Ristiveto

Viime yönä 75 vuotta sitten

Voiko sanoa, että viime yönä 75 vuotta sitten? Viime yöhän oli vuonna 2013? Joka tapauksessa: marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä 1938 helisi lasi Saksassa ja Itävallassa. Natsit rikkoivat juutalaisten omistamien kauppojen ikkunoita. Viisi minuuttia ennen keskiyötä Gestapon päällikkö oli lähettänyt poliisilaitoksille ohjeet, että juutalaisia vastaan kohdistettuja tuhoiskuja ei pitänyt estää.

Viime yönä 75 vuotta sitten alkoi silmitön tuho: satoja synagogia hävitettiin yhdessä yössä, tuhansia liikehuoneistoja ja koteja tuhottiin.

Natsit olivat nousseet Saksassa valtaan vuonna 1933 ja perustaneet ensimmäiset keskitysleirit jo tuolloin. Niihin oli koottu natsien poliittisia vastustajia ja muita epäilyttävinä tai vastenmielisinä pidettyjä ihmisiä: pappeja, homoja, romaneja, Jehovan todistajia, psyykkisesti sairaita, kehitysvammaisia.

Marraskuussa 1938 leireille lähetettiin 50 000 juutalaista. Siitä alkoi järjestelmällinen kansanmurha. Seuraavien vuosien aikana kaksi kolmasosaa Euroopan juutalaisista, kuusi miljoonaa ihmistä, murhattiin keskitysleireillä ja ghetoissa.

Tämä tapahtui viime yönä, meille. Emme saa unohtaa.