Eat & Go

Laadukasta take out -tunnelmaa New Yorkissa, osa 1

Hodari standit

Tämän viikon blogissa mennään ajassa puolitoista vuotta taaksepäin, marraskuun ensimmäiselle viikonlopulle vuonna 2013.

Silloin juoksin ensimmäisen täyspitkän maratonini, New York City Maratonin. Niin kuin elämässä yleensäkin, tavoitteet pitää asettaa korkealle. Niinpä minäkin päätin aloittaa maraton-urani yhdellä maailman tavoitelluimmalla maratonmatkalla.

(Tämä bloggaus on muuten kaksiosainen, ja julkaisen toisen osan tästä ensi viikolla.)

maraton expo

New Yorkissa ei tarvitse jäädä nälkäiseksi. Minulla oli maraton-kilpailusta johtuen jatkuva kiire, joten ruokailuhetkeni olivat tuon New Yorkissa viettämäni ajan hektisiä.

Urheilija on tarkka syömänsä ruoan laadusta ja ravintoarvoista, mutta tästä huolimatta söin enimmäkseen pikaruokaa, mutta mukaan mahtui myös yksi fine dining -ravintola. Yhteistä näille kaikille seuraavaksi esittelemästäni yrityksille on pyrkimys mahdollisimman korkeaan laatu – ja se myös maistui syömieni ruoka-annosten mauissa.

Aitojen ja korkealaatuisten raaka-aineiden kautta on helpompi perustella ruoan terveellisyyttä ja puhtautta. Pikaruoka parhaimmillaan on hyvää ja kelvollista syötävää. Amerikassa kun ollaan, niin tuote pitää myös brändätä ja tarjoilla se ”pilke silmäkulmassa”. Voilà;  Elämys on syntynyt.

Meitä osallistujia vuonna 2013 oli ennätykselliset 50,740 juoksijaa, joista 50,304 selviytyi maaliin asti. Ennätykseen oli syynsä: edellisen vuoden maraton-kilpailu jouduttiin peruuttamaan New Yorkia piinanneen Sandy-hurrikaanin vuoksi.

Myös turvatoimet kaupungissa ja etenkin kilpailupaikoilla olivat tuolloin tiukat, sillä saman vuoden huhtikuussa, 15.4.2013, räjäytettiin pommi kesken maratonjuoksua Bostonissa, jolloin kolme ihmistä sai surmansa ja 264 loukkaantui.

Sitten asiaan, eli tämän matkan havaintoja ja kokemuksia take away -ruoasta: Eat & Go!

Empire

New York on maailman take away -ruoan mekka koko maailmassa. Ainakin amerikkalaiset osaavat minkä tahansa bisneksen tuotteistamisen, ja suuret kansainväliset pikaruokaketjut ovat lähtöisin tältä mantereelta.

Täällä take away on take out. New Yorkilaiset rakastavat noutoruokaa. Tilastotietoja keräävän U.S. Census Bureaun mukaan kaupungissa oli vuoden 2012 tilaston mukaan 16,251 täyden palvelun ravintolaa ja 18,780 tiskin yli  palvelevaa ravintolaa. Näistä jälkimmäiset ovat enemmän tai vähemmän pikaruokapaikoksi luokiteltavia.

New York on USA;n tiheimmin asutettu kaupunki. Vuoden 2012 tiedon mukaan kaupungissa asui arviolta 8,336,697 asukasta. Kaupungissa vieraili vuonna 2013 54,3 miljoonaa kotimaista ja ulkomaista kävijää. Arviolta 36 % kaupungin asukkaista on muualta tulleita, eli voidaan puhua myös monikulttuurisesta kaupungista.

New York on myös sinkkujen kaupunki. Asukkaista peräti 32 % asuu yhden hengen talouksissa ja näistä 10 % on 65 vuotta täyttäneitä. Kaupungin suuri asukasluku ja sinkkutalouksien suuri osuus väestöstä takaavat yhdessä valtavien turistimassojen kanssa huikeat mahdollisuudet pikaruokayrittäjille.

Hot Dog

snagari

Hot Dog on New Yorkin ehdottomasti suosituin kadulla tarjottavista pikaruoista. Makkarat rantautuivat Amerikkaan saksalaisten siirtolaisten mukana ja olivat alkuun lähinnä työväestön ruokaa. Jenkkihodarit liitetään vahvasti olennaisena osana baseball-otteluita.

Ensimmäisiä hot dogeja myytiin baseball-otteluissa vuonna 1893. Makkaran kerrotaan olevan yksi vanhimmista tiedossa olevista prosessoiduista ruoista. Löysin Wikipediasta tiedon, jonka mukaan makkara mainitaan ensimmäisen kerran Homerin Odysseiassa vuonna 850 eKr.

Hot Dogeissa käytetyt  makkarat ovat perinteisesti sisältäneet sekä naudan että porsaan lihaa, mausteita ja säilöntäaineita, lähinnä natriumnitriittiä. Nykyään on myös saatavana orgaanisia makkaroita, jolloin ne on valmistettu eläimistä, joille ei ole syötetty hormoneja tai antibiootteja. Tällöin myös eläinten syömän ravinnon on oltava luonnollisesti kasvatettua ja lisäaineetonta.

Puolalainen emigrantti Nathan Handwerker alkoi vuonna 1916 myydä vaimonsa kehittämän reseptin mukaan valmistettuja hot dogeja New Yorkin Coney Islandilla . Vielä tänään Nathan´s -niminen yritys myy hot dogeja samalla alkuperäisellä paikallaan New Yorkin Coney Island -huvipuistoalueella.

Zuckers
Zucker´s Bagel´s & Smoked Fish

Tutustuin Zucker´sin bageleihin odottaessani Manhattanilla lentokenttäbussia J.F. Kennedyn lentokentälle. Bagel sinällään on ravintoköyhää vaaleaa vehnätaikinaa, mutta laadukkailla täytteillä (sekä höystettynä hienolla tarinalla bagelin valmistuksesta) sen voi hyvin kelpuuttaa silloin tällöin maratoonarin lounaslistalle.

Zucker´sin jujuna on tarjota asiakkailleen aitoja, käsin rullatusta taikinasta tehtyjä ja kattilassa keitettyjä aitoja bageleita. Matt Pomerantz avasi ensimmäisen bagel-myymälänsä New Yorkissa vuonna 1994. Tätä ennen hän loi uraansa finanssimaailmassa ja työskenteli Wall Streetillä. Hänellä ei ollut aavistustakaan tulevasta bisneksestään. Hänen siihenastiset kokemukset ruoasta rajoittuivat hänen vanhempien kotona  valmistamiin klassisiin ruokalajeihin sekä rakkaudesta etnisiin ruokiin.

Mattin vanhemmat olivat pyörittäneet tunnettua vaatetusalan liikettään yli 35 vuoden ajan Manhattanin Lower East Sidella. Ajat kuitenkin olivat muuttuneet, eikä vaatebisneksellä mennyt kovin hyvin. Tarvittiin siis uusi bisnes.

Yrityksen hittituote on käsin tehty bagel. Tarinan mukaan tämä syntyi vahingossa bageleiden paistamiseen erikoistuneen kaverin ilmoittaessa olevansa kykenemätön tulemaan töihin juuri hetkeä ennen liikkeen avajaisia. Matt palkkasi nopeasti uuden kaverin tekemään bageleita. Nyt ei kuitenkaan ollut aikaa opettaa häntä käyttämään bagelikonetta, ja niin bagelit tehtiin käsin. Lopulta näistä käsin tehdyistä bageleista tuli niin hyviä, että bagelkone jouti romukoppaan, eikä sitä enää käytetty yrityksessä koskaan

Steak& Shake ruoat

Steak&
Steak & Shaken myyntitiski

Maratonia seuranneena päivänä päätimme seuralaiseni kanssa palkita itsemme kunnon annoksella roskaruokaa hampurilaispaikassa. Panostimme laatuun, ja päädyimme siksi kokeilemaa Steak & Shake -premium-hampurilaisravintolaa. Jos joskus sorrut syömään epäterveellisesti, niin tee se ainakin tyylillä!

Steak & Shake on Gus Beltin vuonna 1934 Illinoisissa perustama hampurilaisravintola. Yhtiön missiona on tarjota asiakkailleen perustajansa alkuperäisidean mukaan ”maan parhaita ja maukkaimpia hampurilaisia ja pirtelöitä”.

Steak-sana yhtiön nimessä on symboloinut jo yli 80 vuoden ajan hampurilaispihvien raaka-ainetta, pihvilihaa. Nimen jälkimmäinen osa Shake on vastaavasti symboloinut asiakkaille käsin vatkattua pirtelöä.

Yhtiön alkuaikoina Gus halusi todistaa ravintolan nimen paikkaansapitävyyttä tuomalla ravintolaan kokonaisia lihanpaloja tynnyreissä, ja jauhoi niistä pihvilihaa. Kaikki tämä asiakkaiden todistaessa tapahtumaa

Tähän väliin sopii maniosti laadukkaan ja herkullisen hampurilaisen ohje vaikka pääsiäisenä tarjottavaksi. En tule julkaisemaan montakaan ruokaohjetta blogeissani, mutta tämä on nyt pakko jakaa tässä.

Selasin uusinta Divaani-lehteä ja siinä oli Liemessäblogin kirjoittajan Jenni Häyrisen todella herkullinen hampurilaisresepti, ja jota minun oli pakko kokeilla heti. Jenni tekee blogissaan pikaruoasta salonkikelpoista, ja veikkaan tästä hampurilaisesta tulevaa hittiä kesäksi.

[resepti]

PORTOBELLOHAMPURILAISET

4 annosta

 

Marinoidut portobellosienet:

4 portobellosientä
öljyä
balsamicoa
2 valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia
suolaa
pippuria

Tahinijogurtti:

150 g tahinia eli seesaminsiementahnaa
1/2 tl jauhettuja korianterin siemeniä
300 g turkkilaista jogurttia
1 valkosipulin kynsi murskattuna
2 tl limetin mehua
1 rkl oliiviöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
suolaa

Tarjoiluun:

hyviä maalaissämpylöitä tai leipää
rucolasalaattia

Poista Portobelloista kannat. Sekoita öljy, balsamico, hienonnettu valkosipuli, timjami suola ja pippuri marinadiksi. Sivele sienet kauttaaltaan marinadilla, aseta uunipellille leivinpaperin päälle ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Sienten marinoituessa valmista tahinijogurtti. Avaa tahinipurkki ja sekoita; seesamöljy nousee herkästi tahnan pintaan. Jauha korianterin siemenet morttelissa. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa ainakin 30 minuuttia. Sekoita kastike vielä ennen tarjoilua niin, että maut tasaantuvat. Kokoa maalaissämpylöiden väliin sienet, tahinijogurttia ja rucolasalaattia.

[/resepti]

 

Chelsea julisteChelsea sisältä

Chelsea Market on yhden kokonaisen korttelin kokoinen alue lähellä Hudson-jokea Manhattanilla. Korttelissa on toiminut aikaisemmin tukkukauppaa harjoittavia lihan leikkaamiseen ja pakkaamisen erikoistuneita yrityksiä. Viimeisen 15 vuoden aikana alue on tunnettu yhtenä maailman trendikkäimmistä ruokiin ja juomiin keskittyvänä kauppahallina koko maailmassa. Hallin valikoima kattaa kaikkea mahdollista keitoista pähkinöihin, viineistä kahviin sekä juustoista juustokakkuihin.

Chelsea Market  houkuttelee vuosittain noin kuusi miljoonaa kävijää tutustumaan alueen tarjontaan.

Alueen maine ruokaan keskittyvänä kauppapaikkana juontuu historiallisesti hyvin kauas menneisyyteen Amerikan historiaan. Aikoinaan tällä samalla paikalla Algonquin intiaanien kerrotaan käyneen myymässä eteenpäin riistaansa ja satoaan. Paljon intiaanien jälkeen lihatukkukauppiaat ottivat alueen hallintaansa. Vuosisadan vaihteessa alueen kauppiaat jäähdyttivät lihavarastojaan Hudson-joesta raahatuilla jääkimpaleilla ja juuri niinä aikoina keksitehdas National Biscuit Company perusti kiinteistöön tehtaansa. Keksitehdas tunnetaan nykyisin Chelsea Markettina.

JuoksuSeuraavassa blogissa kerron lisää New Yorkista. Esittelen New Yorkin China Townin jäätelöhelmen China Town Ice Cream Factoryn ja kerron tunnelmia Amerikan parhaaksi italiaiseksi ravintolaksi arvioidussa Del Poste -ravintolassa. Kerron myös mihin aikaan juoksin kaikkien aikojen ensimmäisen maratonini. Siihen asti nautitaan hyvästä ruoasta.

Morjens!

-Mikko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *