Eat & Go

Klassikoiden liitto parhaimmillaan – parsapasta sitruuna-hollandaisekastikeella

Pasta-addiktioni on säännöllisen maratoneille treenaamisen aiheuttaman hiilihydraattitankkauksen tulosta. Valmentautuminen useampaan juoksutapahtumaan vuodessa vaatii kurinalaista ja säännöllistä harjoittelua. Tästä syystä terveellisestä ruokavaliosta on muodostunut minulle itsestäänselvyys, kuin myös pastaruokien tähdittämästä hiilihydraattitankkauksesta ennen kilpailua. Pastaruokiin ei kyllästy koskaan.

Itsensä kunnossa pitämisen tulee tuottaa fyysisten tulosten lisäksi itselle myös iloa ja hyvää mieltä. Sama vaatimus koskee myös ruokaani. Jos ruoan avulla voidaan lisäksi tuottaa elämyksiä ja uusia kokemuksia, niin vielä parempi. Niinpä ruoan pitää maistua terveellisenäkin hyvältä. Oman ruokafilosofiani mukaan hyvän ja terveellisen ruoan tulee sisältää riittävässä suhteessa rasvoja, kasviksia ja proteiineja. Mielestäni ruokien keskinäisiin suhteisiin toisiinsa ei silti kannata kauheasti tuhlata omaa energiaansa. Ruokaa valmistaessa kannattaa mennä maku edellä.

Pastareseptini sai alkunsa kaipauksen käynnistämästä oivalluksesta. Olin pitkin kevättä makustellut mielessäni klassisen parsan ja hollandaisekastikkeen täydellisyyttä hipovaa makuyhdistelmää. Samaan aikaan pohdin myös kuumeisesti seuraavan pasta-ateriani raaka-aineita. Näin oli syntynyt idea parsapastasta uudella tavalla valmistettuna.

Tämä parsapasta on muuten maultaan tänä vuonna valmistamieni pastaruokien ehdoton ykkönen. Sain parsaan lisää makuja paahtamalla parsan nuppuosia uunissa ja voitelemalla niitä öljyisellä yrttiseoksella ennen kypsentämistä uunissa. Parsojen tyviosat freesasin kevyesti pannulla kevätsipulien ja mausteiden kanssa, ja johon lisäsin vielä samettista hollandaisekastiketta. Annoksen päälle ripottelemani aromaattinen västerbottenjuusto viimeisteli makuelämyksen. Hapokas ja mineraalinen valkoviini oli ainoa asia, jota jäin kaipaamaan. Tällä kertaa viini jäi juomatta.

Hyödynsin valmistuksessa valmista hollandaisekastiketta ja pestoa, jolloin sain kutistettua annosten valmistusajan noin 45 minuuttiin.

-Mikko

Parsapasta

neljälle

250 g tuoretta parsaa
500 g spagettia tai pappardelle-pastaa
4 kevätsipulin vartta
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 sitruuna
1 1/2 dl kermaa
10 kirsikkatomaattia
mustapippuria myllystä
50 g västerbottenjuustoa tai parmesanjuustoa
3 dl valmista hollandaisekastiketta

Öljyseos parsojen voiteluun

3/4 dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
1/2 tl suolaa
1 tl tuoretta pestoa
1 rkl tuoretta timjamia TAI
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl sitruunanmehu
kokonaisen sitruunan raastettu kuori

Leikkaa parsojen tyviosasta noin 2 cm:n pala pois. Leikkaa parsatanko kahteen osaan ja jätä nuppuosa toista varsiosaa hieman pidemmäksi. Laita nuppuosat hetkeksi syrjään. Pilko kevätsipulit.

Murskaa valkosipulin kynsi ja silppua timjami pieneksi. Lisää kaikki öljyseoksen ainekset haarukalla sekoittaen pienessä astiassa. Laita hetkeksi syrjään.

Freesaa 3-4 minuuttia parsojen paksummat tyviosat pilkottujen kevätsipulien kanssa pannulla oliiviöljy-voiseoksessa. Lisää hieman mustapippuria myllystä. Lisää tämän jälkeen kuumentaen pannulle kerma, puolikkaan sitruunan mehu, hollandaisekastike ja raastettu sitruunan kuori. Mausta tuoreella timjamilla. Varo keittämistä!

Puolita kirsikkatomaatit. Asettele nuppupäiset parsat ja kirsikkatomaatin puolikkaat tasaisesti leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Voitele parsat öljy-yrttiseoksella ja paista 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes parsat ovat saaneet hieman väriä.

Raasta juusto ja keitä pasta suolavedessä ”al denteksi”. Siivilöi pasta ja purista pastan päälle hieman sitruunamehua.

Annostele pasta lautasille. Lisää parsa-kevätsipulikastiketta pastan päälle ja asettele uunissa paahdetut parsat ja tomaatit päälle annoksen päälle. Ripottele viimeiseksi raastettu juusto.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *