Eat & Go

Nyt meni ihan puuroksi

Tämä puurojuttu sai alkunsa viime kesän Lontoon matkalla. Vaikka olenkin vannoutunut puuron ystävä, en silti odottanut törmääväni puuroon Lontoossa.

Itse asiassa olin valmistautunut etukäteen ajatuksella karppaamisesta englantilaiseen tapaan bacon&eggs´n voimalla. Olen elänyt tähän asti sellaisissa kuvitelmissa, että puuro olisi meidän pohjoismaalaisten oma juttu. Eipä olekaan.

Brittien mielestä puuro onkin skotlantilainen juttu ja ainoa oikea puuro valmistetaan siksi täällä skotlantilaisesta kaurasta. Niinpä ällistyin suuresti törmätessäni puuroon keskellä Lontoota – ja vieläpä trendikkäässä kahvilassa!

Puuro on helppotekoinen ja sisältää runsaasti kuituja. Puurosta on mahdollista valmistaa todellista urheilijan superfoodia lisäämällä siihen maun mukaan esimerkiksi marjoja, hedelmiä tai siemeniä. Mahdollisuudet ovat monet.

Itse nautin puuroa joka päivä. Vältän puuroähkyäni kokeilemalla eri lisukevariaatioita tai vaihtamalla silloin tällöin puuron perusraaka-ainetta. Tämän kertaisessa blogissani esittelen muutamia hyviä puurovaihtoehtoja.

Puurosta saa myös niin halutessaan ekologista ja eettistä, kun vain näkee aikaa ja vaivaa raaka-aineiden hankinnassa. Viimeistään nyt kannattaa unohtaa tähän paikkaan kaikki jäljelle jääneet lapsuuden traumat iänikuisesta liisteripuurosta. Nyt syödään trendipuuroa!

Lontoossa pääkonttoriaan pitävä Caffe Nero -niminen kahviin erikoistunut kahvilaketju on älynnyt tuotteistaa puuron ja onnistunut paketoimaan sinänsä yksinkertaisen – ja monen suomalaisen kammoaman puuron varsin houkuttelevan näköiseksi ja trendikkääksi – todelliseksi superfoodiksi. Neron puuro valmistetaan (mikrossa!) menekin mukaan skotlantilaisesta kaurasta. Puuron lisukkeeksi voi valita samaan hintaan kevyttä, rasvatonta tai soijamaitoa. Lisämaksusta on saatavilla vaahterasiirappia ja marjakompottia.

Neron porridge

Ilokseni puurotrendi on nyt vihdoin rantautunut myös Turkuun. Varvintorilla sijaitseva ravintola Sigyn  tarjoaa hienot puitteet puuro-aamiaisen nauttimiseen vaikkapa keväisen aamulenkin yhteydessä. Puuroa on mahdollista ostaa myös mukaansa. Ravintola Sigyn on tilana valoisa toimien vanhan köysitehtaan ja telakkahallin tiloissa.

Arkean ylläpitämä Sigyn-sali aloitti uudella puurobaarilla normaalin kahvilavalikoimansa täydentäjänä heti pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Puuroa on tarjolla arkipäivinä yhtä viikottain vaihtuvaa laatua. Puuron lisukkeeksi on lisäksi mahdollista yhdistää toistakymmentä puuroon sopivaa lisuketta.

Arkea pyrkii tarjoamaan luomua aina kun se on vain mahdollista ja yritys on mukana Portaat Luomuun -ohjelmassa. Portaat Luomuun on vapaaehtoinen ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa ammattikeittiöitä lisäämään luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaa.

Vastuu ympäristöstä näkyy yrityksessä luomu- ja lähiruoka-ajattelun lisäksi mm. konkreettisina tekoina mm. ruokahävikin minimoiseksi, keittiön käyttämien ympäristöystävällisten pesuaineiden lisäämisenä sekä pyrkimyksenä vähentää entisestään jätteiden syntyä ja edistää niiden lajittelua.

Itse yllätyin positiivisesti yrityksen tuotekehitystiimin ennakkoluulottomasta asenteesta alan uusiin trendeihin. Asiakasta ei myöskään oltu unohdettu tässä prosessissa.

Asiakaspalautetta kerätään jatkuvasti ja itseäni ilahdutti uusien mobiilisovellusten tarjoaminen tähän tarkoitukseen. Asiakas voi arvioida palvelua ja laatua online lukemalla tähän tarkoitukseen luodun QR-lukijan omalla älypuhelimellaan. Olen aina mielissäni havaitessani yrityksen hyödyntävän uusia tietoteknisiä  sovelluksia palvelujensa kehittämiseen.

QR 001

Arkean puuro oli testipäivänä luomukaurapuuroa ja maistui juuri siltä, mitä kaurapuuron pitääkin maistua  – hyvältä! Puuron lisukkeina oli tarjolla laaja valikoima erilaisia kuivattuja marjoja, hedelmiä ja siemeniä. Itse olisin ehkä kaivannut enemmän valikoimaan enemmän tuoreita marjoja ja hedelmiä.

Yksi säännöllisesti vaihtuva laadukas puuro on sen sijaan riittävä, kunhan ”tillbehöörejä” on tarjolla useampaa lajia. Sigyn-salin asiakaskunta koostuu aamiaisaikaan paljolti samassa rakennuksessa toimivan konservatorion opiskelijoista ja henkilökunnasta, joskin myös ulkopuoliset asiakkaat ovat löytäneet ravintolan myös päivisin.

Arkean puuroaamianen on tarjolla ravintola Sigyn -salissa arkisin klo 8.30-10.30. Puuroaamiaisen hinta on 2,50 €, opiskelijoilta 1,90 €. Osoite:Linnankatu 60, 20100 TURKU.

SAM_4578 SAM_4573

Ihmisen ajattelulla on ihmeellinen voima. Heti kun aloin fokusoimaan ajatuksiani puuroon, huomasin törmääväni samaan ilmiöön vähän joka puolella. Myös turkulaisen Sokos Wiklundin W Café on huomannut puuron uuden tulemisen paitsi trendikkäänä, myös terveellisenä vaihtoehtona nautittavaksi pitkin päivää. W Cafésta löytyy nimittäin jo hieman yli vuoden toiminnassa ollut Puurotori.

Puurotorilla on päivittäin tarjolla kolmea eri lämmintä puuroa ja yhtä kylmää jogurttipohjaista raakapuuroa. Puurot vaihtuvat päivittäin ja luomupuuroja on valikoimassa kymmenen erilaista. Puuroja voi maustaa halutessaan mm. hilloilla, kiisseleillä, myslillä, kuivatuilla hedelmillä, maidolla tai pähkinöillä. Puuroja voi ostaa myös mukaan.

Minulle ehdottomasti mieleniintoisin (- ja todella maistuva) tuttavuus on Puurotorin kylmänä tarjottava raakapuuro-annos kätevässä take away -pakkauksessa.

Raakapuuro on uskomattoman helposti valmistuva ja maukas kylmänä tarjottava puuro. Nimensä mukaan puuroa ei missään vaiheessa kypsennetä, vaan tarjoilukulhoon mitataan ja sekoitetaan edellisenä iltana kolmea komponenttia, jotka laitetaan yöksi jääkaappiin.

Nämä kolme (tai neljä) raaka-ainetta ovat 1 dl kauraa, 1 dl nestettä, 1 dl massaa ja 1 rkl makua.  Oikeilla raaka-aineilla valittuna raakapuuro on täydellinen treenin jälkeinen palautumisvälipala.

W Cafén Puurotori on tarjolla Wiklund -tavaratalon 2. kerroksessa arkisin klo 9-19.30, lauantaisin klo 9-17  sekä sunnuntaisin klo 12-17.  Lämpimän puuron hinta on 4,50 €. ja raakapuuron hinta 3,50 €. Osoite: Eerikinkatu 11, 20100 TURKU.

SAM_4583
Take away- raakapuuroa.
SAM_4584
W-Cafeen Puuro-Tori

Koska itse haluan ruoan tukevan treenaamistani, päätin soveltaa muutamia mielenkiintoisia puuroon liittyviä ohjeita myös kotona.

Löysin netistä pilvin pimein erilaisia ohjeita ja soveltaen kokeilemalla selvitin niistä oma  suosikit.

Kaurahiutaleet ovat erinomainen kuidun lähde ja vaihtamalla  kaurahiutaleet speltti-kaurahiutaleiksi voi tehostaa puuron proteiinipitoisuutta. Käyttämäni speltti-kaurahiutaleet ovat luonnonmukaisesti viljeltyjen spelttivehnän ja luomukauran sekoitusta. Maku on hieman pelkkää kauraa täyteläisempi ja täyttävämpi.

Lisäsin luomumaitoon keitetyn spelttipuuroni lisukkeiksi granaattiomenan siemeniä, luomusaksanpähkinöitä, luomu-kaakaonibsejä ja luomuvoita.  – Tosin voita lisään puuroon korkeintaan kaksi kertaa viikossa välttääkseni saamasta liikaa eläinrasvoja.

Granaattiomenat sisältävät runsaasti A, C ja E -vitamiineja, rautaa sekä antioksidantteja. Saksanpähkinät ovat oikeita urheilijan erinomaisen kilpailukunnon ylläpitäjiä, sillä ne sisältävät runsaasti mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja.

Kaakaonibsit ovat luonnonmukaisesti tuotettua, kuorittua kaakao-pavun murskattua rouhetta. Kaakao on yksi eniten magnesiumia sisältävistä raaka-aineista ja siinä on lisäksi runsaasti rautaa, kalsiumia ja kuparia. Kaakaonibsit nousi heti ehdottomaksi suosikiksi meidän perheessä!

raakakaakaota
Raakakaakaota
luomusaksanpähkinöitä
Luomusaksanpähkinöitä
Granaattiomenan siemeniä ennen poistoa
Granaattiomena sisältä

SAM_4600

[resepti]

Maratoonarin luomukaurapuuro

2 annosta

3,5 dl vettä
1,5 dl kevytmaitoa
1 tl suolaa
2 dl speltti-luomukaurahiutaleita

Pinnalle;
2 rkl granaattiomenan siemeniä
1/2 dl luomu saksanpähkinöitä
2 rkl luomu kaakaonibsejä
(2 rkl voita)

Valmista puuro hautumisen kannalta riittävän kokoisessa kattilassa. Mittaa vesi ja suola kattilaan. Kiehauta vesi ja lisää speltti-kaurahiutaleet ja sekoita ainekset.
Keitä puuroa välillä kevyesti sekoittaen 6-8 minuuttia. Kytke liesi pois ja lisää joukkoon maito. Anna puuron hautua muutama minuutti kannen alla.
Sekoita puuro ja tarjoa lisukkeiden kera.

[/resepti]

Treenaajan raakapuuro
Treenaajan raakapuuro

[resepti]

Treenaajan luomuraakapuuro

2 annosta

2 dl speltti-luomukaurahiutaleita
2 dl vettä
2 dl maustamatonta luomujogurttia
1/2 dl granaattiomenan siemeniä
2 tl luomuhunajaa

Mittaa kaikki raaka-aineet kahteen erilliseen tarjoiluastiaan. Sekoita raaka-aineet kevyesti keskenään ja laita jääkaappiin yön yli tekeytymään. Peitä astiat kelmulla, jotta jääkaapin muut hajut eivät tarttuisi puuroon. Puuro on valmista nautittavaksi aamulla.

[/resepti]

 

Tämän koin haasteellisena:

Granaattiomenan siementen poistamisessa saa olla tarkkana. Granaattiomenan mehu on erittäin värjäävää ja tahran poisto työlästä. Leikkasin ihan ensi hedelmän molemmista päistä palan pois ja pilkoin sen lohkoiksi leikkaamalla kalvojen kohdalta lohkoiksi. Laitoin lohkot isoon astiaan värjäämisen estämiseksi ja irrotin siemenet pienen kuorimaveitsen kärjen avulla kämmenen kautta pudottamalla kulhoon. Hedelmästä syödään ainoastaan siemenet.

Samsung tab naruMaratoonari siirtyy nyt kevätauringon ilmaannuttua harjoittelemaan kuntosalilta ulos maastoon ja työpaikkani Viking Grace –aluksen ulkokansille. Nyt on aika treenata pidempää matkaa ja kestävyyttä intervallien sijaan. Lähiviikon haasteena on Kakskerran järven ympärijuoksu.

Morjens!

– Mikko

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *