Eat & Go

Turku voitti Calvados-kisan opiskelijasarjan

Juomasekoitusten ystävät ovat saaneet nauttia viimeisen parin vuoden ajan kansainvälisestä cocktail-buumista. Yhä useampi ravintola on ymmärtänyt ammattimaisesti ja huolellisesti rakennettavien juomien merkityksen asiakkailleen sekä ratkaisevana erottavana kilpailutekijänä että ravintolan kannattavuuteen suoraan vaikuttavana.

Viime maanantaina juomasekoituksista innostuneille alan ammattilaisille ja opiskelijoille tarjoutui tilaisuus osoittaa osaamisensa ja ammattitaitonsa turkulaisessa Night Club Vegasissa. Vegasissa kilpailtiin Calvados Nouvelle International Trophy 2016 -drinkkikilpailun Suomen finaalipaikoista. Kilpailussa oli kaksi sarjaa; ammattilaissarja ja oppilaitossarja. Kilpailijat edustivat koko Suomea. Ammattilaissarjassa mukana oli kahdeksan kilpailijaa ja oppilaitossarjassa kuusi kilpailijaa.

Kilpailun ammattilaissarjan voitto meni helsinkiläiselle Ravintola Lady Moonin Jani Kejoselle. Opiskelijasarjan voittajaksi valittiin Turun ammatti-instituutissa opiskeleva turkulainen Eden Myöhänen. Molempien sarjojen voittajat lähtevät edustamaan Suomea Ranskan Normandiaan myöhemmin keväällä.

Ammattilaissarjan voittaja Jami Kejonen
Ammattilaissarjan voittaja Jani Kejonen. Kuvat: Antti Suhonen
Oppilaitossarjan voittaja Eden Myöhänen
Oppilaitossarjan voittaja Eden Myöhänen (keskellä).
Edenin voittoisa Matilda- drinkki. Kuva Antti Suhonen
Edenin voittoisa Matilda- drinkki.
Jani Kejosen voittodrinkki Blood and Tears of Vilhem.
Jami Järvisen kolmanneksi tullut juoma.

Kilpailun sääntöjen mukaan juoman tuli sisältää yhtenä ainesosana Calvados-juomaa. Muut aineosat, koristeet ja juoman tarjoilutavan saivat kukin kilpailija itse päättää. Juoman esivalmisteluihin oli varattu aikaa viisitoista minuuttia ja itse juoma valmistamiseen viisi minuuttia lyhyille juomasekoituksille ja seitsemän minuuttia pitkille juomasekoituksille.

Yhtenä kilpailun järjestäjänä toiminut Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerhoa FBSK:a edustanut Tanja Raunio kertoi tuomareiden kiinnittäneen erityistä huomiota juoman tasapainoisuuteen eli makujen ja koristeiden yhteensopivuuteen keskenään.

-Voittojuomassa oli sekä yksinkertaista kauneutta että eleganttisuutta ja maku oli tasapainoinen.

Makutuomaristossa vaikuttanut Food & Fun -organisaation tuottaja Pekka Kuru vertasi drinkkikilpailun tuomarointia viinitastingiin ja intoutui pohtimaan aihetta syvällisemmin.

– Ihmisen kyky tunnistaa makuja on osittain geneettistä ja toisaalta kokemukseemme vaikuttavat aikaisemmat kokemuksemme erilaisista mauista eri tilanteissa. Uniikki makukokemus saadaan yhdistämällä eri aineita keskenään.

Calvadosia Suomeen maahantuovan Norexin avainasiakaspäällikkö Anssi Lehtinen oli yllättynyt opiskelijoiden korkeasta tasosta.

– Jossain ravintoloissa voi päästä rahoistaan eroon paljon huonommilla tuotoksilla, kuin mitä tänään saimme arvioitavaksemme.

Viime vuoden ammattilaissarjan ja koko kilpailun Ranskassa voittaneen Turun E.Ekblomin Markus Sillanpään mukaan kahden opiskelijan taidot olisivat tänä vuonna kantaneet myös ammattilaissarjassa. Markus seuraa alan kehitystä ja trendejä jatkuvasti.

– Tämän vuoden tarjontaa täydentävät olutpohjaiset sekä väkevöidyistä viineistä valmistettavat juomasekoitukset.

Kilpailun taso oli kaikkiaan varsin korkea.

Tällaiset kilpailut sekä meneillään olevan cocktailbuumin ansiosta huipputason baarimestareilla riittänee kysyntää myös jatkossa. Tälläkin hetkellä usean ravintolan baaritiskin takana voi kokea ja havaita kiihkeää juomien tuotekehittelyä asiakkaiden iloksi.

Entisinä aikoina Hollywoodin mahtava elokuvakoneisto saattoi vielä määritellä alan trendit ja näyttää suunnan.Tänään käsityötaitoja ja luovuutta arvostavassa maailmassa kuka tahansa asiaansa omistautuva voi olla huomisen cocktailmaailman kirkkain tähti. Night Club Vegasin maanantain kilpailussa saatiin nauttia näiden tähtien luomuksista.

Ammattilaissarjan sijoitukset

1. Jani Kejonen, Lady Moon, Helsinki
2. Laura Suutari, Brasserie & Bar Fondis, Vaasa
3. Jami Järvinen, Lady Moon, Helsinki

Opiskelijasarjan sijoitukset

1. Eden Myöhänen, Turun Ammatti-instituutti
2. Kristina Erinko, Vaasan Ammattioppilaitos
3. Anette Tiilikainen, Koulutuskeskus Salpaus

Eat & Go -blogi onnittelee lämpimästi voittajia ja toivottaa kaikille menestystä!

-Mikko

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *