Eat & Go

Joulupöydän Brita-kakku

Havahduin runsas viikko sitten toteamaan blogini sisällön alkaneen muistuttavan yhä enemmän leivontasblogia kuin terveellisen ruoan blogia.

Rakkauteni makeisiin herkkuihin alkoi – vähän hiipien – myöhäissyksyn lohturuokareseptipostauksestani. Aihe innosti ja lohdutti minua niin paljon, että päätin pysyä aiheessa jonkin aikaa. Leipominen on sitä paitsi äärettömän hauskaa ja yllättävän helppoa. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin kakkupöydän vieraiden iloiset ilmeet ja hymy.

Tällä kertaa blogissa tehdään jouluinen versio klassisesta Brita-kakusta.

Alkujaan ruotsalainen Brita-kakku muuntautuu pienillä jipoilla jouluiseksi juhlapöydän herkuksi.

Kakusta on monta versiota ja se tunnetaan myös monella eri nimellä. Näiden eri verioiden yhdistävänä tekijänä voidaan pitää kakkupohjan marengin samanaikaista kypsennystä uunissa. Meillä Suomessa kakku tunnetaan ainakin kuningatar-, Brita– ja Pinocchio- kakkujen nimillä. Ruotsalaiset käyttävät vastaavista leivonnaisista glömminge-, herrgårds– ja Brittatårta nimityksiä.

Loihdin oman Brita-kakkuni jouluisammaksi lisäämällä kakkutaikinaan vähän kanelia sekä valmistamalla kakun täytteen luumuhillosta ja kermasta. Kakun jouluisia värejä voidaan vahvistaa laittamalla koristeeksi cocktail-kirsikoita ja hopean tai kullan väristä kakunkoristetta. Minä lorautin vielä kerman joukkoon Cuarenta Y Tres -likööripullosta, jota oli vielä jäljellä edellisen lohturuokakakun valmistuskesta. Brita-kakku on toki myös taivaallista ilman alkoholin lisäämistä.

Tämä olkoon lohturuokareseptitrilogian hieno jouluinen päätöspostaus. Joulun jälkeen palataan takaisin ruotuun uusilla terveellisimmillä aiheilla.

Hienoa joulun odotusta!

– Mikko

Jouluinen Brita-kakkuJoulun Brita-kakku

kaksi pyöreää kakkua

Pohja

100 g voita
2 keltuaista
1 dl kuohukermaa
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

Marenki

2 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Täyte

2 dl kermaa
2 dl luumuhilloa
½ dl Guarenta y Tres -likööriä

Koristeeksi

cocktailkirsikoita
syötäviä kakunkoristeita

Valmista kakku näin;

Erottele munien keltuaiset valkuaisista. Vaahdota voi ja sokeri kulhossa. Lisää vaahdon joukkoon keltuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne seokseen. Lisää lopuksi vielä kerma varovasti sekoittaen. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle kahteen osaan ja levitä ne lastan avulla kahdeksi pyöreäksi pohjaksi pellille.
Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vaniljasokeri jatkuvasti sekoittaen. Levitä marenkivaahto kakkupohjien päälle. Paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna kakkujen jäähtyä.

Valmista kakun täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi ja lisää siihen luumuhilloa. Notkista seos lisäämällä siihen vielä likööriä. Asettele jäähtyneet pohjat marenki ylöspäin tarjoiluvadille ja lisää pohjien väliin täytettä. Koristele kakku vielä kirsikoilla ja syötävillä kakunkoristeilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *