Eat & Go

Smoothie vihreästä teestä sopii hellepäivän viilentäjäksi

Tein tänä kesänä matkan Lontooseen. Vaikka matkani pääasiallisena tarkoituksena ei tällä kertaa ollut nähtävyyksiin tutustuminen, jäi minulle silti hyvää aikaa kaupungin ravintolatarjontaan tutustumiselle. Intohimonani ovat jo pitkään olleet kaikki vähänkin nopeaan ruokailuun liittyvät ravintolat ja kahvilat, joita tästä kaupungista tuntui löytyvän loputon määrä.

Lontoon kaltaiset suurkaupungit ovatkin parasta mahdollista ympäristöä tällaiselle liiketoiminnalle pelkästään niissä vierailevien valtavien matkailijamäärien vuoksi. Potentiaalia ravintoloille riittää myös paikallisista asukkaista, sillä monen suurkaupunkilaisen työmatkat voivat olla todella pitkiä. Nälkä saattaa yllättää monen työmatkalaisen jo ennen kotia.

Suuri kysyntä luo tietenkin runsaasti tarjontaa, ja siksi myös kilpailu asiakkaista on täällä kovaa. Menestyneimmät yrittäjät ovat muista erottuakseen rakentaneet ydintuotteensa ympärille asiakkaille jatkuvasti uusia elämyksiä tuottavia palvelukokemuksia. Elämyksellisyyden onnistunut lisääminen tuotteisiin ja palveluihin on tuonut kilpailuetua sekä mahdollistanut yrityksille vaikeasti kopioitavan ainutkertaisen palvelukokemuksen tuottamisen asiakkaalle.

Yksi Lontoon suosikeistani on kahvijuomiin erikoistunut kahvilaketju, joka on mielestäni nerokkaalla tavalla onnistunut tuomaan kaikessa toiminnassaan elämyksellisyyden asiakkailleen. Jaksan joka kerta innostua uudestaan tämän kahvilan ilmapiiristä, sen tunnelmasta sekä hyvää mieltä tuovasta vuorovaikutuksesta henkilökunnan kanssa. Kahvilakokemustani parantaa juomien hyvän maun lisäksi tieto niiden valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden tuottamisen eettisyydestä ja vastuullisuudesta.

Vaikka tällä kertaa tilasin tutun lattekahvin, muistin aikaisemmin maistaneeni täällä mielettömän hyvää vihreästä matcha-jauheesta valmistettua smoothieta.  Juomaa taidettiin myydä tuolloin Green Tea Frappucinon nimellä. Juoman nauttiminen oli mitä ilmeisemmin myös tuolloin tuottanut minulle jonkinlaisen elämyksen ja kokemuksen, sillä aloin heti kotiin päästyäni hakemaan tietoa juoman valmistamisesta.

Googlettaminen paljasti terveyssmoothien sisältäneen ensinnäkin aivan liikaa sokeria. Makeutta juomassa oli ainakin kolmen eri makusiirapin muodossa. Päätin vaihtaa siirappien sokerit vähemmän makeaan. Kokonaan sokereita ei oikein kannata jättää pois, sillä matcha-jauhe saattaa maistua ilman makeanlähdettä todella karvaan pistävältä.

Siirapin makeutta voi korvata vaikka hunajalla, joka samalla pyöristää siirappeja paremmin juoman eri makuja. Lisäsin juoman joukkoon vielä kesän kunniaksi myös vaniljajäätelöä pehmentämään lisää makuja.

Smoothien muokkaaminen omanlaiseksi onnistuu kotioloissa helposti. Täysmaidon voi halutessaan korvata rasvattomalla maidolla, ja vegaani voi korvata lehmänmaidon soija- tai kauramaidolla.

Juoman pinnalle pursotettu kermavaahto ei kovinkaan paljoa vaikuta juoman makuun, joten sen voi mielestäni hyvillä mielin jättää pois. Paitsi jos ehdottomasti haluaa jakaa somessa tunnelmallisia kuvia muille tykättäväksi, ihan omasta hellepäivän viilentäjästä.

-Mikko

Juoman päälle pursotettu kermavaahto parantaa juoman ulkonäköä
Kupin kylkeen kirjoitettu asiakkaan nimi henkilökohtaistaa palvelua ja lisää asiakkaan palvelukokemusta

Vihreä tee -smoothie

yksi annos

2 dl jäitä
2,5 dl täys-, soija- tai kauramaitoa
1 pallo vaniljajäätelöä
1/2 rkl hienoa sokeria
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl matcha-teejauhetta
2-3 tippaa aitoa vaniljauutetta
(hyppysellinen ksantaanijauhetta)

Kermavaahto

1 dl kermaa
1/2 tl vaniljasokeria
(1-2 tippaa vihreää elintarvikeväriä)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää valmiseen vaahtoon vaniljasokeria ja halutessasi elintarvikeväriä.

Mittaa kaikki muut aineet blenderiin ja sekoita niitä keskenään riittävän kauan.

Voit valmistaa smoothien hyvin myös ilman ksantaanijauhetta. Ksantaanijauhetta kannattaa käyttää varoen laksatiivisten vaikutusten vuoksi. Sokerifermentaation avulla valmistettu ksantaani toimii juoman ainesosien sidosaineena ja tuo juomaan paksuutta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *