Ristiveto

Toinen poski

Kulunut viikko on ollut maailmalla surullinen. Maanantaina nuorten popkonsertti Manchesterissa päättyi ikävimmällä mahdollisella tavalla. Myöhemmin, saman viikon perjantaina terroristit hyökkäsivät Egyptissä kirkkoon menossa olleen bussin kimppuun tappaen kymmeniä koptikristittyjä.

Yhtäaikaisesti näiden  traagisten tapahtumien kanssa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump teki ensimmäisen ulkomaankiertueensa presidenttinä. Hän vieraili useissa abrahamilaisten uskontojen kannalta tärkeissä paikoissa. Suuri osa sunnienemmistöisten muslimimaiden johtajista oli paikalla Trumpin vieraillessa Saudi-Arabiassa. Tätä vierailua seurasi sekä käynti Israelissa pyhillä paikoilla että tapaaminen paavi Fransiskuksen kanssa Roomassa.

Kysymys rauhasta ja sen puutteesta oli vahvasti keskusteluissa kaikissa näissä kolmessa paikassa. Presidentti Trump hieroi ystävyyttä Saudi-Arabiassa ja otti puheiden tasolla etäisyyttä kampanjan aikana käyttämäänsä retoriikkaan muslimeista konfliktin luojina. Nopeasti katsottuna voisi näyttää siltä, että Trump halusi luoda yhteistyötä lännen ja idän – jopa kristittyjen ja muslimien – välille. Vierailullaan hän kuitenkin pahensi muslimimaailman keskinäistä jakautumista. Trumpit puheet ja teot asettavat shiajohtoisen Iranin erittäin vaikeaan asemaan ja rauhan löytyminen Lähi-itään on monessa mielessä entistä kauempana. Trump puhui paljon ”terrorismin vastaisesta sodasta”. Väkivaltaan väkivallalla vastaaminen ei ole kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta.

Trumpin puheet itsestään rauhankyyhkynä asettuivat entistä erikoisempaan valoon hänen jatkaessaan matkaa Vatikaaniin paavi Fransiskuksen vieraaksi. Paavi lahjoitti presidentille tekstinsä joka julkaistiin tämän vuoden kansainvälisestä rauhan päivää varten puolisen vuotta sitten. Puheessaan paavi ottaa kantaa väkivallattomuuden puolesta. Hän hylkää vastakkainasettelun ja nostaa ainoaksi vaihtoehdoksi rauhan tiellä pitkäkestoisen väkivallattomuuden. Hän nostaa äiti Teresan esimerkkinä toisille kristityille. Väkivaltaa ei voiteta väkivallalla, vaan oikeudenmukaisuuden etsinnällä ja toisen ymmärtämisellä. Trumpin ja paavi Fransiscuksen lähestymistavat samaan kysymykseen ovat yhtä kaukana toisistaan kuin yö ja päivä.

Mitä väkivallattomuudesta sitten pitäisi ajatella? Jos paavin esiinnostama ajatus väkivallattomuudesta on meille tavallisille tallaajille vaikeaa ymmärtää, niin kuinka vaikeaa se voikaan olla Trumpin kaltaiselle johtajalle. Kuka yleensä voi ymmärtää pomminrakentajaa, jonka tarkoituksena on tappaa lapsia, nuoria ja heidän läheisiään? Kuka voi nähdä mitään inhimillistä asemiehissä, jotka hyökkäävät kirkkoon menossa olevaan bussiin ja riistävät hengen naisilta, lapsilta ja miehiltä?

Nämä ovat vaikeita kysymyksiä. Mutta eri uskontokuntien edustajat voivat yhdessä antaa viestin väkivallan voittamisesta. Egyptin muslimijohtajat tuomitsivat koptikristittyjä vastaan tehdyt barbaarisen hyökkäyksen. Aivan kuten paavi tuomitsi kaiken väkivallan. Emme saa julmien tekojen vallata mieltämme. Ja tässä tarvitsemme tukea toinen toisiltamme.

Lopuksi, Ramadan Kareem kaikille muslimien pyhää paastoa viettäville. Ramadan pyhitetään Jumalalle, muistetaan hänen hyviä tekojaan ja autetaan niitä, joilla on vaikeaa. Siunattua paastonaikaa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *