Ristiveto

Pyhätyön kallis hinta

Tuoreen kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista haluaisi virastojen laajentavan aukioloaan. Lännen Median teettämässä kyselyssä 43 prosenttia vastaajista toivoi verotoimistojen, TE-toimistojen ja Kelan pitävän ovensa auki myös iltaisin tai viikonloppuisin. Pankkien ilta-aukioloa toivoi 28 prosenttia. Mitä suuremmat tulot vastaajalla oli, sitä todennäköisemmin hän toivoi aukiolojen laajentamista.

Peräti 75 prosenttia kyselyyn vastanneista oli tyytyväisiä ruokakauppojen aukioloaikoihin. Vain harva haluaisi kauppojen olevan auki useammin ja pidempään – sen sijaan 16 prosenttia rajoittaisi niiden aukioloa nykyisestä. Olen samaa mieltä kuin nuo 16 prosenttia: vähempikin riittäisi.

Suomalainen palvelukulttuuri on muuttunut viime vuosikymmeninä paljon. Yksi muutoksista on kauppojen aiempaa laajemmat aukioloajat. Työssä käyvistä suomalaisista 41 prosenttia tekee viikonlopputöitä. Moni tekee lauantai-, pyhä- ja iltatöitä mielellään, kun niistä maksetaan ylimääräistä. Ihmettelen kuitenkin, kuinka kauan sellaiseen on varaa.

Kauppojen pitkien aukioloaikojen kustannuksia eivät maksa vain kauppojen asiakkaat, vaan kaikki veronmaksajat: Myyjän lapset tarvitsevat päivähoitopaikan, joka on auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, ehkä öisinkin. Sellaista hoitopaikkaa tarvitsevat myös vuorohoitopäiväkodin työntekijöiden omat lapset. Ja niiden bussikuskien, jotka kuskaavat myyjiä ja päiväkodin väkeä töihin viikon ympäri. Ketju on pitkä, ja kaiken tuon pyörittäminen tuplaliksalla tulee kalliiksi.

Eihän kukaan hullu tekisi sunnuntaisin töitä ilman pyhälisiä, sanoo moni. Ei niin, paitsi esimerkiksi seurakuntapapit, kanttorit ja kirkon nuorisotyönohjaajat. Meidän firmassa sunnuntai ja joulupäivä ovat samanarvoisia työpäiviä kuin mikä tahansa marraskuinen torstaipäivä: palkkakuitissa lukee sama summa riippumatta siitä, moniko menneen kuukauden työpäivistä on ollut pyhäpäivä tai paljonko on tehty iltatöitä.

Jos yhteiskunnan kaikkien rattaiden halutaan pyörivän 24/7, arjen ja pyhän välinen raja häviää lopullisesti. Jos ei ole pyhää, miksi sitten pitäisi maksaa pyhälisiäkään? Sitäkö aukiolojen laajentamista kannattavat haluavat?

Ilta- ja pyhälisät tulevat monessa kotitaloudessa tarpeeseen. Soisin kuitenkin, ettei virastojen ja kauppojen aukioloaikoja enää ainakaan laajennettaisi. Kun puhutaan ilta- ja pyhätöiden kustannuksista, ei puhuta vain euroista. Puhutaan myös siitä hinnasta, jonka työntekijöiden perheet maksavat siitä, että vanhempi on töissä silloin, kun muut ovat vapaalla. Ja onhan se aika ankeaa, jos aina on arki eikä koskaan pyhä. Kaikkea ei voi mitata rahalla.

2 kommenttia

  1. Erinomainen kirjoitus! Olen täysin samaa mieltä… Isot kauppaketjut kilpailevat toistensa kanssa ja lystin lopulta maksavat työntekijät. Jopa jouluaattona oli meidän ”kylän” suurin marketti ihan iltaan saakka auki. Kirjoituksessa oli minulle uutunenkin… Se jätti kovasti ihmettelemään, kirkon monesti paljon aikaa vievät pyhätyöt teetetään samalla palkalla kuin arkityötkin!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *