Eat & Go

Poké Bowl tuoreesta tonnikalasta

Ruokatrendien seuraaminen on mielenkiintoista ja inspiroivaa. Uuden ruokatrendin maailmanlaajuiseen menestykseen tarvitaan usein uusien makujen lisäksi uutta ajattelua myös ruoan esillepanoon ja tarjoilutapaan.

Kuluttajien elämäntavan tunteminen ja oikea ajoitus ovat keskeisiä tekijöitä maailmanlaajuisten ruokatrendien syntymisessä. Tällä hetkellä eniten kuluttajien käyttäytymistä ohjaavia teemoja ovat terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tekijät sekä lisääntyneen makumatkailun myötä maailmalta löydettyjen uusien makujen kokeminen myös kotona.

Tässä blogissa esiteltävällä kulhoruoalla on ollut kaikki edellä mainitut edellytykset kasvaa ruokatrendiksi. Raaka-aineiden ja valmistustavan terveellisyys ilman vitamiineja ja hivenaineita tuhoavaa kypsentämistä sekä lisäksi höystettynä uusien makujen sinfonialla ovat tämän ruoan menestysreseptinä.  Tämä trendi menee vielä askeleen normitrendiä pidemmälle, sillä tämä ruoka tarjoillaan lautasten sijaan suoraan kulhosta. Lautaset voi siis huoletta unohtaa kattausta mietittäessä kaappiin odottamaan seuraavaa ruokatrendiä.

Alkujaan perinteistä Havaijilaista kulhossa tarjottavaa raakaruoka-erikoisuutta kutsutaan myös uuden sukupolven sushiksi.

Havaijilainen Poké on sekoitus raakaa kalaa maustetussa soijamarinaadissa. Poké tarjoillaan merilevällä, tobikokalan mädillä, kurkulla tai avokadolla koristeltuna. Lisäkeeksi sopii keitetty riisi ja vihannekset.

Rennon tarjoilutavan vuoksi tämä ruokalaji sijoittuu fast casual -kategoriaan. Hienostuneimpia poké-versioita löytyy myös maailmanluokan fine dining -ravintoloiden listoilta.

Minä valmistin oman pokéni kotona ja kuten usein aikaisemminkin, koin hieman haasteellisena kaikkien raaka-aineiden löytymisen kotoisista kaupoista. Raakana tarjottavan kalan on oltava ehdottoman tuoretta, ja minä käytin tähän tuoretta tonnikalaa. Tonnikalan voi myös korvata lohella. Kaikkien raaka-aineiden löytymättömyydestä ei kannata muutenkaan menettää hermojaan. Useimmat raaka-aineista on korvattavissa muilla helpommin löytyvillä raaka-aineilla, ja aina voi muunnella reseptiä omanlaiseksi ja uniikiksi suomiversioksi.

Pokéilemisiin!

-Mikko

Kulhoruokaa thaimaalaisittain

Poké bowl tonnikalasta

neljälle


350 g tuoretta tonnikalaa
1 makea sipuli
1 pieni nippu kevätsipulia
1 valkosipulin kynsi
1/2 rkl kuivattua wakame-merilevää + vettä
1/2 rkl valkoisia tai mustia seesamsiemeniä
1/2 dl soijaa
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
5-6 tippaa riisiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1/2-1 punainen chili
1-2 tl merisuolaa

Poké-salaattiin;
6 dl riisiä
1 tuore kurkku
½ punainen paprika
1 avokado

1.Leikkaa tonnikala 1,5-2 cm:n kuutioiksi. Leikkaa sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Vältä silppuamista. Leikkaa kevätsipulin varret ohuiksi paloiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli sekä pilko chili pieniksi paloiksi.

2. Mittaa kuivattu wakame-merilevä pieneen kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna hautua noin viisi minuuttia. Huuhtele sen jälkeen merilevät kylmän veden alla ja purista ylimääräinen vesi pois kahden liinan välissä. Pilko merilevä karkeaksi silpuksi ja siirrä se isompaan kulhoon.

3. Lisää kulhoon merilevän joukkoon tonnikala, sipuli, valkosipuli, kevätsipuli, seesaminsiemenet, soija, seesamiöljy, riisiviinietikka ja hunajalla. Mausta hyppysellä merisuolaa ja sekoita varovasti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa, soijaa, seesamiöljyä, hunajaa tai chiliä. Anna levätä huoneenlämmössä 15-30 minuuttia.

4. Keitä riisi ohjeen mukaan ja pilko sillä välin kurkku ja paprika noin kolmen sentin suikaleiksi. Halkaise avokado ja poista kivi. Kaavi hedelmäliha pois ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.

5. Tarjoile asettamalla annoskulhoihin ensin keittolämmintä riisiä pohjalle ja riisin päälle valmista huoneenlämpöistä tonnikalapokéa. Koristele kulho kurkulla, paprikalla ja avokadolla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *