Eat & Go

Paistetut vihreät tomaatit

Syksyn saapuminen ja aikaiset pakkaset pääsivät tänä vuonna melkein yllättämään minut – puutarhurinoviisiin. Onnekseni ehdin ihan sattumalta pelastaa puutarhastani kasan tomaatteja ennen niiden lopullista paleltumista.

Olin yllättävän ongelman edessä; Mitä tehdä röykkiöllä raakoja vihreitä tomaatteja?

Paistetut vihreät tomaatit (Fried green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe) on myös Fannie Flaggin romaaniin perustuvan, ja vuonna 1991 ensi-iltansa saaneen loistavan draamaelokuvan nimi. Elokuva on samalla sekä traaginen että viihdyttävä kertomus kahden naisen välisestä ystävyydestä 1930 -luvun lama-ajan Alabaman etelävaltiossa. Tarinan keskipisteeksi muodostuu toisen päähenkilön Ruthin väkivaltaisen aviomiehen murha ja siitä seuraavat syytökset murhan tekijästä.

Elokuvan päähenkilöt perustavat tarinan edetessä yhdessä kotikaupunkiinsa pikkuravintolan Whistle Stop Cafeen, jonka yksi suosituimmista annoksista ovat elokuvalle nimensäkin antaneet paistetut vihreät tomaatit.

Kirjailija Fannie Flaggin kertoman version mukaan paistetut vihreät tomaatit -ruokalajina olivat erityisen suosittuja lama-ajan Alabamassa, jolloin pulasta kärsivillä ihmisillä oli tapana paistaa lähes mitä tahansa kuvitellen niiden olleen lihaa tai kalaa. Erityisen suosituksi pariksi tuona aikana osoittautuivat Alabaman kuumina iltoina kannullisen jääteen kera nautitut, paistetut vihreät tomaatit.

Mielessäni on ollut valmistaa ja maistaa tätä ruokaa siitä asti kuin olen nähnyt elokuvan. Myönnän olleeni epäileväinen ruoan makua kohtaan ja osittain varmasti juuri skeptisyyteni ovat estäneet tähänastiset kokeiluni.

Ruokalajin alkuperästä on monia versioita ja jonkun mukaan koko ruokalaji ei olisi alkuunkaan peräisin Alabamasta. Niin tai näin – tilaisuutta kokeilla tätä ruokalajia ei kannata jättää väliin niin kauan kuin jostain vain löytyy vihreitä tomaatteja.

Yllätyin todellakin tämän ruokalajin makujen harmoniasta ja mietin seuraavalla kerralla uskaltavani lisätä vielä rohkeammin makuja kunnon etelävaltioiden tyyliin. Ruoan tulisuutta voidaan korostaa lisäämällä maissiseokseen maun mukaan esimerkiksi cayanne-pippurijauhetta, chipotle-chilipippuria tai savupaprikajauhetta.

– Mikko

Tomaatit 3tomaatit1Tomaati4

Paistetut vihreät tomaatit

kolmelle

1 muna
1 dl piimää
1 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja
1 tlk suolaa
1/2 tl mustapippuria
3 keskikokoista vihreää tomaattia
2-3 dl rypsiöljyä paistamiseen
merisuolaa

Tee näin;

Leikkaa tomaatit noin 1/2 cm;n viipaleiksi.

Sekoita muna ja piimä keskenään kulhossa ja laita odottamaan myöhempää käyttöä.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään maissijauhot, puolet vehnäjauhoista, teelusikallinen suolaa sekä pippuri.

Jauhota tomaatit viipaleet jäljelle jääneessä vehnäjauhossa, jonka jälkeen kasta niitä muna-piimä seoksessa. Jauhota tomaatit lopuksi ennen paistamista vielä maissijauhoseoksessa.

Kaada rypsi öljy kattilaa tai wokkipannuun ja kuumenna se 175-180 asteeseen. Paista tomaatteja öljyssä noin kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Valuta ylimääräinen rasva pois tomaateista laittamalla ne talouspaperin päälle. Ripottele lämpimien tomaattien päälle vielä merisuolaa ennen tarjoilua. Tarjoile tomaatit lämpimänä.

2 kommenttia

    1. Ostin vihreitä tomaatteja ja huomenna kokeilen. Jenkit tykkää toivottavasti onnistun reseptin kanssa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *