Eat & Go

Makean ja tulisen täydellinen liitto – bataattisipsit ja guacamoledippi

Michael Pollan on yhdysvaltalainen ruokakulttuurista ja ruokatuotannosta kirjoittava kirjailija, toimittaja, aktivisti ja tiede- ja ympäristöjournalismin professori. Hänen mielestään luonnon ja prosessoitua ravintoa tuottavan ruokateollisuuden välillä on syvä kuilu.

Pollanin mielestä jotain oleellista on mennyt pieleen siinä vaiheessa, kun kuluttamastamme ruoasta on pitänyt ensin poistaa haitallisia osia (rasvaa, kolesterolia, sokeria), ja niitä korvaamaan on sen jälkeen pitänyt lisätä hyviä osia (vitamiineja, antioksidantteja, kuituja) meidän kuluttajien ostohalujen herättämiseksi.

Tällaisen ruoka-ainemanipulaation alkuna voidaan pitää 1950-lukua, jolloin ruokateollisuus Yhdysvalloissa etsi kuumeisesti ratkaisuja helpottaakseen työelämän uuvuttamien amerikkalaisäitien ruoanlaittoa kotona.

Pitkälle prosessoitu ruoka alkoi kuitenkin varsin pian aiheuttaa ihmisille myös ongelmia, kuten lihavuutta ja ruoka-allergiaa.

Pollanin mielestä ruoan jossain prosessoinnin evoluutiovaiheessa  ruokateollisuudelta taisi karata mopo käsistä.

Ehkä näiden Pollanin esittämien väitteiden – ja osin oman kokemukseni myötä – minusta on niin mukavaa nykyään viettää aikaani keittiössä. Suhteeni ympäröivään luontoon on saanut tämän harrastuksen myötä uusia ulottuvuuksia ja merkityksiä.

Pollan lähestyy uusimmassa kirjassaan ”Cooked” ruoanvalmistusta neljän klassisen alku-aineen näkökulmasta. Nämä neljä alkuainetta ovat tuli, ilma, vesi ja maa.

Tämä filosofia on innoittanut myös tämän blogin bataattireseptiä, sillä bataatteja on syöty maailmassa ainakin 5000 vuoden ajan.

Varsinaista terveysruokaa nämä bataattisipsit eivät kuitenkaan ole, mutta itse valmistettuna toki monta kertaa kaupan vastaavia tuotteita terveellisempiä. Tärkkelys- ja sokeripitoisina ne sisältävät paljon energiaa.  Niissä on myös runsaasti ravintokuitua, C-vitamiinia, beetakaroteenia ja B6-vitamiinia.

Bataattien seurana  dipiksi tarkoitetusta meksikolaisesta guacamolesta saadaan vielä vitamiinien lisäksi runsaasti hyviä rasvahappoja.

Näissä välipalaherkuissa yhdistyvät kutkuttavasti bataattien makeus ja guacamolen tulisuus. Lisäpotkua saadaan bataattien mausteena käytettävästä chilijauheesta.

Käytin omien bataattieni voitelemiseen tässä reseptissä  kiisteltyä – mutta minun mielestä oikein hyvänmakuista –  kookosöljyä. Kookosöljyn voi halutessan korvata oliiviöljyllä.

Mukavaa naposteluviikonvaihdetta!

-Mikko

bataatit teksti

Bataattisipsit

1 iso bataatti
3 rkl kookosöljyä
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl suolaa

Leikkaa pesty ja kuorittu bataatti ohuiksi siivuiksi terävän veitsen tai juusto höylän avulla. Asettele viipaleet uunipelille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen ja anna niiden kuivahtaa muutama tunti, mieluiten yön yli. Asettele bataatit isoon kulhoon. Sulata kookosöljy pannulla ja lisää siihen mausteet. Kaada öljyseos bataattien päälle levittäen sitä tasaisesti. Asettele bataatit hyvin öljyttyinä takaisin uunipellille ja paista niitä 175 asteisessa uunissa ensin 20 minuuttia, jonka jälkeen käännät ne ja paistat niitä vielä toiset 40 minuuttia, kunnes ne käpristyvät hieman reunoilta. Varo polttamasta pienempiä sipsejä.

Guacamole

4 avokadoa
2 limen mehua
2 tomaattia
1 sipuli
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
hyppysellinen rouhittua kuminaa
hyppysellinen chilijauhetta
hyppysellinen sokeria
nippu tuoretta korianteria

Irrota avokado kuorestaan ja poista sen sisällä oleva kivi. Hienonna tomaatti ja sipuli pieneksi. Silppua korianteri ja murskaa valkosipulit. Laita avokadon liha kulhoon ja muhenna sitä haarukalla, jonka jälkeen lisäät ja sekoitat jäljellä olevat ainekset. Tarjoa välittömästi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *