Eat & Go

Kiireettömään tunnelmaan: hyggepossua ja risottoa

Hygge on nyt trendi maailmalla. Tanskalaiset käyttävät hygge-sanaa kuvaillessaan tavallisia joka päiväisiä asioita, joista syntyy merkityksellisiä lämpimiä tunteita ja elämyksiä. Hygge voi syntyä missä vain. Hyggeä voi olla myös kodin kiiretön tunnelma, jossa asioita tehdään kynttilänvalossa hitaasti nautiskellen.

Hyggen voi tuoda myös ruokaan. Hyggeruoaksi sopii maniosti hitaasti kypsyvä possupata. Lempeästi kypsyvä risotto sopii hyvin tarjottavaksi possupadan kanssa.

Sain idean possupadasta pohtiessani omia ruokaan liittyviä merkityksellisiä kokemuksiani. Muistin erään ketjuravintolan tarjonneen vuosia sitten possupataa listallaan. Possupata oli ilmeisen suosittu, sillä se pysyi ruokalistalla kauan.

Ravintolan kotoisa lämmin ympäristö, hyvät ystävät ja maistuva ruoka loivat yhdessä sen ajan hyggetunnelman.

Tämän ruoan raaka-ainelistaa ei voi millään kutsua lyhyeksi, mutta valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden monimuotoisuus tekee tästä maultaan ikimuistettavan pehmeän ja palkitsee varmasti tekijänsä.

-Mikko

Hyggeruoka saa kypsyä lempeän hitaasti

 

Hygge syntyy kodikkaista asioista

Hyggepossu

pata
1 kg possun ulkofilettä
3 dl vettä
2 rkl riistafondia
3 valkosipulin kynttä
3 dl kermaa
2 rkl voita
1 rkl soijaa
1 rkl sinappia
100 g hillosipulia
½ dl kuivattuja sieniä tai 1 tölkki herkkusieniä
½ tl savunmakuista paprikajauhetta
2 sipulia
3 laakerilehteä
muutama maustepippuri
muutama katajanmarja
muutama mustapippuri
1 tl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä
2 rkl brandyä
muutama tippa tryffeliöljyä

Tee näin;
Kuutioi huoneenlämpöinen possun ulkofile kuutioiksi ja paista kuutioita kuumassa padassa, kunnes ne ruskistuvat pinnaltaan. Murskaa maustepippuri, katajanmarjat, sinapinsiemenet ja mustapippuri morttelissa. Mausta lihat paprikajauheella ja mausteseoksella. Lisää joukkoon hillosipulit, hienoksi hakatut sipulit ja viipaloidut valkosipulit. Lisää lihojen joukkoon kiehuvan kuuma vesi. Lisää seuraavaksi soija, fondi, sinappi, sienet ja laakerinlehdet. Anna kypsyä mureaksi noin yksi tunti. Lisää lopuksi vielä kerma, brandy sekä muutama tippa tryffeliöljyä. Tarkista suolan määrä. Viimeistele ruoka lisäämällä siihen rouhittua mustapippuria.

Risotto

3 dl risottoriisiä
7 dl kanalientä
nokare voita
2 rkl sitruunaoliiviöljyä
1 dl kermaa
1 sipuli
1 tl kurkumaa
100 g parmesan tai grana padama -juustoa
1 ruukku ruohosipulia

Tee näin;
Kuullota kuumalla pannulla hienoksi hakatut sipulit ja riisi voissa ja sitruunaoliiviöljyssä. Lisää nestettä vähitellen, kunnes riisi on al dente -kypsää. Lisättävä nestemäärä voi vaihdella, joten lisää nestettä varovasti. Lisää lopuksi kerma, kurkuma ja reilusti juustoa joukkoon. Anna risoton vielä kuplia hetken aikaa. Koristele valmis risotto kourallisella pilkottua ruohosipulia ja kata pöytään vielä parmesan juustoa lisättäväksi ruokaan tarpeen mukaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *