Eat & Go

Marraskuinen lohturuoka: risotto

Marraskuu on yksi vuoden pimeimmistä vuodenajoista. Radio-ohjelman aamujuontajat antoivat taannoin kuulijoilleen vinkkejä kaamosväsymyksen torjumiseksi.

Kuuntelijoita neuvottiin syömään suklaata ja sytyttämällä kirkasvalolamppuja aamuviiden ja kymmenen välillä. Yksi hauskimmista ohjeista oli mielestäni kehotus päiväkirjan pitämiseksi päivän hauskoista hupsutuksista ja vitseistä. Kanssaihmisiä ja itseään voi myös piristää pukeutumalla värikkäästi riemunkirjavaan havaiji-paitaan.

Itse päätin hakea piristystä kaamokseen ruoasta.

Risotto sopii oikein mainiosti tähän vuodenaikaan. Kun risottoon lisää vielä syksyn sieniä, reilun lorauksen valkoviiniä sekä kermaa – niin kaamoksen lohturuoka on täydellinen. Raaka-aineita vähän tuunailemalla ja yhdistämällä saa risoton maistumaan vielä paremmalta ja arkihuolet unohtumaan hetkeksi. Tämän jälkeen ei yhtään haittaa, vaikka lunta saataisiin maahan vasta ensi kuussa.

Lempeän pehmeä risotto saa vielä kaivattua potkua tulisen makeasta lisäkesalaatista. Tässä salaatissa yhdistyvät eri maut taidokkaasti,  sillä lähes kaikki perusmaut ovat selvästi tunnistettavissa.

Ensi viikon blogissa tämä ateria saa seuraksensa vielä arvoisensa, jalat alta vievän jälkiruoan, ja joka on kaikkea muuta kuin terveellistä.

Riemullista kaamosaikaa!

Mikko

Lohturuokaa kanttarellirisotostaKanttarellirisotto

Marraskuinen sienirisotto

neljälle

Kanaliemi
6 dl vettä

3 dl valkoviiniä
2 rkl kanafondia
persiljaa
tippa sitruunamehua

Sienirisotto
20 g voita
3,5 dl risottoriisiä

9 dl kanalientä
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
30 g kantarelleja tai suppilovahveroita
½ tl raastettua sitruunankuorta

3 dl parmesan-juustoa
2 dl ruohosipulia
1 dl kermaa
2 tl rouhittua mustapippuria

Näin teet kanaliemen:
Valmista ensin kuuma kanaliemi lisäämällä veteen valkoviiniä, kanafondia ja mausteita. Kiehauta, ja pidä liemi kuumana ennen lisäämistä risottoon.

Näin teet risoton
Valmista risotto mieluiten teflonpannulla lisäämällä kuumalle pannulle aluksi voita.

Sulata voi ja lisää pannulle risottoriisit raakoina. Kuullota riisejä jatkuvasti hämmentäen muutama minuutti. Lisää pannulle hienonnettu sipuli.

Freesaa sipuleita ja varo ruskistamasta niitä! Lisää sienet, ja hämmennä noin kaksi minuuttia.

Lisää seokseen noin puolet kanaliemestä varovasti sekoittaen, kunnes liemi imeytyy riisiin. Lisää tässä vaiheessa mustapippuria myllystä muutamalla pyöräytyksellä, jotta seos ehtii maustua kunnolla.

Lisää varovasti loput kanaliemestä jatkuvasti sekoittaen. Kanaliemen lisäämisellä ei ole kiirettä, sillä tämän vaiheen tulisi kestää noin 20 minuuttia makujen imeytymiseksi kunnolla ja riisin kypsymiseksi. Lisää loppuvaiheessa varovasti hämmentäen vielä kermaa ja raastettua sitruunankuorta.

Sitruunan kuoren tarkoituksena on raikastaa risottoa.

Hauduta risottoa vielä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Riisi saa jäädä hieman ”al denteksi” . Risotto saa ylellisen ja pehmeän loppusilauksen, kun lisäät siihen hetkeä ennen tarjoilua vielä tilkan valkoviiniä ja parmesan-juustoraastetta sekä reilusti ruohosipulia. Tarkista vielä suolan ja pippurin määrä ennen tarjoilua ja lisää niitä tarvittaessa.

Tulinen tomaatti-pecanpähkinäsalaatti

 

Tulinen lisäkesalaatti:

2-3 chilipalkoa
2 tomaattia

1 ruukku rucolaa
yhden sitruunan mehu
1 tl suolaa
1 tl sokeria
tilkka oliiviöljyä

karamellisoidut pecan-pähkinät
2-3 dl pecanpähkinöitä
3 rkl fariinisokeria
ripaus suolaa

Näin teet salaatin:
Suikaloi chilit ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Halkaise tomaatit ja poista lusikalla tomaatin siemenet. Pilko suikaleiksi.

Laita suikaleet sopivan kokoiseen kulhoon ja valmista marinadi tomaateille ja chileille lisäämällä kulhoon tilkka oliiviöljyä, hyppysellinen suolaa ja sokeria sekä puolikkaan sitruunan mehun. Laita kulho jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi, jotta marinadi ehtii vetäytyä kunnolla.

Karamellisoi tällä välillä pecanpähkinät paahtamalla niitä kuumalla teflonpannulla varovasti. Lisää pähkinöiden päälle kolme ruokalusikallista fariinisokeria ja pyörittele pähkinämassaa, kunnes seos kuplii. Lisää vielä ripaus suolaa ja kumoa pähkinät leivinpaperin päälle jäähtymään.

Lisää ja sekoita varovasti lopuksi pähkinät ja revitty rucola jääkaapissa vetäytyneen tomaatti-chilisalaatin joukkoon ja tarjoile salaatti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *