Ristiveto

Nainen papin paidassa istuu ja nojaa toisella kädellä tuoliin, toisella kaulaan.

Unelmien moderni katedraali, Turun tuomiokirkon seuraava vaihe

Olen kuluneen syksyn ajan työskennellyt Turun tuomiokirkkoseurakunnassa. Merkittävä osa työstä tehdään Turun tuomiokirkossa. Kirkko on kaikille turkulaisille tuttu maamerkki ja monelle siihen liittyy lämpimiä muistoja. Olen kuullut kirkkoa nimitettävän ainakin Suomen kansalliskatedraaliksi, Turun sydämeksi, Domiksi ja jopa humoristisesti nimityksellä Turun napa. Kirkko tuntuu kodilta ja sinne on hyvä mennä. Tämä liittyy varmasti siihen, että kirkko on auki joka päivä ja siellä voi kuka tahansa piipahtaa hiljentymässä ja rauhoittumassa. Kun kirkko on auki ja siellä voi käydä, se on kuin elävä syli.

Kirkon paikkaan turkulaisten sydämissä vaikuttaa varmasti myös ammattitaitoinen ja lämmin henkilökunta. En voi tarpeeksi painottaa, miten tärkeä rooli kirkon vahtimestareilla on. He huolehtivat turvallisuudesta, ottavat ihmiset vastaan, ohjaavat papin puheille, vievät roskat, tiskaavat ehtollisastiat, sytyttävät valot, lukitsevat ovet, vaihtavat kynttilät ja tekevät satoja muita pieniä tehtäviä, jotka huomaa vasta, jos ne jäävät tekemättä (mutta eivät jää, niin kauan kun henkilökuntaa on riittävästi töissä).

Viime syksynä tuomiokirkossa nähtiin monenlaista viikkotoimintaa, jota siellä ei ymmärtääkseni aiemmin ole nähty, kuten eläkeläisten tuolijumppaa ja yksinasuvien karaokeiltaa. Syynä näihin olivat koronan tuoma turvavälien tarve ja seurakuntien toimitalon osin sulkenut ilmastointiremontti. Olen alkanut ihan tosissani miettiä, miksi niin paljon seurakunnan kokoavasta toiminnasta tapahtuu muualla kuin kirkossa. Kirkkorakennus on kuitenkin viime kädessä seurakunnan koti.

Tuomiokirkkoa on viimeksi peruskorjattu vuosikymmeniä sitten. Esimerkiksi sähkö- ja lämmitysjärjestelmät ovat käyttöikänsä päässä. Tämän takia kirkon remonttia aletaan valmistella tänä vuonna. Koska kirkko on rakas niin monelle, on myös hyvin monella ihmisellä mielipide siitä, mitä remontin tulisi pitää sisällään. Ennen kuin jatkan, haluan tehdä selväksi oman roolini kirkon remontissa: sitä ei ole. Minulla on vain rivihenkilön näkökulma kirkkoon. Minua kuitenkin kiinnostavat kaikkien kirkon käyttäjien ajatukset aiheesta. Jos kirkko remontoitaisiin juuri sinun unelmiesi katedraaliksi, millainen siitä tulisi?

Tärkeintä on tietysti toimiva infrastruktuuri: sähköt, valot, lämmitys ja niin edelleen. Kulissien taakse tarvitaan tiski-, pyykki- ja tietokoneita, vesipisteitä ja pistorasioita. Digitaalinen todellisuus ympärillämme edellyttää sitä, että kirkossa olisi kiinteästi kamerat, joilla voidaan lähettää verkkoon tilaisuuksia. Suuret näyttötaulut kirkkosalissa olisivat eduksi monissa tilanteissa, toki ne on hyvin vaikea istuttaa keskiaikaiseen miljööseen. Nyt on kuitenkin lupa unelmoida rajoituksetta.

Olisi mahtavaa, jos kirkon katolle voisi laittaa aurinkosähkövoimalan ja tälläkin tavalla huolehtia ympäristöstä. Kirkon monet sivukappelit mahdollistavat muunneltavien ja rajattujen tilojen rakentamisen. Lasten kanssa olisi vielä mukavampi tulla kirkkoon, jos perheille olisi pleksillä rajattu äänieristetty tila vaikka Agricolan kappeliin. Henkilökohtaista hiljentymistä varten voisi hyvin olla tarjolla laajempikin kirjasto. Avoin, mukavasti sisustettu tila keholliseen rukoukseen, ikonimaalaukseen, pyhiinvaeltajien lepotilaksi, retriittitoimintaan. Tuo tuollessas- vie mennessäs- tyyppinen kierrätyspiste olisi ekologinen ja yhteisöllinen. Keskiajan rippituoleista voisi ottaa mallia ja jalostaa niiden pohjalta äänieristettyjä keskustelutiloja luottamuksellisiin keskusteluihin. Kirkon holvien yllä välikatossa on yllättävän paljon tilaa ja kirkossa on muutenkin kaikenlaisia parvia ja huoneita, joihin voisi rakentaa jopa toimistotiloja. Harkitusti tehtynä mikään edellisistä ei tee kirkosta levotonta.

Turun tuomiokirkko on seissyt paikallaan yli seitsemänsataa vuotta. Se on kokenut aikojen saatossa monia vaiheita, laajennuksia ja korjauksia. Muutoksessa ei ole mitään uutta. Kuitenkin, miten jykevät ja vaikuttavat kirkon holvit ovatkin, Jumalan läsnäolon paikaksi kirkon viimeistelee sen käyttö. Kristuksen kirkko koostuu viime kädessä häneen katsovista ihmisistä. Millainen katedraali tukee ihmisten keskinäistä yhteyttä, uskoa, toivoa ja rakkautta?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *