Eat & Go

Focaccia spelttivehnästä (ja intervalliharjoituksia)

focaccia lautasella

Harvoin työvuoroni laivalla sattuvat menemään niin, että saisin olla koko pääsiäisen kotona kuten nyt.

Pääsiäinen tosin vierähti salamannopeasti kuntosalin juoksumatolla, pihatöissä ja keittiössä. Pääsiäisenä katetaan pöytä kauniisti ja vietetään aikaa parhaimpien ystävien seurassa.  Päätin tarjota pääsiäisen välimerellisen lammaspatani seuraksi italialaista focaccia -leipää. Aitoon italialaiseen tapaan focaccia kastetaan uunituoreena tryffeliöljyyn. Päätin leipoa omasta focacciastani aavistuksen terveellisemmän. Tämä focaccia tehdään spelttivehnästä.

Speltti on muinainen vehnänsukuinen jalostamaton alkuperäisvilja, ja se sisältää enemmän kuituja ja proteiinia kuin tavallinen vehnä. Spelttijauhoa on yleisesti hyvin saatavilla kaupoista.

Valmistusvälineinä tarvitaan mitta-astia, vispilä, yleiskone/vatkain, sivellin, valkosipulinpuristin, uunipelti, leivinpaperia ja kulho.

taikina
Kohonnut taikina ennen uuniin menoa
rosmariini
Rosmariinin oksa

Focaccia valmis

Pääsiäisen pyhät eivät suoneet vapaata treenaamisesta. Maratoonari treenaa säännöllisesti.

Tämän ja seuraavien viikkojen harjoitusfokuksena minulla on ollut intervalli-harjoitukset kuntosalin juoksumatolla. Intervalliharjoitusten ideana on nopea- ja hidastempoisen juoksun vaihtelu. Harjoituksessa nostetaan juoksunopeutta juoksemalla niin lujaa kuin pystyy muutaman toistuvan sarjan aikana. Jokaista nopeaa sarjaa seuraa samanpituinen hitaampi palautumisjakso. Tarkoituksena on totuttaa keho nopeampaan juoksutempoon. Tästä on selvää hyötyä pidemmällä maratonmatkalla.

Minä tavoittelin viime viikolla parasta mahdollista Cooperin -testiaikaa.  Olen juossut kuin hullu  ensin juoksumaton kallistuskulmalla  ylämäkeä sellaisella nopeudella, joka vastaisi kymmenellä kerrottuna samaa kuin 3000 metriä Cooperintestissä.

Mikko GracellaIntervalliharjoitukseni menee näin: Kuuden kerran yhden minuutin ylämäkiosuutta  seuraa neljä kertaa yhden minuutin tasamaajuoksua. Kuntopyörään laitetaan siis vauhtia sen mukaan, paljonko tavoitellaan Cooperin testin tulokseksi. Jokaista yhden minuutin harjoitusta seuraa yhden minuutin palautuminen mahdollisimman hitaalla tempolla.  Ylämäkiosuuden jälkeinen tasamaaosuus  tuntuu alun rääkin jälkeen enää pikku jutulta – piece of cake –  suuremmasta nopeudesta huolimatta. Oikea Cooper juostaan kahdessatoista minuutissa, mutta tämän harjoituksen alun ylämäkivedot antavat harjoittelijalle kaksi minuuttia anteeksi.

Seuraavan oikean maratonin juoksen Tukholmassa toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Morjens!

-Mikko

[resepti]

Focaccia spelttivehnästä

neljälle

4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
7½ dl puolikarkeita  luomuspeltti-alkuvehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä
Päälle:
4 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
1 valkosipulin kynsi
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
10 kivetöntä vihreää oliivia tai 50 g aurinkokuivattuja tomaatteja

Valmistus;

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja hunaja.

2. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia käsin tai koneella viisi minuuttia. Taikina saa olla melko löysää. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

3. Kumoa kohonnut leipä uunipelille oliiviöljyllä voidellun leivinpaperinpäälle tasaisesti sormilla tasottaen ja anna kohota liinan alla vielä 30 minuuttia.

4. Voitele kohonnut taikina murskatulla valkosipulilla maustetulla oliiviöljyllä tasaisesti ja painele hakaistuja oliiveja taikinaan. Jos haluat lisätä aurinkokuivattuja tomaatteja, niin asettele myös niitä taikinan päälle. Viimeistele ripottamalla päälle tuoreita rosmariinin ja basilikan oksia sekä sormisuolaa.

5. Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes taikinan pinta on kauniin ruskea.

6. Tarjoa lämpimänä tryffeliöljyn kera

Varo vaivaamasta taikinaa vatkaimella. Itse onnistuin saamaan taikinan nousemaan vaivaamisen aikana ylös vatkaimen sisään ja vatkaimen puhdistaminen oli hankalaa.

[/resepti]

 

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *