Ristiveto

Kuva on koululaisten projektista US Holocaust Memorial Museumin aulasta Washingtonista

Kuva on koululaisten projektista US Holocaust Memorial Museumin aulasta Washingtonista

Turun synagogan töhriminen ja muistin menetys

On melko uskomatonta, että joku töhrii punaisella maalilla turkulaisen synagogan seinää. On aivan selvää, että teko on väärin ja tuomittava. Ajankohta ei voisi olla paljon alleviivaavampi kuin Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen muistopäivä. Muistopäivänä näemme kuvia leirin ihmisistä kärsivinä raidallisissa pyjamissa.

Länsimaissa on useita huolellisesti suunniteltuja museoita, muistomerkkejä ja instituutioita, jotka pyrkivät kertomaan tapahtuneesta ja samalla avaamaan tulevaisuuden näkymiä, jossa ei enää tapahtuisi holokaustin kaltaista. Olen tavannut ja keskustellut joidenkin keskitysleirillä olleiden henkilöiden kanssa. Mieleeni on jäänyt rouva, joka kertoi eräästä toisesta punaisesta maalista. Kun vartijat komensivat jonoon, oli näytettävä hyvältä. Nuutuneet ihmiset vaikuttivat siltä, ettei työ olisi enää sujunut. Heidän tiensä kulki helposti kaasukammioon. Rouva kertoi, että jonossa piti yrittää viimeisillä voimillaan seisoa hyvinvoivan näköisenä. Jollakulla oli jotakin huulipunan tapaista, joka niissä oloissa pelasti hengen.

Mosa Mandil oli puolestaan jugoslavialainen valokuvaaja, joka ajatteli myyvänsä kuvauspalvelujaan perheille joulutervehdyksiä varten. Pieni mainoskuva oli tarpeen ja hän päätti joulukuussa 1940 ottaa lapsistaan joulukuusen kanssa mainoskuvan. Seuraavana vuonna natsit miehittivät Jugoslavian. Mandilin juutalaisen perheen pelastuminen oli kiinni löytyneestä joulukuvasta. Juutalaiset eivät vietä joulua ja sillä perusteella natsit päästivät heidät vapaaksi.

Turun punaisen maalin ilmiö on laajempi kuin jonkun yksilön tai porukan öinen teko. Se kertoo, siitä että muisti ei pelaa. Elämme unohduksen ja karkeiden yksinkertaistuksien maailmassa. Parissa esimerkkitapauksessa ihmisen ainutkertainen elämä on jostakin hyvin pienestä kiinni. Asiat alkavat pienistä teoista, hyvässä ja pahassa. Tehokkainta hirmutekojen torjuntaa on se, ettei ihminen muutu välinpitämättömäksi sivustaseuraajaksi. Uskonnot kannustavat kohtaamaan toisia ihmisiä veljeyden hengessä. Tämä sama asia mainitaan YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ensimmäisessä artiklassa. Elämän tarkoitus on olla ihmisiksi. Se on samaan aikaan aika pientä ja aika suurta touhua, mutta kaikki me haluamme tulla hyväksytyiksi. Sen päälle ei kenelläkään ole oikeutta levittää minkään väristä maalia.

Juutalaisuuden keskeinen teos Toora kuvaa kansan syntyhistoriaa. Monet juutalaiset juhlat pohjautuvat jonkin Toorassa kuvatun tapahtuman muistamiseen. Samalla tavalla kristinuskossa ja islamissa juhlaperinne pohjautuu jollekin menneisyyden tapahtumalle. Ehkä ihminen on tajunnut jo varhain, että meidän on muistettava. Se pitää meitä ihmisinä.

Juha Luodeslampi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *