Ristiveto

Ryssäviha on omaan jalkaan ampumista

Maailmanpolitiikka alkaa olla taas siinä mallissa, että on helppo vihata. Vihan tunteet ovat luonnollisia ja kuuluvat asiaan, mutta se on eri asia miten tunnetta käsitellään. Lapsille pyritään opettamaan ettei viha saa purkautua väkivallaksi.  Sama saarna sopii aikuisille. Viha on vahvasti keskellämme kovin monessa asiassa.

Suomalaisen liikennekäyttäytymisen yksi ajava voima on viha. On tavallista, että keskimääräistä parempi kuljettaja arvioi kanssa-autoilijoita ponnekkain vuorosanoin matkustajille ja jopa itselleen. Joustoa kannattaa miettiä tarkkaan, sillä se saattaa merkitä joustoa omasta oikeudesta.  Jalankulkija on myös valmis kuolemaan auton alle, koska on oikeassa. Sven Duva elää.

Herraviha on kansan perinteinen huvi. Tämä viha tulvahtaa pintaan silloin jos on mahdollista olla kateellinen. Yleensä suomalainen herra ei kaadu käräjäoikeuden tuomioon tai seikkailuihin yöelämässä. Niissä ei ole tarpeeksi kadehdittavaa. Kaikkein suurin moka on aiheuttaa kateutta raha-asioissa. Robin Hood elää.

Ryssäviha on historiallisesti jalostunut pesäpallon kaltainen kansallinen ilmiö.  Musiikin melankolia ja raskas alkoholimaku piirtävät yhteistä kulttuuripiirin viivaa Itämerelle, vaikka toki läntinen vaikutus on Suomessa voittopuolinen.

Putin-voin aikana on helppo todeta, että he ovat sellaisia. Jos opetamme lapsillemme että rasismi on väärin, niin on syytä nähdä että se koskee kaikkia geeniperimiä.  Kiristynyt maailmanpoliittinen tilanne ei ratkea epäluulolla vaan ajattelulla, sovittelulla, diplomatialla.  Vihan tilassa on liian altis provosoitumiselle, jolloin on tapana ampua omaan jalkaan.  Lalli elää.

Kristinuskon ytimessä on huuto rakkaudesta: Rakastakaa lähimmäistä! Tämä musertava käsky ei ole helppo. Niitä erityisesti kannattaa rakastaa joita on vaikein rakastaa, muuten koko hommassa ei olisi haastetta. Mitä jos aloittaisi vaikka siitä, joka ajaa väärin risteykseen?

1 kommentti

  1. kun on mokailtu niin joskus kuulee sanottavan että on ryssitty,onkohan siinä rasistinen ulottuvuus?vai onkohan se hitlerin ideolokian mukainen ilmaus jossa vain arjalainen rotu on se kuningas rotu ja muut ovat vain rupusakkia josta täytyy päästä eroon

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *