Eat & Go

Kreikkalainen kanagyros pitaleivän sisällä

Sain idean tämän viikon postaukseen pohtiessani vaihtoehtoisia ruokia myytäväksi edellisen kirjoituksen food truck -autoista.

Onnekseni Turussa järjestettiin samaan aikaan  – ihan kuin tilauksesta – kansainväliset markkinat molemmin puolin jokirantaa. Markkinoiden tarjonta yllätti minut täysin monipuolisudellaan. Ilokseni onnistuin bongaamaan markkinoilta satojen kojujen joukosta hyvin tuotteistetun ja erittäin ajankohtaisen kreikkalaisen gyros -pikaruokaa myyvän kojun. Brändätty ja tarkoin oikealle kohderyhmälle, oikealla asenteella mietitty ruokatuote myy aina hyvin – kriiseistä ja laskusuhdanteista huolimatta. Ihmisillä kun on aina nälkä. Päädyin testamaan heidän tarjoamaa kanapoika-gyrosia – ja hyvältä maistui!

Kreikka on ollut uutisotsikoissa viime viikkojen aikana aivan muista syistä kuin maan kulinäärisen keittiön saavutuksista. Päätin suosiolla jättää politikoinnin muille ja keskittyä ruokaan – eli gyrosin valmistamiseen.

Sana gyros on kreikkaa ja tarkoittaa suomeksi suunnilleen samaa kuin kääntäminen.

Gyros on kreikkalainen ruokalaji, jossa pääraaka-aineen liha kypsennetään pystyvartaassa miedolla lämmöllä. Lihan tasaisen kypsymisen varmistamiseksi varrasta käännetään lämmön kohdetta kohti samaan tapaan kuin turkkilaista döneria.

Gyrosvartaat ovat usein pyöriviä. Gyrosvartaassa voidaan kypsentää oman mieltymyksen mukaan joko kanaa, vasikkaa, possua. lammasta tai nautaa. Gyros tarjoillaan pitaleivän taskun sisällä vihannesten kera. Valkosipulinen tzatsiki-kastike viimeistelee annoksen myötäillen taidokkaasti gyros-pitan muuten aika mietoa makua.

Kathin kaveriGreek Taverna

Gyros

Itse jouduin paistamaan kananfileet ”yllättävästä” sadepäivästä johtuen tavallisella paistinpannulla sisällä keittiössä. Nyt ilmojen muuttuessa vihdoin kesäisemmiksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtyä grillaamaan ulos.

Tätä varten voi kokeilla oman gyros-grillin rakentamista.  Löysin netin keskustelupalstalta mielenkiintoisen vinkin: eräs keskustelija oli rakentanut grillin, jossa oli kolme arinaa päällekäin ja jokaisessa paloi leppäklapeja. Leppäklapit muodostivat hiiltyessään lämmönlähteen, jonka edessä lihat kypsyivät pyörivällä vartaalla!

Kanapoika-gyrosin valmistaminen kannattaa aloittaa kotona marinadista, jonka jälkeen voi siirtyä tekemään tsatsikia. Pitaleivät voi valmistaa samanaikaisesti lihan kypsentämisen kanssa. Pitaleivät ovat nimittäin parhaimmillaan juuri uunituoreina.

Gyros voisi olla ihanteellinen tuote myytäväksi kiertävistä food truck -autoista, mutta jäin silti pohtimaan kuntien määryksiä ja asetuksia. Mitä jos tämä koju olisi ollut pyörillä kulkeva auto?

Kali oreksi eli hyvää ruokahalua!

– Mikko kannella

 

[resepti]

Kananpoika-gyros

(resepti neljälle)

Marinadi

400 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita


4 valkosipulinkynttä
2 tl sitruunavinaigrettea tai valkoviinietikkaa
2 rkl öljyä
½ sitruunan mehu
2 rkl soijaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl mustapippuria
1 tl oreganoa

Murskaa valkosipulinkynnet kulhossa. Lisää muut ainekset. Laita kanafilesuikaleet pakastepussiin ja lisää joukkoon marinadi. Sulje pussi huolellisesti ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunti.

Tsatsiki

½ kurkku
3 valkosipulinkynttä
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunavinaigrettea tai valkoviinietikkaa
2 rkl öljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
½ tl korianteria
mustapippuria myllystä
tuoretta minttua

Raasta kurkku ja siivilöi ylimääräinen neste pois. Laita kurkku kulhoon ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset ja koristele tuoreella mintulla.

Pitaleipä

½ pala hiivaa
3 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauho ja suola ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.
Jaa kohonnut taikina noin kahdeksaan osaan ja pyörittele niistä pullia. Kauli pullat pyöreiksi ja anna kohota liinan alla vielä toiset puoli tuntia.
Paista kohonneet leivät 225 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Leipien pitäisi kohota uunissa ilmaviksi palloiksi.

[/resepti]

1 kommentti

  1. Hyvältä kuulostava ohje. Vaihdoin kananpojan tofuun, muuten valmistin ohjeen mukaan. Nyt marinoitumassa jääkaapissa. Sitten paistan ja lykkään omatekoisen pitaleivän syleilyyn härpäkkeitten kanssa ja nautin. =)

Kommentointi on suljettu.