Eat & Go

Supersmoothie kefiiristä


Muistan hapateusta maidosta valmistetun kefiirin lapsuudestani – silloin sitä syötiin usein parhaan kaverini kotona talkkunajauhojen kera.

Omassa kodissani tätä herkkua ei koskaan tarjoiltu – kyseessä taisi olla pohjoispohjamaalainen perinneruoka. Olin ehtinyt lähes unohtaa koko kefiirin, kunnes muutama vuosi sitten aloin kaipaamaan joitakin lapsuuteeni liittyneitä makuja. Harmikseni en onnistunut enää löytämään tätä juomaa kaupan maitohyllystä, sillä jossain vaiheessa kefiiri oli poistetettu markkinoilta ilmeisesti vähäisen kysynnän vuoksi.

Kefiiristä valmistetut juomat ovat kuitenkin juuri nyt – vuonna 2015 – suurta huutoa maailman fitness-markkinoilla ja ne ovat nousseet todellisiksi trendituotteiksi USA:ssa.  Myös Suomessa on nyt jälleen saatavilla ainakin kahta maustettua ja yhtä maustamatonta kefiiriversiota.

Samaan aikaan myös terveelliset ja ravintorikkaat smoothiet ovat  fitnesskansan suosiossa. Siksi päätin yhdistää nämä kaksi trendiä yhdeksi – supersmoothieksi.

Kefiiri on maitosienten avulla hapatettua maitoa. Maitosieni koostuu suuresta määrästä erilaisia hiiva- ja bakteerikantoja. Kefiiri sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja entsyymejä. Maitosieni käyttää maitoa ravinnokseen. Prosessin aikana maito hapattuu muuttuen lopulta kefiiriksi. Käytin omiin  smoothie-ohjeisiini Valion maustamatonta kefiiriä, joka sisältää Lactobacillus rhamnosus GG-maitohappobakteeria.

kefiiri

Kefiirin kaveriksi Supersmoothien muiksi aineosiksi kannattaa valikoida muita keholle hyvää tekeviä raaka-aineita.  Mustikka-smoothie edustaa kefiirijuoma-klasikkoa ja on nopea valmistaa. Mustikat voidaan korvata tarvittaessa myös karhunvatukoilla tai mustilla viinimarjoilla.

valmis mustikka smoothie

Toiseksi supersmoothieksi valitsin hedelmäisemmän smoothien. Hedelmät valikoin ohjeeseen niiden terveysvaikutusten ja maun mukaan mukaan. Valmistin tämän smoothien granaattiomenoista, mangosta ja vehnänorasjauheesta. Vehnänorasjauheen annostelussa kannattaa olla varovainen, ettei sen pistävä maku pääse hallitsemaan koko juoman makua.

mango smoothie

Granaattiomenat ovat  jo itsessään todellista superfoodia. Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia, antioksidantteja ja mineraaleja. Granaattiomenan siementen poisto voi olla sotkuista hommaa. Sain itse siemenet irrotettua hedelmästä leikaamalla ensin sen päästä ohuen viipaleen. Tämän jälkeen viilsin omenan kuoreen muutaman viillon muodostamalla lohkoja omenan tyviosaan asti.  Näiden lohkojen kuoriosaa lujasti lusikalla napauttamalla sain siemenet helposti putoamaan alla olevaan kulhoon. Täältä löytyy tästä video.

Trooppinen mango  sisältää runsaasti kuituja sekä A- ja C-vitamiinia. Mango hedelmänä on helppo käsitellä. Mangon kuorimisesta löytyy video täältä.

Kaiken hyvän tässä smoothiessa kruunaa vehnänorasjauhe.  Vehnänoras on vehnän siemenestä kasvatettua orasta, joka on jauhettu jauheeksi. Vehnän siemenen itäessä sen sisältämien ravintoaineiden määrä kasvaa huomattavasti. Se sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja. Vitamiineista on runsaasti A, B,C ja E-vitamiineja. Mineraaleja oraassa on yli 90 erilaista, joista runsaammin kaliuimia, magnesiumia ja rautaa. Vehnänoraan kerrotaan sisältävän kaikkia välttämättömiä aminohappoja.

Supersmoothien raaka-aineita on helppo muunnella ja vaihdella. Tuoreen mangon voi aivan yhtä hyvin korvata pakastemangolla ja granaattiomena sijasta voi käyttää tavallista omenaa.

mustikatraaka-aineetSAM_4678open granaattivalmis granaattiomenavehnöoras

Seuraavaan maratoniin – Tukholman maratoniin – on nyt vajaa kuukausi aikaa. Siksi panoksia harjoitteluun on viimeistään nyt syytä  lisätä. Tämä tarkoittaa yhä toistuvampia juoksuharjoituksia ja terveellisempiä aterioita vaikkapa laivatyön vapaahetkinä ulkona laivan kannella kansitreeneissä ja supersmoothieta nauttien!

Smoothieterveisin,

-Mikko

Samsung tab naru

[resepti]

Mustikkasmoothie

1 annos

3 dl kefiiriä
1 dl pakastemustikoita
1-2 tl hunajaa
1/2 tl kanelia

Sekoita kaikki ainekset vaahtoavaksi joko sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Mausta tarvittaessa hunajalla ja kanelilla. Kaada valmis juoma tarjoilulasiin. Koristele valmis juoma halutessasi sitruunamelissan lehdellä tai lime- hedelmän lohkolla. Voit ripotella vielä kanelia juoman päälle.

Hedelmäsmoothie

2 annosta

1 dl kefiiriä
1/2 mangon hedelmä
1/2 dl granaattiomenaa (puolikas granaattiomena)
1/2 limen mehu
1 banaani
1/2 -1 tl vehnänorasjauhetta
4-5 jääkuutiota

Pilko mango, irrota granaattiomenan siemenet omenasta ja pilko banaani valmiiksi ennen sekoittamista. Sekoita kaikki ainekset samaan aikaan sekoitusastiassa vaahtoavaksi joko sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Kaada valmis juoma tarjoilulasiin. Voit vielä koristella juoman halutessasi mangon lohkolla, sitruunamelissan lehdellä tai lime- hedelmän lohkolla.

[/resepti]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *