Eat & Go

Mustikat maustavat voimakahvin

Olen jo kauan haikaillut pitkälle päivään potkua antavasta ihmejuomasta. Niinpä olin innoissani kuullessani työkaverini ylistävät sanat hänen kertoessaan kotona valmistamastaan voikahvista. Tämän kahvin nimenä oli lupaavasti five am coffee. Lattemaisen pehmeä juoma maistui hänen mukaansa hyvältä ja sillä oli kuulemma normikahvia pidempään kestävä piristävä vaikutus. Tätähän myös minun oli kokeiltava.

Five am coffee osoittautui hetken tutkinnan jälkeen suomalaisen personal trainerin ja yrittäjän Tomi Kokon kehittämäksi muunnelmaksi yhdysvaltalaisen IT- ja terveysyrittäjän David Asprayn patentoimasta Bulletproof-voimakahvireseptistä. Aspray oli kehittänyt oman voikahvireseptiversionsa Tiibetissä oleskellessaan paikallisten nauttimasta voiteestä.  Asprayn patentoima bulletproof-juoma sisältää kahvia, voita ja MCT-öljyä tarkoin määritellyissä suhteissa maksimaalisen terveyshyödyn varmistamiseksi.

Voimakahvin ideana on kofeiinin ja rasvojen oikeaoppinen yhdistäminen. Tämän tuloksena kofeiinin pitäisi imeytyä elimistöön hitaammin, jolloin myös kofeiinin piristävä vaikutus kestää pidempään. Juomaan lisättävän mineraalisen ja runsaasti aminohappoja sisältävän macajauheen tarkoituksena on elimistöön jouduttua nostaa kehon suorituskykyä. Makua kahviin saadaan mausteaineita lisäämällä. Minä valitsin omaan juomaani maun antajaksi tähän sesonkiin sopivia mustikoita. Mustikoiden ansiosta juoma saa kivaa väriä niistä saa runsaasti C-vitamiinia, mangaania ja kuituja.

Valmistamani voimakahvi maistui oikein hyvältä ja voisin kuvitella juovani tätä pitkin päivään. Juoman maku ja rakenne olivat työkaverini ylistyssanojen mukaisesti lattemaisen pehmeää ja samettista. Sain juomasta sen verran paljon energiaa ja ravintoaineita, että tunsin oikeasti  oloni energiseksi koko päivän.  Totuuden nimessä en kuitenkaan ottaisi tavaksi voin lisäämistä kahviini joka aamu, mutta silloin tällöin nautittuna voimakahvi antaa varmasti kaivattua lisäpotkua kiireiseen päivään.

Riittävän unen ja levon varmistaminen ovat mielestäni edelleen se paras tapa varmistaa oma jaksaminen ja aivojen hyvinvointi. Voimakahvilla on kuitenkin oma paikkansa kiireisen arjen herkutteluhetkissä ja kahden edellisen tilapäisen vajeen korvaajana.

Nähdään aamulla treeneissä!

-Mikko

Voimakahvi

Yksi annos

Yksi kuppi pressopannukahvia (minä käytin high mountain-kahvia)
1 rkl MCT-öljyä
1 rkl luomuvoita (mielellään ruoholla ruokitun lehmän maidosta tehtyä)       
1 tl kookosöljyä
1 tl macaa
1/2 dl mustikoita

Tarvitset valmistamista varten pressokeittimen ja blenderin raaka-aineiden sekoittamista varten.

Tee näin; Varaa kaikki ainekset lähettyville ja aloita valmistamalla kahvia pressopannulla. Mittaa pressopannun pohjalle kukkurallinen pressopannulle tarkoitettua jauhatusta kahvia kuppia kohden. Keitä vesi ja lisää se pressopannuun. Anna kahvin hautua 3-5 minuuttia ja paina mantä alas. Mittaa hautumisen aikana muut aineet blenderiin ja lisää valmis kahvi. Sekoita aineksia blenderissä kuohkeaksi. Kaada valmis juoma kupppiin ja nauti kuumana.

2 kommenttia

  1. Bulletproof-kahvia olen muutaman kerran juonut käyttäen joko MCT-tai kookosöljyä kera 15-30 ml:n suolaamatonta voita. Huomasin jääkaappini suolaamattoman voin vanhentuneen jo helmikuussa, joten laitoin mustikkakahviin sittenkin tavallista suolavoita.

    Macajauhettakin kokeilin nyt ekaa kertaa. Kun annoin kahvini seistä pari minuuttia, se näyttää jännästi turpoavan taikinan lailla, mitä ei perus-BP-kahvin kohdalla tapahdu. 😀 Kahvin maku oli vähän pettymys, mutta ehkä mustikat ja maca kahvin seassa oli hieman liian eksoottinen yhdistelmä näin ensikokeilijalle. 😉 Kiitos tästä ohjeesta, kannatti joka tapauksessa kokeilla ja varmasti on melkoinen terveyspommi. Mukavaa loppukesää. 🙂

    1. Hei Marja-Liisa. Huomasin blogia tehdessäni kahvin olevan vähintään haastava yhdisteltävä joidenkin superfoodien kanssa. Kokeilin myös chilijauhetta kahvin mausteena ja siinä vasta oli eksoottinen yhdistelmä, vaikka pidänkin muuten tulisista mauista. Pehmeämmän makuiset mustikat valikoituivat mausteeksi siis chilikokeilujeni jälkeen. Kiitos kun jaoit kahvikokemuksiasi tässä 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *