Ristiveto

Rauhantekijät

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby puhui muutama päivä sitten Euroopan kirkkojen edustajille Novi Sadissa, Serbiassa. Hän kehotti maanosan kaikkia kristittyjä seuraamaan Jeesuksen opetusta ja ryhtymään rauhantekijöiksi.

Welbyn mukaan niin Eurooppa kuin muukin maailma elää rauhan näkökulmasta haurasta aikaa. Pelko on saanut yhä enemmän sijaa ihmisisten mielissä, mikä puolestaan saa aikaan halun pystyttää muureja.

83 miljoonaa anglikaania edustavan kirkon päämies sanoi, että kirkon tehtävä kaikkialla maailmassa on ylittää muureja ja murtaa niitä. Kirkko yhdistää ihmiset yli kulttuuristen, kielellisten, ekumeenisten ja taloudellisten rajojen. Kirkon tulee olla pyhä yhteisö, joka rakentuu Kristuksen ja hänen opetuksensa varaan sekä keskinäiselle rakkaudelle, nöyryydelle, palvelulle ja vieraanvaraisuudelle. Kuvaus kuulostaa harmittomalta, mutta todellisuudessa se on jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, mitä Euroopassa tänä päivänä tapahtuu. Näin Welby.

Kirkko haastaa itsekkyyden ja muukalaispelon ja kannustaa kulkemaan yhteisellä tiellä. Kirkot ja kristityt on kutsuttu rauhantekijän tehtävään.

Arkkipiispa Welby puhui Novi Sadissa, jossa rauhanrakentaminen on edelleen ajankohtainen teema. Kaupungin sillat on pommitettu hajalle vuonna 1999. Nyt niiden yli taas kuljettiin. Kipeitä asioita on alueella vieläkin ratkomatta.

Viisisataapäinen kokousväki lähetti viime sunnuntaina yhdessä onnittelut ja siunauksen toivotukset tuoreelle Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luomalle. Myös arkkipiispa Luoma toimii rauhantekijänä, jonka tehtävät ulottuvat yli kaikkien muurien.

Tapani Rantala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *