Eat & Go

Laadukasta take out -tunnelmaa New Yorkissa, osa 2

Tällä viikolla blogissa jatketaan New Yorkissa ja mennään sisälle ravintolaan syömään vähän paremmin – ja kalliimmin. Päätimme yhdessä matkakumppanini kanssa palkita itsemme hienosta maraton-suorituksesta illallisella yhdessä kaupungin hienoimmista ravintoloissa.

Yksi maratonin hyvistä puolista on itsensä palkitseminen hyvän suorituksen jälkeen. Maratonjuoksun aikana elimistö kuluttaa ensin kehon hiilihydraattivarastot, jonka jälkeen elimistö alkaa käyttämään rasvaa polttoaineena. Hyvällä syyllä kaikki ruoka on siis sallittua, ja itseään kannattaa todella joskus hemmotella.

New York 2013 371 - Copy

Del Posto front

Fine dine -ravintolavalintamme oli Manhattanin Westsidessa sijaitseva, yhdellä Michelintähdellä palkittu italialainen Del Posto -ravintola. Bongasimme Del Posto -ravintolan Meryl Streepin, Alec Baldwinin ja Steve Martinin tähdittämän komedian Pientä säätöä (engl. It´s Complicated) lopputeksteistä. Elokuvassa Meryl Streep tempaisee mukavat ”pikkukännit” ex-miehensä kanssa Del Poston baaritiskillä.

Del Posto on Mario Batalin, Lydia Bastianichin ja Joe Bastianichin luomus. Mario Batal on amerikkalainen huippukokki, suositun televisioohjelman juontaja sekä ravintoloitsija. Del Postoa perustettaessa Mario Batalin visiona oli nostaa italiainen keittiö samalle tasolle kuin ranskalainen keittiö. Batalin ja kumppanien ponnistus on sittemmin tuottanut tulosta. New York Times arvioi vuonna 2005 avatun Del Poston ensimmäisenä italiaisena ravintolana lähes 40 vuoteen loistavalla neljällä tähdellä vuonna 2010.

Ravintola Del Posto

Olimme tilanneet pöydän ravintolaan hyvissä ajoin ja tiesimme ravintolan pukeutumiskoodista. Pukeuduimme parhaimpiimme ja tilasimme ruoaksi Del Poston viiden ruokalajin menyyn (Il Menù Del Posto 126 $). Menuun oli mahdollista yhdistää myös ruokiin sopiva viinipaketti hintaan 95 $. Menu sisälsi neljä osaa. Nämä neljä osaa sinfoniakonsertin tapaan jaoteltuina olivat; Antipasti, Secondo, Bis; Two Tastes of Pasta ja Dolce. Näistä saimme valita mieleisemme ruokalistan eri vaihtoehdoista alkupaloiksi, väliruoaksi ja jälkiruoksi. Pääruoaksi tarkoitetut pastat oli tarkoitettu jaettavaksi pöytäseurueen kanssa.

Tämän aterian ehkä ehdoton huippu oli Del Posto ravintolan keittiömestarin Mark Ladnerin jumalainen taidonnäyte; Del Poston 100 -kerroksen lasagne (the 100 Layer Lasagne at Del Posto). Tämä annos sai sekä minut että seuralaiseni ulvomaan onnesta. Lasagne on italialais-amerikkalaisen mozzarella-ricotta-tomaattikastikeversion ja perinteisen italialaisen pinaattipastan hybridimuoto. Sen verran meitä kuitenkin jännitti ja ihastutti sisällä ravintolassa, että unohdimme kuvaamisen. Onneksi netti on tulvillaan hienoja kuvia Del Poston lasagnesta.

Paikan keittiömestari Ladner  on saanut idean tähän lasagneen erään Mario Batalille järjestämänsä juhlan suunnittelun yhteydessä. Lasagne-idean insipiraationa on ollut H.C Andersenin satu Todellinen prinsessa (The Princess and the Pea). Satu kertoo prinssistä, joka halusi löytää prinsessan kumppanikseen, mutta ei tuntunut löytävän  millään sopivaa. Eräänä myrskyisenä yönä nuori nainen ilmestyi prinssin linnan ovelle pyytäen suojaa myrskyltä. Hän väitti olevansa prinsessa. Kuningatar, prinssin äiti, testasi puhuiko nainen totta piilottamalla herneen hänen vuoteeseensa, neljänkymmenen päällekkäin ladotun patjan alle, joiden välissä oli untuvahöyheniä. Aamulla nainen valiti ettei ollut nukkunut yhtään yön aikana, koska jokin kova pisteli hänen ihoaan ja lisäksi hän oli ollut yltä päältä mustelmilla. Hän oli tuntenut herneen, ja tämä todisti hänet todelliseksi prinsessaksi.

Palvelu Del Postossa oli erittäin huomaavaista ja ammattimaista. Meitä palvellut Eric -tarjoilija osasi ihailtavan luontevasti vapauttaa tunnelmaa hienostuneella tyylillään. Hänellä oli myös aina mukava tarina kerrottavana jokaisesta syömästämme ruokalajista. Del Postossa tarjoilijan pääasiallisena tehtävänä on myydä ravintolan tuotteita ja viihdyttää vieraita sekä olla huomaattomasti asiakkaiden saatavilla. Varsinaisen ruokien ja juomien tarjoilun hoitavat täällä ihan eri ihmiset.

Del Poston lasagnea valmistetaan joka päivä noin 80 annosta. Annokset valmistetaan jo tarjoilua edeltävänä päivänä klo 13.30 mennessä, jotta lasagnen maut olisivat parhaimillaan asiakkaan saadessa annoksen seuraavana päivänä. Mikään helppo valmistettava tämä lasagne ei ole. Kunnianhimoinen kokkaaja voi kuitenkin kokeilla sen valmistamista kotona netistä löytyvillä ohjeilla.

Oscar

Gracen chef -kokki Antero Karppinen
Gracen chef -kokki Antero Karppinen

 

Lähempää New Yorkin Del Postoa voi vastaavia makuelämyksiä löytää esimerkiksi Turun ja Tukholman väliä purjehtivalta Viking Gracelta. Laivan keittiön filosofiana on Del Poston tavoin tehdä ruokaa aidoista raaka-aineista alusta alkaen itse aikaa ja vaivaa säästämättä.

Laivan Oscar -ravintolan chef-kokki Antero Karppinen kertoo ravintola-annosten valmistamisen olevan laivalla monivaiheinen prosessi. Esivalmistettuja teollisia raaka-aineita ei käytetä. Hän mainitsee esimerkkinä yhden suositun listaruoan, Vasikkaa kolmella tavalla -valmistusohjeen.  Kärsivällinen kokki voi valmistaa annoksen myös kotioloissa Anteron antaman ohjeen mukaan.

[resepti]

Vasikkaa kolmella tavalla

 neljälle hengelle

 

120 g vasikan ulkofilettä + suolaa ja pippuria

250 g kateenkorvaa
1 l vettä
1 l kuivaa valkoviiniä
100 g voita
5 kpl laakerinlehteä
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

300 g vasikan poskea
1 l  lihalientä
3 punttia tilliä

15 kpl salottisipuleita + voita
5 dl kermaa
1 kg perunaa
suolaa, voita, valkopippuria

 

Parsaragun rapuliemeen:

500 g ravun kuoria
500 g juureksia
1 kpl tähtianista
1 vaniljatanko
1 dl tomaattipyreetä
tilkka Pernodia

2 kpl vihreää parsaa
pilkottua kuningasrapua

Valmistus;

Vasikan ulkofilee: Hiero ulkofileen pintaan suolaa ja hieman valkopippuria. Paista huoneenlämpöistä lihaa 120 asteissa uunissa, kunnes lihan sisälämpö on 42 astetta. Anna vetäytyä hetki.

Vasikan kateenkorva: Huuhtele raaka kateenkorvaa hyvin kylmän veden alla vähintään 15 minuuttia. Tee liemi, johon tulee vettä, valkoviiniä ja voita. Lisää liemeen lisäksi suolaa, valkopippuria, timjamia ja laakerinlehteä. Kiehauta kateenkorvaa liemessä ja jätä kateenkorva liemeen siksi aikaa kunnes liemi on jäähtynyt. Puhdista kateenkorva kalvoista ja leikkaa paloiksi. Paneroi lihat vehnäjauhoissa ja paista voissa pannulla.

Puristettu vasikan poski: Hauduta vasikanposkia runsaassa tilli-nesteessä miedolla lämpöllä useampi tunti kunnes liha on mureaa. Varo keittämästä liian kauan  lihan lihan hajoamisen välttämiseksi. Nosta liha vuokaan ja laita päälle painoa. Anna lihan olla puristuksessa yön yli. Leikkaa siistejä paloja ja paista pannulla. Ripottele lopuksi päälle hienoksi hakattua tilliä.

Shalottiperunapyre: Kuori reilusti shalottisipulia ja kuullota sipulit kevyesti voissa. Keitä seos kerman kanssa kypsäksi. Soseuta ja paseeraa  kypsät sipulit blenderissä. Kuori peruna ja keitä ne kypsiksi ja kierrä perunoista hiutaleita. Kaada perunamassan joukkoon sipulipyrettä ja reilusti suolaa, voita ja ripaus valkopippuria. Massa on hyvä, kun se on rekeenteeltaan valmista pursotettavaksi.

Parsaragu: Tee ravunkuorista, juureksista ja mausteista vahva rapuliemi. Kiehauta liemi sakeaksi ja lisää joukkoon pilkottua kuningasrapua ja vihreää parsaa. Aseta valmista massaa lusikalla lautaselle.

 

Madeirasky

Aito skyliemi valmistetaan aidoista raaka-aineista hitaasti yön yli hauduttumalla. Anteron skyliemi valmistetaan laivan keittiössä hitaasti naudanluita ja kasviksia hauduttamalla. Liemi saa maunsa mausteiden lisäksi mm.  port-oluesta, punaviinistä ja madeirasta.

Kotikokki pääsee paljon Oscar-ravintolan keittiötä helpommalla ostaessaan kaupasta valmista demi-glacé -kastiketta. Myös netti tarjoaa paljon hyviä oheita madeirakastikkeen valmistukseen.

[/resepti]

20150327_150711 annos annos pöydällä

Päätän New Yorkin tarinan kertomuksella New Yorkin China Townin pienestä jäätelömyymälästä, China Town Ice Cream Factorysta.

Myös täällä kaikki jäätelöt valmistetaan käsityönä ja oikeista raaka-aineista. Jäätelömyymälä on oikea asiakkaan unelma, sillä jäätelölaatuja on myynissä peräti 37 eri makua. Tuttujen makujen lisäksi valikoimista löytyy eksoottisempia aasialaisia makuja, kuten durian, lychee ja red bean.

China townChina town overall

China Town Ice Cream Factory
China Town Ice Cream Factory

Kuva jäätelöstä

Yritys on ottanut asiakkaiden erilaiset toiveet ja odotukset huomioon lupaamalla toimittaa jäätelöä myös räätälöitynä asiakkaiden omien makumieltymysten mukaan. Tosin silloin pitää varautua toimitusaikaan ja sitoutua ostamaan jäätelöä tietyn minimimäärän.

China Town Ice Cream Factory on pärjännyt hyvin vuodesta toiseen kärkisijoilla eri listauksissa valittaessa Nykin parhaimpia jäätelönmyyjiä.

Onnistuin tuhlaamaan viimeiset dollarini J.F Kennedyn lentokentän kahvilan pizzapalaan. Tähän pizza-palaan oli hyvä päättää tämä maraton-matka ja suunnata katse kohti uusia haasteita

Roskaruoka maratonin jälkeen maistuu taivaalliselta. Ensi viikolla uusi aihe.

lentokenttä pizza

Siihen asti morjens ja hyvää pääsiäistä!Juoksu

– Mikko

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *