Eat & Go

Toffeeta ja suklaata – käsintehdyt karkit ovat joulun makein herkku

Ruotsalaisia sisustus- ja viikkolehtiä selaillessa voi inspiroitua uusista ideoista ja rohkeammista väreistä. Näin kävi myös minulle löytäessäni muutamia herkullisia karamellireseptejä, joita halusin ehdottomasti kokeilla.

Vadelmaveneet ovat olleet osa ruotsinlaivoilla tekemääni työuraa ja sopivat siksi täydellisesti näiden joulumakeisten yhdeksi raaka-aineeksi. Ensimmäiset toffeemuistoni ovat paljon kaukaisemmalta ajalta lapsuudestani, jolloin sain niitä usein tuliaisiksi merimiesisältäni hienoihin peltirasioihin pakattuina.

Näiden toffeemakeisten suurimmaksi haasteeksi oli koitua reseptin yhden osan marshmallow fluffin eli vaahtokarkkitahnan löytäminen kaupan hyllyltä. Onneksi sitä on helppoa valmistaa myös itse, ja toffeemakeisten valmistuksesta jäljelle jääneen tahnan voi käyttää kätevästi vaikka jouluisen maustekakun kuorrutteena.

Itsetehdyt suklaakonvehdit sopivat tyylikkääksi tarjottavaksi joulunajan kahvipöytään ja itse tehtyinä ne tuovat joulunpyhien tunnelmaan sopivaa loistokkuutta ja eleganssia.

Vaikka makeisten valmistaminen vaatii hieman työtä ja aikaa, niiden maku on kuitenkin palkitsevaa.

Hyvää Joulua!

-Mikko

suklaa1-2

Toffeeta vadelmaraidoilla

60 kpl

2 dl kuohukermaa
4 dl sokeria
100 g voita
2 dl Marhsmallow fluff -tahnaa
100 g valkoista suklaata
150 g vadelmaveneitä
2 tl sitruunamehua

1. Voitele leivinpaperi kevyesti ja muotoile se noin 18×18 cm -kokoiseen laatikkoon.

2. Mittaa kerma, sokeri, voi, ja marshmallow-tahna teflonkattilaan. Kuumenna seosta jatkuvasti sekoittaen niin kauan että seos on notkeaa. Anna seoksen kuplia miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Sekoita tasaisen väliajoin, jotta seos ei pala pohjaan.

3. Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi ja laita syrjään hetkeksi.

4. Laita vadelmaveneet ja sitruunamehu kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä juoksevaksi. Anna seoksen olla jälkilämmöllä, jotta seos pysyy juoksevana.

5. Kun kermaseos on valmis, lisää siihen pilkottu suklaa. Sekoita niin kauan että suklaa on sulanut massaan ja kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.

6. Kaada sula vadelmaneste pyörivin liikkein massan päälle ja tee sen jälkeen pyörteitä esimerkiksi teelusikan avulla.

7. Siirrä vuoka viileään ja anna massan jähmettyä. Leikkaa toffeee pieniksi paloiksi. Säilytä kuivassa ja viileässä.

Marshmallow fluff -tahna

2 kananmunanvalkuaista
1,5 dl glukoosisiirappia
½ tl suolaa
1½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kulhossa viiden minuutin ajan glukoosisiirappia, suolaa ja valkuaisia noin kaksinkertaiseksi massaksi. Lisää joukkoon tomusokeri kevyesti sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Tahna säilyy jääkaapissa noin viikon.

Suklaata hienossa muodossa

5-6 kpl

100 g tummaa suklaata
100 g vaalea maitosuklaata
100 g valkoista suklaata
(1 tl appelsiinilikööriä)

Koristeluun: kuivattuja hedelmiä, koristehelmiä, strösseliä, pähkinöitä

Voitele piparkakkumuotit sisältä. Asettele muotit voipaperin päälle. Murra suklaa pieniksi paloiksi ja sulata tumma, vaalea ja valkoinen suklaa erikseen muutama sekunti kerrallaan välillä sekoittaen mikroaaltouunissa. Vaihtoehtoisesti suklaat voi sulattaa myös vesihauteessa. Lisää appelsiinilikööri halutessasi makua antamaan sulaan tummaan suklaaseen ja sekoita. Kaada muotteihin ensin ohut kerros tummaa suklaata. Pyöräytä sen jälkeen päälle kerros maitosuklaata ja viimeiseksi valkoista suklaata. Ripottele päälle haluamasi koristeet, ennen kuin suklaa ehtii jähmettyä. Anna jähmettyä kuivassa ja viileässä paikassa. Irrota piparkakkumuotit massasta jähmettymisen jälkeen ja laita tyylikkäästi tarjolle.

Lähde; Allers 49/16

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *