Ristiveto

Sammakko karkasi ja koira älähti

Älähdin, kun luin uuden vuoden aattona Facebookin linkistä, kuinka Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apusen mielestä sammakko karkasi saarnastuolista arkkipiispalta (HS 31.12.2013). Apunen kertoo kolumnissaan arkkipiispa Kari Mäkisen ehdottaneen Kotimaa-lehdessä (19. 12.), että seurakunnat voisivat pyytää tiedotusvälineille ”suhteellisuudentajua, oikeudenmukaisuutta ja totuudellisuutta” rukoillessaan esivallan puolesta jumalanpalveluksissaan.

Älähdin, koska minunkin suustani kuulemma putoilee sammakoita.

Apunenkin ilmeisesti otti nokkiinsa, kun joutui pohtimaan, mahtoiko arkkipiispa miettiä ehdotustaan loppuun saakka, kun tuli siinä paljastaneeksi, mikä mediassa hänen mielestään on vialla. Sitten Apunen siirtyy moittimaan muutamaa muuta kirkonmiestä harhaanjohtavasta yleistämisestä rikkaiden arvostelemisessa. Hän päätyy ehdottamaan, että hyvätuloiset alkaisivat hänen laillaan lahjoittaa prosentin verojen jälkeisistä tuloistaan valitsemaansa hyväntekeväisyyteen.

Ei siinä mitään, hyvä että kirjoitti. Jäin vain miettimään taas kerran herkkänahkaisuuttamme ylipäätään ja trendiä, jonka mukaan muista pitäisi puhua pelkkää hyvää ja pitää epäkohdat omana tietonaan ja puhumisen sijasta toimia niin että asiat vastedes olisivat paremmin.

Kritiikinhän voi aina kiertää kiinnittämällä huomion johonkin muuhun, niin kuin minäkin nyt teen. Hatunnostoni kaikille, jotka jaksavat suorin niskoin ja nauramatta kuunnella epämiellyttäviäkin tulkintoja edustamistaan asioista.

6 kommenttia

 1. Mitä tämän ’lihava lammas ’ Apunen esirukouksesta kirjoitti:
  ”Tyypillisesti esirukouksissa toivotaan yleistä menestystä yhteisten asioiden hoitoon. Mäkinen tuli paljastaneeksi sen, mikä mediassa on hänen mielestään vialla, eikä syntilista ollutkaan ihan kevyt.

  Voimme toivoa sormella osoitetulle ihmiselle hengen vahvuutta, mutta on eri asia rukoilla hänelle julkisesti raittiutta ja aviouskollisuutta. Mahtoiko arkkipiispa miettiä ehdotustaan loppuun saakka?

  Minusta Apunen kirjoittaa esirukouksen sisällöstä, jonka Mäkinen vie keinovalikoiman tasolle kun taas Apunen jättäisi tasolle ’ korkeemmas kärees’.

  Jos edetään Mäkisen viitoittamalla tiellä, minun rukoukseni arkkipiispalle olisi varmaan tasolla: Johtajuutta, jotta kaikissa Suomen seurakunnissa toimittaisiin kuten Vantaalla jossa seurakuntien kirkkovaltuusto päätti katkaista rahallisen tuen viideltä vanhoilliselta lähetysjärjestöltä. Syynä ovat niiden vastustavat kannat naispappeuteen ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoon.
  Tuet loppuvat Suomen luterilaiselta evankeliumiyhdistykseltä, Svenska lutherska evangeliförening i Finlandilta, Kansanlähetykseltä, Kylväjältä ja Sanansaattajilta.

  Arvoisat ristivedon blogarit – näin konkreettisestiko pitäisi esirukous asetaa jotta jotain tapahtuisi ?
  Helpompi on rikkaan kävellä rahalippaan ohi kun rahanjakaminen seurakunnissa aidon tasa-arvon hengessä.

 2. Inhimilliseltä kannalta katsottuna rukous on lähellä asennekasvatusta. Se tuo näkyviin sen, mitä tarvitsemme. Mitä konkreettisemmin, sen parempi, ajattelen, mutta toivon myös, että rukoilijat itse jäisivät parannusta tarvitsevien asemaan, toisin kuin monissa Jumalanpalvelusten kirjan valmiissa rukouksissa, joissa hyvää tarkoittaen tullaan asettuneeksi apua tarvitsevien yläpuolelle.

  En pidä “suhteellisuudentajua, oikeudenmukaisuutta ja totuudellisuutta” vielä keinovalikoimana, vaan vasta astetta konkreettisempana ihanteena kuin ”menestystä”. Rahan epääminen naispappeuden ja seksuaalivähemmistöjen torjujilta on konkreettinen keino, mutta siinä ei itse asetuta tuomittaviksi omista ennakkoluuloista.

  Tyytyisin rukoilemaan arkkipiispalle johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä valmistella oikeudenmukaisia ja totuudellisia päätöksiä kirkossa ja kirkon yhteistyökumppanien kanssa.

 3. Niin, ehkä rukoilisin myös suhteellisuudentajua arkkipiispalle itselleenkin. (Ainakin tarvitsisisn sitä itselleni.)

 4. Vastausen neuvot tuntuvat hyviltä.
  Jotenkin koen kuitenkin, että Apusella on aika lailla sama pointti media-arvioissaan kuin blogarin vastauksessa kun on kyse rukouksen rakenteesta.

  Vastaus herättää toisenkin kysymyksen blogarille kun tässä omassa epäluulossani ponnistelen:

  ” Rahan epääminen naispappeuden ja seksuaalivähemmistöjen torjujilta on konkreettinen keino, mutta siinä ei itse asetuta tuomittaviksi omista ennakkoluuloista.”

  ”Tyytyisin rukoilemaan arkkipiispalle johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä valmistella oikeudenmukaisia ja totuudellisia päätöksiä kirkossa ja kirkon yhteistyökumppanien kanssa.”

  Mihin kirkko näitä naispappeuden ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoon torjuvasti suhtautuvia yhteistyökumppaneita tarvitsee niin voimakkaasti, että rahallinen tuki on perusteltua?

  Millekään järjestölle, joka omassa toiminnassaan suhtautuu torjuvasti naisten tai seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoonen en tukea anna – miksi minun kirkollisveron maksajana on näin toimittava?

  Hyvä avaus tämä sammakko-koira juttu kuitenkin on . Luin kaikki muutkin blogin kirjoitukset-pisti miettimään, mitkä asiat ovat älähdyksen arvoisia?

 5. Naispappeutta itsekin aikani vastustaneena ja takkini pitkässä prosessissa kääntäneenä väittäisin, että torjujat ovat vetäneet suojakaavukseen kirkolle niin pyhiä asioita (Raamatun totuudellisuuden ja osa lisäksi luterilaiset tunnustuskirjat) että sen alta on vaikea nähdä vastustajien epäaitoutta ja tunteiden pakoilua ns. järkiargumenteihin, heidän itsensä varsinkaan. Samaa selitystä tarjoan aiemmassa blogikirjoituksessa vastaamatta jääneeseen kysymykseen siitä, miksi lestadiolaisten annetaan hoitaa rikoksia sielunhoidolla: syntien anteeksijulistaminen on niin pyhä asia, että sen taakse on ollut helppo vetäytyä ja peitellä vääryyksiä. Tunteisiin perustuva henkilökohtainen omatunto on korvattu raamatunlauseisiin perustuvilla tavoilla toimia yhteisönä.

 6. Voe tokkiisa, te4he4n kostiniluimn je4e4 ihan niinku koukkuu.Onkohan te4e4 jo pilikkaa? Pite4skf6 kysye4 joltaki puhujalta? Pite4skf6 lopettaa koko lukeminen? Pahentuukohan te4he4n jo joku? Siis joku yhteistuntonen eike4 omatuntonen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.