Eat & Go

Valkosipulin ja parmesanin makuiset ruusukaalisipsit

Ruusukaali jakaa mielipiteitä. Monien mielestä ruusukaali ja kaalit yleensäkin ovat yksi inhotuimmista vihanneksia. Toisten mielestä kaalit ovat trendikästä superruokaa, joista etenkin lehtikaalit ruusukaalien lisäksi ovat haluttuja vihanneksia.

Minulla ei ole ennakkoluuloja näistä kaaleista. Luulen sen johtuvan yksinkertaisesti siitä, että lapsuudenkodissani ei aikanaan kaaliruoissa käytetty juuri muuta kuin valkokaalia.

Suurin syy useimpien ihmisten inholle kaalia kohtaan selittyy kaalin keittämisen aikana vapautuvista rikkiyhdisteistä, joista muodostuva haju on monien mielestä epämiellyttävä.

Kaaliruokien sesonkia on syksy, jolloin kotimainen kaalisato on parhaimmillaan. Kaalit sopivat kuitenkin hyvän säilyvyytensä sekä terveysvaikutustensa vuoksi loistavasti ympärivuotisiksi all year round -tarjottaviksi vihanneksiksi.

Myös keväällä on hyvä syödä kaaleja. Kaalit sisältävät runsaasti K ja C -vitamiineja ja useimpia antioksidantteja, jotka voivat olla apuna ehkäisemässä kevään aiheuttamaa väsymystä.

Ruusukaalin ehdottomasti parasta osaa ovat minikaalinkerän ulommaiset ja vähän ruskistuneet rapsakat lehtikerrokset ja tämän blogin reseptissä valmistuksessa käytetään juuri tätä osaa kaalista. Uunissa paahtamisen avulla vältetään myös epämiellyttävän hajun syntyminen.

Näissä ruusukaalisipseissä on kaalin makua on pehmennetty oliiviöljyn ja merisuolan klassisella yhdistelmällä ja johon on lisätty ripaus valkosipulia ja parmesaania. Nämä sipsit ovat täynnä makuja ja niiden maku voi kääntää kaikkein vannoutuneimman kaalin inhoajan pään.

Ruusukaalien lehtien kuorimisesta jäljelle jääneet kaalin sydänosat voi myös hyödyntää paahtamalla ja maustamalla niitä samalla tavoin kuin lehtiosia. Sydänosien kypsymistä nopeutetaan leikkaamalla ne puoliksi. Paksumpien sydänosien paahtoaika uunissa on noin puolet pidempi kuin ohuempien lehtiosien.

Ruusukaalisipsit toimivat parhaiten terveellisempinä (ja minun mielestäni parhaimpina) välipalanaposteltavina vaikkapa televisiota katsellen. Sipseillä voi myös viimeistellä ja koristella monia ruoka-annoksia ja esimerkiksi sosekeitot saavat hienon silauksen keiton päälle ripotelluista sipseistä. Miltä kuulostaisi maanläheinen maa-artisokkakeitto ruusukaalisipseillä koristeluna?

Meillä kotona ruusukaalisipsien käyttötarkoituksia ei sen tarvinnut kummemmin miettiä, sillä herkut katosivat kuin taiottuna parempiin suihin välittömästi uunista oton jälkeen.

Ruusukaalisipsit ovat onneksi terveellisellä tavalla koukuttavia.

-Mikko

 

Ruusukaaleista irroitetaan yksitellen vetämällä kaalin uloimmaiset lehtiosat.
Kaalin lehdet asetetaan maustamisen jälkeen tasaisesti uunipellille.
Kaalin sydänosat voi halkaistuna myös paahtaa uunissa.
Paahdetut kantaosat voi tarjoilla aterian lisukkeena.

Ruusukaalisipsit

400 g ruusukaalia
2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
2 rkl parmesanjuustoa
½ tl valkosipulijauhetta

Tee näin; Leikkaa ruusukaleista kanta irti. Irrottele ruusukaalista vetäisemällä niin monta kaalinlehteä pois kuin saat. leikkaa kannasta lisää pois lehtien irrottamisen vaikeutuessa. Asettele lehdet keksikokoiseen kulhoon ja leikkaa jäljelle jääneet kannat vielä puoliksi ja siirrä ne toiseen kulhoon.

Taputtele kosteita ruusukaalin lehtiä talouspaperin välissä kuivemmiksi.

Pirskottele oliiviöljyä ruusukaalin lehtien päälle, kunnes jokainen lehti on kostunut. Ripottele vielä suolaa ja pippuria lehtien päälle ja sekoita.

Lisää ja sekoita raastetun parmesanin joukkoon valkosipulijauhetta. Lisää sen jälkeen parmesan sekoitus lehtikaalien päälle ja sekoita.

Asettele lehtikaalin lehtiä uunipellillä olevan leivinpaperin päälle tasaisin välein. Paista kaalin lehtiä 200 asteisessa uunissa 8-10 minuutin ajan tai kunnes ne ovat reunoiltaan hieman ruskeita. Kaalin lehdet palavat helposti, joten ole tarkkana paistoajan suhteen.

Tee vielä samoin lehtien poistamisesta jäljelle jääneille halkaistuille kaalin sydänosille. Huomioi sydänosien pidempi paistoaika, joka on noin 20-25 minuuttia 200 asteisessa uunissa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *