Eat & Go

Chiavanukas haastaa aamupuuron

Jokasyksyinen kiire sinne tänne sekä kesän aikana tekemättä jättämäni työt ovat pakottaneet minut miettimään uudelleen aamujeni ruokailurutiineita. Lähes fanaattisen uskollinen suhteeni puuroon on tähän asti estänyt minua kokeilemasta muita vaihtoehtoja.

Joutuessani jälleen kerran tunnustamaan sen tosiasian, että kehitys ja kehittyminen tapahtuu aina mukavuusalueen ulkopuolella – uskaltauduin minäkin kokeilemaan uusia vaihtoehtoja. Kiihkeän tutkistelun tuloksena innostuin kokeilemaan erilaisia versioita viime vuoden ehkä kiinnostavammista fitnessherkusta – chiavanukkaasta.

Chiavanukas sopii loistavasti aamupuuron korvaajaksi helpon valmistustapansa vuoksi. Chiavanukas on helppo valmistaa raakapuuron tavoin edellisenä iltana liottamalla chia-siemeniä nesteessä yön yli. Chia-siemenet ovat jo itsessään todellista superfoodia, sillä ne sisältävät runsaasti kuitua, proteiinia, antioksidantteja, kalsiumia ja terveellisiä omega-3-rasvahappoja.

Chiavanukas sopii myös mainioksi välipalaksi tai treenin jälkeiseksi proteiinilisäksi. Vanukas on myös helppo ottaa mukaan sopivissa annosastioissa ja sen saa pysymään kauemmin kylmänä laittamalla vanukkaan päälle esimerkiksi jäisiä marjoja suoraan pakkasesta. Lisukkeiden avulla lisätään vanukkaan terveysvaikutuksia ja makujen vaihtelevuutta.

Vanukas sopii myös maniosti lisättäväksi smoothien joukkoon.

Chia-siemenistä saadaan geelimäistä hyytelöä liottamalla niitä nesteessä vähintään puoli tuntia. Paras tulos saavutetaan liottamalla siemeniä jääkaapissa yön yli. Liottamisen jujuna on chia-simenten kyky imeä itseensä 9-kertaisen määrän nestettä, jolloin niiden pinnalle muodostuu hyytelömäinen kerros.

Chiavanukas itsessään on lähes mauton, joten vanukkaan makua pitää loihtia muilla keinoin, lisukkein. Yrityksen ja erehdyksen kautta löytyy lopulta ne omat suosikkimaut. Itse päädyin kokeilemaan näissä resepteissä syksyn marjoja ja hedelmiä. Chia-siemenet tulevat Etelä-Amerikasta.

Chia-siemenet lasketaan Suomessa vielä ns. uuselintarvikkeeksi ja tästä syystä, sekä Valviran myöntämistä erilaisista myyntiluvista johtuen, valmistajien suositusohjeet tuotteen käyttämisestä elintarvikkeena saattavat poiketa toisistaan paljonkin. Yleisin suositus aikuisille on enintään 15 grammaa päivässä.

Chiavanukkaan perusresepti on helppo;

3 rkl chia-siemeniä
1 – 1 1/2 dl nestettä
hyppysellinen maketusainetta

Sekoita ainekset keskenään pienessä astiassa. Anna siementen imeytyä vähintään puoli tuntia tai yön yli. Sekoita aineita vetäytymisen aikana muutaman kerran saadaksesi vanukkaalle parhaimman mahdollisimman koostumuksen.

Käytin omissa kokeilussani vanukkaan nesteinä kauramaitoa aamiaisvanukkaaseen sekä kookossuklaamaitoa välipaloihin. Kookossuklaamaito sisältää sokeria, joten sitä ei tarvitse erikseen makeuttaa. Ripottelin vanukkaan päälle vielä mysliä, saksanpähkinöitä sekä jäisiä mustikoita ja puolukoita. Aamiaisvanukas sai lisäksi seurakseen viipaloitua banaania ja omenaa.

-Mikko

 

kuva2kuva1kuva3kuva4

Chia-vanukas aamupalaksi

1 annos

3 rkl chia-siemeniä
1-1 1/2 dl kauramaitoa
2-3 rkl mysliä
1 rkl puolukoita
1 rkl mustikoita
1/4 osa banaania
1-2 rkl saksanpähkinää
1-2 tl hunajaa

Sekoita chia-siemenet, kauramaito ja hunaja keskenään pienessä purkissa. Anna siementen imeytyä vähintään puoli tuntia tai yön yli. Sekoita aineksia muutaman kerran vetäytymisen aikana saadaksesi vanukkaalle parhaan mahdollisimman koostumuksen.

Ennen tarjoilua:

Viipaloi banaani. Kaada chia-vanukas lautaselle ja sirottele päälle mysliä, saksanpähkinää ja marjoja. Tarjoa kylmän kauramaidon kera. Nauti uskomattoman hyvästä mausta!

Chia-vanukas välipalaksi

1 annos

3 rkl chia-siemeniä
1-1 1/2 dl kookossulkaamaitoa
2-3 rkl mysliä
1 rkl jäisiä mustikoita
1 rkl jäisiä mustikoita
1 rkl saksanpähkinää
(hunajaa maun mukaan)
koristele halutessasi sitruunamelissan lehdellä

Sekoita ainekset keskenään pienessä lasisisessa astiassa. Anna siementen imeytyä vähintään puoli tuntia tai yön yli. Sekoita aineita vetäytymisen aikana muutaman kerran saadaksesi vanukkaalle parhaimman mahdollisimman koostumuksen.

Ennen tarjoilua:

Ripottele chia-vanukkaan päälle mysliä. Lisää jäiset marjat viimeiseksi ja sulje lasipurkki. Ota välipala mukaasi ja nauti pehmeän täyteläisestä mausta!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *