
1 keltainen paprika
100 g pakastepapuja
2 dl risottoriisiä
3 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1/2 dl pakasteherneitä
1/2 dl kuivaa vermuttia
1 chili
(persiljaa tai minttua)
(1 dl vettä)
50 g parmesan juustoa

Aloita kanaliemen valmistuksesta, jonka jälkeen voit laittaa sen syrjään myöhempää käyttöä varten.

Leikkaa kananfile kuutioiksi. Hienonna sipuli. Pilko myös paprika, chili ja pavut pieniksi. Pakastepavut on helpompi pilkoa käsin noin 1 cm:n paloiksi.

Lisää kuumaan pataa noin 1 tl oliiviöljyä. Ruskista kananfile sipulin kanssa kauttaaltaan ruskeaksi. Lisää pilkotut vihannekset pataan. Herneet lisätään myöhemmässä vaiheessa. Lisää joukkoon vielä voita vihannesten saatua hieman väriä ja sekoita. Vähennä hieman lämpöä ja lisää riisi jatkuvasti sekoittaen ja anna riisin kevyesti paahtua.

Lisää tilkka kanalientä sekä koko vermutti jatkuvasti sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen, kunnes riisi paisuu hieman. Lisää asteittain kanalientä varovasti säilyttäen seoksen niukan nestemäisyyden. Tässä vaiheessa voi lisätä limen mehun, suolan sekä mustapippurin.

Lisää kanalientä useassa osassa välttäen samalla riisiä palamasta pohjaan ja välttämästä seoksen muuttumista liian paksuksi. Lisää nestettä tasaisesti ja jatkuvasti sekoittaen niin kauan kuin sitä riittää ja jolloin risoton pitäisi olla hieman ohuempaa.

Lisää pakasteherneet viimeisen nestelisäyksen yhteydessä. Jos risotto on liian tahmeaa tässä vaiheessa, lisää hieman vettä toistaen edellä olevan prosessin. Varo keittämästä riisiä ylikypsäksi. Risotto on valmista, kun sen rakenne kiinteää ja riisi on al dente.

Tarjoa risotto lämpimänä ja raasta sen päälle vielä parmesan juustoa sekä silputtua persiljaa tai minttua.
[/resepti]

2 kommenttia

  1. Mikäköhän olisi syy siihen, että tuoretta härkäpapua on vaikea löytää talvellla. Olisiko syynä se, että maa on metrin roudassa? 😉 Kesällä sitä kasvaa tuossa pellolla reilu 20 hehtaaria. Silpominen ja ryöppäys ja se on ihan kelpo evästä, mutta silpominen huomattavasti hankalampaa kuin herneellä. Hyvää esimerkiksi pastan tai risoton seassa.

    1. Aivan totta. Pitkä talvemme vaikuttaa tosiaan oleellisesti tuoreen härkäpavun saatavuuteen. Olin sen sijaan hieman yllättynyt, kun en onnistunut löytämään sitä pakasteena kaupasta. Näin hienoa evästä kannattaisi mielestäni hyödyntää tähän aikaan myös jossain muussa muodossa kuin pelkästään rouheena. Kiitos hienoista ohjeista. Näitä kokeillaan varmasti ensi kesänä!:)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *