Ristiveto

Tulkaa kaikki nyt laulamaan

Menossa on yksi nuorisopapin työvuoden parhaista viikoista: koulujen joulukirkot. Tänäkin vuonna pidämme Raision seurakunnassa neljän päivän aikana yksitoista koulujumalanpalvelusta, joissa käy yhteensä pari tuhatta koululaista, opiskelijaa ja opettajaa.

Jotkut uskontovastaisethan ovat vankasti sitä mieltä, että koulujen ei pitäisi roudata oppilaitaan kirkkoon, koska kaikki eivät sinne halua – tai siis kaikkien oppilaiden vanhemmat eivät sitä halua. On ihan ymmärrettävää, etteivät halua. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että pienen vähemmistön vuoksi kirkossa käynti pitäisi kieltää myös enemmistöltä.

Viime vuonna tuli voimaan uusi perusopetuksen opetussuunnitelma, joka antaa selvät ohjeet uskonnon harjoittamiselle kouluissa. Ohjeiden tarkoituksena on uskonnonvapauden turvaaminen kouluissa ja oppilaitoksissa. Uskonnonvapaus on tärkeä sana. Monet uskontovastaiset korostavat sen tarkoittavan sitä, että jokaisella on oikeus olla osallistumatta uskonnon harjoittamiseen. Sanalla on kuitenkin myös päinvastainen merkitys: positiivinen uskonnonvapaus tarkoittaa sitä, että jokaisella myös on oikeus uskoa ja harjoittaa uskontoaan.

Kirkkohallitus on laatinut kasvatuksen ammattilaisille ja kouluyhteistyötä tekeville kirkon työntekijöille kätevän ”neljän korin mallin”, jonka avulla voi tarkistaa, millaista uskontokasvatusta koululaisille saa tai ei saa antaa. Yhteen koriin kuuluu niin sanottu yleissivistävä opetus, johon voi sisältyä esimerkiksi tutustumisretki kirkkorakennukseen ilman, että siihen liittyy uskonnonharjoitusta. Toiseen koriin kuuluvat koulujen perinteiset juhlat, joissa uskonnolliset viittaukset – esimerkiksi Suvivirren laulaminen – ovat vähäisiä ja liittyvät suomalaiseen kulttuuriperintöön. Kolmas kori on varattu uskonnollisille tilaisuuksille, kuten joulukirkolle. Niiden ajaksi koululla on velvollisuus järjestää vaihtoehtoista ohjelmaa niille oppilaille, jotka eivät tällaiseen tilaisuuteen osallistu. Neljänteen koriin sujahtaa oppilaiden ja koulun henkilökunnan hyvinvoinnin tukeminen, kuten seurakunnan tarjoama kriisiapu tai henkilökunnan virkistys.

Kirkkohallituksen ohjeistus on selkeä: vain yksi kori sisältää uskonnonharjoitusta, kun taas kolmen muun korin sisältö sopii jokaiselle maailmankatsomuksesta riippumatta. Tällä viikolla minun työni on kuitenkin pelkkää kolmoskoria. Joulukirkkoon tulevat kouluista ne oppilaat, jotka eivät joulun sanomaa kavahda. Niitä tulijoita on paljon, ja kaikki heistä eivät suinkaan ole kristittyjä. Siinä kaikuu, kuulkaa, laulu komeasti, kun kirkkosalillinen koululaisia kajauttaa Enkeli taivaan.

1 kommentti

  1. Kirjoittaja piikittelee rivien välissä uskonnottomien vanhempien oikeutta tarjota lapselleen haluamansalaisen vakaumuksen mukaista kasvatusta, mutta hän ei näe ollenkaan, että sama pätee myös uskovaisiin vanhempiin. Kuten kaikissa valtavirta-asioissa, enemmistön edustaja ei osaa nähdä asiaa koskaan toiselta kannalta. Vaikka luulisi, että naispapilla olisi kokemuksia vähemmistössä olemisesta. Kirjoitus on silti kuin valkoihoisen keski-ikäisen miehen asennemaailmasta: koska minun mielestäni asia on hyvä näin, vähemmistöt vikisevät suotta. Juuri tällaisten asenteiden takia en halua lapseni joutuvan kuuntelemaan pappeja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *